Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, la Palatul Victoria, în debutul primei reuniuni a Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, la care participă și guvernatorul BNR Mugur Isărescu, că această convergență monetară se poate face ”numai după ce și veniturile cetățenilor români vor fi comparabile cu cele din alte state membre ale UE”.
”Știm cu toții, la nivelul Uniunii Europene există tot felul de dezbateri privind viitorul construcției europene. Noi credem că aceste dezbateri trebuie privite ca o oportunitate, nu ca un obstacol și iată că de la discuția cu o Europă cu mai multe viteze, acum, după reuniunea de la Roma, s-a ajuns la o discuție despre o Europă cu mai multe ritmuri, dar aceste ritmuri nu trebuie să ne diferențieze, ci tocmai să arate că noi, cu toții, mergem în aceeași direcție. Cred că întâlnirea noastră de azi are și acest scop”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.
Șeful Executivului a subliniat că România trebuie să demonstreze că este hotărâtă să susțină în continuare politicile de coeziune în interiorul Uniunii Europene și să arate că avem același scop, respectiv o Uniune mai puternică, o Uniune în care statele membre au aceeași țintă, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Grindeanu a precizat că România trebuie să se asigure că această convergență monetară se face în paralel cu convergența veniturilor românilor, arătând că trecerea la moneda unică se poate face numai după ce și veniturile cetățenilor români vor fi comparabile cu cele din alte state ale blocului comunitar.
”Noi credem că sarcina noastră este una dublă, aceea de a vedea cum putem face ca această trecere la moneda Euro să fie cât mai lină pentru cetățeni. Aici trebuie să învățăm din practica țărilor care au trecut deja la Euro, pornind dintr-o poziție similară cu a țării noastre. Sigur, noi vorbim de o schimbare majoră care, în mod natural, întâmpină o rezistență, o reticență la schimbare, dar tocmai de aceea suntem astăzi și vom fi și în viitor pe aici pentru a se pregăti acest proces cât mai riguros. Cealaltă dimensiune a sarcinii noastre este să ne asigurăm că această convergență monetară se face în paralel cu convergența veniturilor. Trecerea la euro se poate face numai după ce, credem noi, și veniturile cetățenilor români vor fi comparabile cu cele din alte state membre ale UE”, a explicat Grindeanu.