România a avut cel mai semnificativ avans din UE al prețurilor producției industriale

România a avut cel mai semnificativ avans din UE al prețurilor producției industriale
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:29

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 2,3% în zona euro și cu 2,1% în Uniunea Europeană și în zona euro, în august, comparativ cu perioada similară din 2023, dar cele mai mari creșteri au fost în România, Bulgaria, Portugalia și Estonia, arată datele publicate  de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În august, comparativ cu perioada similară din 2023, cea mai mare creștere a prețurilor producției industriale în UE s-a înregistrat în România (2,8%), Bulgaria și Portugalia (ambele cu 1,9%) și Estonia (1,7%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Slovacia (minus 18,3%), Luxemburg (minus 6,9%) și Franța (minus 6,3%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru primele nouă luni a ajuns deja la 5,45% din PIB. Pentru Guvern urmează ultimele luni de foc CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru primele nouă luni a ajuns deja la 5,45% din PIB. Pentru Guvern urmează ultimele luni de foc
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Eurostat precizează că prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de o creștere cu 1,7% a prețurilor bunurilor de capital, cu 1% a prețurilor bunurilor de folosință imediată și cu 0,1% a bunurilor de folosință îndelungată, în timp ce au scăzut cu 7% prețurile la energie și cu 0,8% prețurile bunurilor intermediare.

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au crescut cu 0,6% în zona euro și cu 0,4% în Uniunea Europeană și în zona euro în august, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat un avans de 0,7% în zona euro și de 0,8%).

În august, comparativ cu luna precedentă, cea mai mare creștere a prețurilor producției industriale în UE s-a înregistrat în Estonia (2,2%), Grecia (1,7%) și Spania (1,5%) și Grecia (1,8%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Irlanda (minus 3,8%), Lituania (minus 1,7%) și România (minus 1,6%).

Eurostat precizează că prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de o creștere cu 1,1% a prețurilor la energie, un avans de 0,2% a prețurilor bunurilor de capital, și de 0,1% a prețurilor bunurilor de folosință imediată, în timp ce au scăzut cu 0,1% prețurile bunurilor intermediare și ale celor de folosință îndelungată.

Modificarea prețurilor la porțile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali și de aceea poate fi un indicator al evoluției inflației pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Conform datelor recente ale Institutului Național de Statistică, în România prețurile producției industriale s-au majorat cu 2,7%, în luna august din acest an față de perioada similară din 2023.

În același timp, în ritm lunar, august vs iulie 2024, prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au scăzut cu 1,1%.

Numărul pensionarilor scade. Cât este pensia medie CITEȘTE ȘI Numărul pensionarilor scade. Cât este pensia medie

Datele INS relevă faptul, de la an la an, pe marile grupe industriale, prețurile din industria bunurilor de capital s-au majorat cu 6,58%, în industria bunurilor de uz curent au înregistrat o creștere de 3,51%, în industria energetică s-au majorat cu 2,43%, în timp ce industria bunurilor de folosință îndelungată a fost pe un trend ascendent, de 1,56%. Pe de altă parte, prețurile raportate în industria bunurilor intermediare au scăzut cu 0,39%.

Potrivit sursei citate, în funcție de secțiuni și diviziuni industriale, în luna august 2024, comparativ cu același interval din anul anterior, indicele prețurilor producției industriale (piață internă și piață externă) a crescut cu 13,61% în Distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare, cu 6,25% în Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, cu 2,67% în industria extractivă, respectiv cu 1,41% în industria prelucrătoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
romania