Horia Braun Erdei, economist-șef la BCR, spune că România este într-o fază avansată a ciclului economic, iar o serie de indicatori macro arată că economia se încălzește.
Creșterea economică a României este puternică, alertă, dar acesta este și contextul în care au apărut primele dezechilibre, față de stadiul macroeconomic obișnuit de stabilitate din ultimii ani. Aceasta este caracterizarea făcută economiei naționale de către Horia Braun Erdei, economist-șef și director de cercetare la BCR, prezent astăzi la un eveniment organizat de Bursa de Valori București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Horia Braun Erdei
Creșterea economică a fost susținută de servicii, un alt motor fiind producția industrială. Și agricultura a avut un aport important, creșterea anualizată fiind de 2,6% la T3, atunci când este încorporată în PIB și producția agricolă.
Prin contrast, sectorul construcțiilor a bătut pasul pe loc, acesta fiind și rezultat al investițiilor în scădere în infrastructură care cad în sarcina statului.
În opinia lui Braun, România se află într-o fază avansată a ciclului economic, dar nu cade totul în sarcina noastră. „Avem în jurul nostru o economie vibrantă pe plan mondial.”
Totuși, deja investitorii trebuie să fie atenți la dezechilibre precum inflația sau adâncirea deficitelor de cont curent și bugetar. O cercetare a BCR întrevede că economia națională va intra într-o zonă de supraîncălzire în 2018, așa cum se vede pe graficul atașat.
Salariile au crescut peste productivitate în ultimul timp, iar cheia pentru păstrarea potențialului pe termen lung o constituie tehnologizarea. Sectorul industrial în mod particular are de dus o luptă pentru competitivitate, a conchis economistul-șef de la BCR.