Bucureștiul și-a diminuat semnificativ contribuția la PIB-ul național, arată analiza sectorului de construcții și tranzacții imobiliare, ajungând la un minim al ultimului deceniu, 29,4% în anul 2023 comparativ cu 37% în 2019, arată un studiu al Asociației Investitorilor de Real Estate din România (AREI). Potrivit asociației, sectorul de real-estate, care în anii trecuți a reprezentat un motor esențial al economiei, traversează o perioadă critică, fapt ce poate afecta stabilitatea economică a României.
”Asociația Investitorilor de Real Estate din România prezintă datele unui studiu amplu care analizează impactul sectorului imobiliar și al construcțiilor asupra economiei naționale în 2023. Conform studiului, sectorul de real-estate, care în anii trecuți a reprezentat un motor esențial al economiei, traversează o perioadă critică, fapt ce poate afecta stabilitatea economică a României. Raportul relevă un impact negativ considerabil asupra PIB-ului național, cauzat de un climat urbanistic incert și blocajele administrative majore, în special în București”, arată datele AREI.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform datelor analizate de AREI, contribuția sectorului construcțiilor și a tranzacțiilor imobiliare la formarea PIB-ului în București este sub media națională, situându-se la 12,8% în anul 2023, cu o scădere de 2 puncte procentuale comparativ cu vârful înregistrat în anul 2020.
Bucureștiul are o contribuție în scădere la formarea PIB-ului la nivel național, ajungând la numai 29,4% în anul 2023 (minimul ultimului deceniu), comparativ cu 34,6% în 2021, 36,2% în 2020 sau de 37% în 2019. Efectele negative sunt vizibile deja, incertitudinea generată de climatul urbanistic având consecințe economice negative, scrie News.ro.
Pierderile veniturilor fiscale înregistrate în această perioadă rezultă într-o scădere semnificativă a încasărilor la buget. Aceste pierderi, cauzate de incertitudinea reglementărilor urbanistice și blocajul administrativ la nivelul Bucureștiului sunt estimate la 18 miliarde lei pentru perioada 2023-2026, în condițiile în care estimările din ultimii doi ani (2,8 miliarde lei) aproape că s-au concretizat (2,4 miliarde lei). Impactul este major, având în vedere dimensiunea bugetului public aprobat pentru PMB de 11,6 miliarde lei pentru anul 2023.
Conform informațiilor publice analizate de AREI, în următorii patru ani, pierderea totală de valoare adăugată în economie ar putea atinge 61 miliarde lei, ceea ce înseamnă o medie anuală de 1% din PIB-ul României și 3% din PIB-ul Bucureștiului.
”Această scădere semnificativă ar putea destabiliza nu doar capitala, ci și întreaga economie națională, având în vedere importanța acestui sector. Diminuarea mult mai accelerată a volumului de construcții în București, comparativ cu restul țării, este vizibilă și prin reducerea semnificativă a numărului de autorizații de construire emise pentru clădirile noi, care a ajuns la jumătate. Scăderea cu 10% a numărului de locuințe finalizate în capitală în ultimii doi ani se va intensifica și mai mult în anii următori. Blocajul administrativ existent la nivelul Municipiului București a plasat capitala pe ultima poziție din top 10 județe după activele fixe deținute de companiile din construcții, respectiv 17% în 2023 și sub 10% în 2021 și 2022, în condițiile în care media investițiilor din sector la nivel național a accelerat de la 12% (2021), 21% (2022) până la 24% in 2023”, precizează reprezentanții ARIR.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cum este produs la Mioveni cel mai puternic motor auto fabricat vreodată în RomâniaAsociația Investitorilor de Real Estate din România atrage atenția autorităților publice asupra necesității adoptării unor măsuri urgente pentru deblocarea proiectelor de dezvoltare și asumarea unei strategii clare privind reglementările urbanistice existente.
”În acest context, este esențială adoptarea Codului Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC) și accelerarea procesului de elaborare a Planului Urbanistic General al Municipiului București, care până în prezent, nu a înregistrat un progres semnificativ. Companiile membre ce formează comunitatea AREI au în portofoliu și planifică în continuare dezvoltarea unor proiecte orientate către nevoile comunității, care includ și componenta de utilități sociale și publice, precum creșe, grădinițe sau unități educaționale, însă se confruntă cu blocaje majore, din cauza incertitudinii și lipsei de acțiune în ceea ce privește strategia de dezvoltare urbanistică din București. În acest context, inițiativa recentă de blocare a activității Comisiei Tehnice de Circulație a Municipiului București, din păcate, nu reprezintă un pas constructiv în această direcție”, menționează ARIR.
Fără acțiuni rapide, dificultățile din sector vor continua să afecteze grav economia.
„În București, ne confruntăm cu o reducere semnificativă a numărului de autorizații de construire în ultimii ani, iar acest aspect afectează nu doar sectorul privat, ci și investițiile publice necesare dezvoltării orașului. Viziunea AREI este că printr-un parteneriat real între investitori și autoritățile publice locale această situație poate fi remediată, iar noi suntem determinați să investim și să contribuim la realizarea unor proiecte care sprijină atât comunitățile locale, cât și mediul de afaceri din București. În acest context, încercăm să îmbunătățim comunicarea cu autoritățile pentru a facilita progresul, respectând totodată reglementările stricte din domeniul urbanismului. Ne dorim să colaborăm mai eficient cu factorii decizionali pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă și un cadru favorabil investițiilor”, spune Dennis Selinas, președintele Consiliului Director al AREI (Asociația Investitorilor de Real Estate din România).
Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) este singura asociație românească din domeniul imobiliar, care reunește cei mai importanți investitori imobiliari, acoperind întregul spectru al industriei: clădiri rezidențiale, clădiri de birouri, spații comerciale și logistică.