SUA majorează tarifele pentru China, dar importă mai mult din Vietnam, dependent de China

SUA majorează tarifele pentru China, dar importă mai mult din Vietnam, dependent de China
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2024

Pe măsură ce SUA își intensifică eforturile pentru a-și reduce deficitul comercial pe relația cu China, prin majorarea tarifelor vamale, au explodat importurile americane din Vietnam, țară care se bazează pe inputurile furnizate de China pentru o mare parte din exporturile sale, arată datele consultate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Anul trecut, SUA au importat din Vietnam produse în valoare de 114 miliarde de dolari, de aproape două ori mai mult decât în 2018, când a început războiul comercial dintre SUA și China. În consecință, surplusul comercial înregistrat de Vietnam pe relația cu SUA a urcat anul trecut la aproape 105 miliarde de dolari, fiind de 2,5 ori mai mare decât în 2018, când administrația Trump a introdus pentru prima dată tarife punitive pentru produsele chinezești. În prezent, Vietnamul are al patrulea cel mai mare excedent al relației comerciale pe relația cu SUA, fiind devansat doar de China, Mexic și Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

Excedent bugetar în luna mai? Guvernul nu a mai înregistrat excedent lunar din iulie 2019 CITEȘTE ȘI Excedent bugetar în luna mai? Guvernul nu a mai înregistrat excedent lunar din iulie 2019

Datele consultate de Reuters arată că explozia exporturilor vietnameze spre SUA a fost alimentată de importurile din țara vecină China, în condițiile în care intrările din China coincid cu valoarea exporturilor vietnameze spre SUA în ultimii ani. De exemplu, în primul trimestru al acestui an SUA au importat din Vietnam produse în valoare de 29 de miliarde de dolari, în timp ce importurile Vietnamului din China s-au cifrat la 30,5 miliarde de dolari. O analiză preliminară efectuată de Banca Mondială a ajuns la concluzia că există o corelație de 96% între cele două fluxuri comerciale, în creștere de la o corelație de 84% înainte de președinția Trump.

"Faptul că explozia importurilor chineze în Vietnam coincide cu creșterea exporturilor vietnameze în SUA ar putea fi văzută de SUA ca o dovadă că firmele chineze utilizează Vietnamul ca o modalitate de a ocoli tarifele vamale suplimentare impuse pentru produsele lor", spune Darren Tay, economist șef la firma de cercetare BMI, care adaugă că aceasta ar putea duce la impunerea de tarife vamale pentru Vietnam, după alegerile prezidențiale din SUA.

În cazul anumitor industrii importante, precum textile și echipamente electrice, "Vietnamul a cucerit mai mult de 60% din terenul pierdut de China", spune Nguyen Hung, specialist pe lanțurile de aprovizionarea la Universitatea RMIT din Vietnam.

Cu toate acestea, datele arată că imputurile chinezești rămân cruciale, în condițiile în care o mare parte din exporturile vietnameze în SUA sunt produse cu componente fabricate în China. De exemplu, datele furnizate de Banca Asiatică de Dezvoltare arată că, în 2022, componentele importate au fost responsabile pentru aproximativ 80% din valoarea exporturilor vietnameze de electronice, principalele produse importate de SUA din Vietnam. Date separate mai arată că o treime din importurile Vietnamului vin din China, în principal electronice și componente. Un raport al OCDE precizează că aproximativ 90% din bunurile intermediare importate în 2020 de companiile vietnameze din sectoarele electronică și textile au fost ulterior incluse în produsele exportate, fiind vorba de un procent mai mare decât în urmă cu un deceniu și cu mult peste media din țările industrializate.

Această creștere a schimburilor comerciale China-Vietnam-SUA reflectă o creștere a investițiilor în capacitățile de producție amplasate în țara din sud-estul Asiei, pe măsură ce companiile își transferă o parte din activitățile din China. Mulți dintre acești producători sunt firme chineze care adaugă valoare la noile lor fabrici din nordul Vietnamului dar sunt în continuare puternic dependente de lanțurile de aprovizionare din țara de origine.

Isărescu dă din noi indicii, dar fără angajamente, cu privire la tăierea dobânzilor: „Dacă inflația scade în mai...” CITEȘTE ȘI Isărescu dă din noi indicii, dar fără angajamente, cu privire la tăierea dobânzilor: „Dacă inflația scade în mai...”

Însă în unele cazuri comerțul implică pur și simplu produse finite etichetate drept 'Made in Vietnam', chiar dacă nu au beneficiat de o valoare adăugată pe teritoriul Vietnamului, a concluzionat o anchetă efectuată anul trecut de Departamentul american al Comerțului cu privire la panourile fotovoltaice chinezești. În prezent, este în derulare o investigație separată cu privire la cabluri de aluminiu și o a doua cu privire la panourile fotovoltaice care au fost subvenționate în mod incorect.

Având în vedere că inflația rămâne la un nivel ridicat, Casa Albă a rămas tăcută până acum cu privire la creșterea deficitului balanței comerciale pe relația cu Vietnam, dar lucrurile ar putea să se schimbe după alegerile prezidențiale din noiembrie, avertizează analiștii. "Un posibil scenariu este acela că după alegeri, indiferent cine va fi câștigătorul, politica față de Vietnam ar putea fi modificată", spune Nguyen Ba Hung, economist la reprezentanța din Vietnam a Băncii Asiatice de Dezvoltare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
tarife
china
vietnam