Băncile au crescut marja de profit încasată din credite în comparație cu dobânzile plătite pentru depozitele la termen, în contextul creșterii ratelor interbancare din ultimele luni, relevă o analiză a Profit.ro, pe baza datelor publicate de BNR. Cele mai mari creșteri ale marjelor de profit sunt cele aferente populației, unde indexarea cu ROBOR a creditelor nu a venit la pachet și cu o creștere a dobânzilor plătite la depozite, în timp ce, pentru firme, băncile au crescut remunerația.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ratele de dobândă au început să crească accelerat pe piața interbancară în toamna anului trecut, după o perioadă aproape neîntreruptă de scăderi începând cu 2011. Avansul creditului accelerat al creditului în lei din ultimii 5 ani a crescut atenția debitorilor la indicatorul ROBOR, care, de la o valoare subunitară în august, a crescut de mai bine de două ori până la finele lunii noiembrie, nivel sub care este de așteptat să nu mai scadă consistent, după ce BNR a majorat ieri dobânda cheie la 2%.
Evoluția s-a văzut treptat în creșterea ratelor la credite. Dobânda medie pentru împrumuturile în lei în sold a crescut de la 5,42% la finele lunii august la 5,86% la finele lunii noiembrie, potrivit datelor BNR. În același timp, ROBOR la 3 luni, indicator relevant pentru creditele cu dobânzi variabile, a crescut de la 0,9 la 2,2%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dobânzile pentru depozitele la termen în sold au crescut, în același interval, de la 0,83 la 0,91%, avans considerabil mai mic decât în cazul creditelor și, în tot cazul, sub rata inflației.
Băncile au crescut, astfel, de la 4,59% la 4,94% marja de dobândă dintre creditele și depozitele în sold, cel mai ridicat nivel din mai 2015.
Când dobânzile se schimbă, apare o asimetrie în modul în care acestea sunt transmise în cazul depozitelor noi și cele în sold, în condițiile în care rata depozitelor noi, constituite în fiecare lună, în total depozite la termen în lei e de circa 18-20%.
În intervalul august – noiembrie, rata medie pentru creditele noi a crescut de la 5,39% la 5,94%. În același timp, remunerația medie la depozite noi la termen a avansat de la 0,51% la 1,11%, astfel băncile și-au redus foarte ușor marja de la 4,88% la 4,83%.
Însă de creșterea ușoară a dobânzilor la depozite au beneficiat doar firmele, în cazul cărora băncile au crescut dobânda medie pentru depozitele la termen de la 0,4% la 1,27%. Dar dacă, la firmele care fac plasamente în depozite, băncile au dat mai mulți bani, au și luat și mai mulți bani de la cele cu credite noi contractate în această perioadă, în condițiile în care dobânzile au crescut cu 0,91 puncte procentuale la 4,69%.
În cazul populației, băncile au crescut nesemnificativ dobânda pentru depozitele noi, de la 0,73% la 0,77%, în timp ce dobânda la creditele noi a avansat cu 0,4 puncte procentuale la 7%. În condițiile creșterii inflației și a dobânzilor la credite, băncile mențin în continuare remunerația pentru depozitele noi aferente populației sub cea pentru depozitele în sold – 0,9% în noiembrie, față de 0,96% în august.
Rata pentru creditele pentru locuințe în sold a crescut cu mai bine de jumătate de punct procentual la aproape 4%, în condițiile în care unele bănci vor actualiza dobânda cu noile valori ale ROBOR 3M abia din această lună.
La finele lunii noiembrie, populația avea credite în lei la bănci de 79,5 miliarde de lei, dintre care 38,2 miliarde de lei pentru locuințe. În noiembrie populația a luat credite noi de 2,6 miliarde de lei, sumă ce include refinanțările, dar exclude pe descoperit de cont, creditele reînnoibile automat (revolving), creanțele aferente cardurilor de credit, creditele neperformante și creditele destinate restructurării datoriei acordate la rate de dobândă sub condițiile pieței.
Firmele aveau, la aceeași dată, împrumuturi în lei la bănci de circa 62,2 miliarde de lei și credite noi de 2,2 miliarde de lei.
Populația are cele mai multe depozite la termen în lei, de 66,7 miliarde de lei și alte 41,2 miliarde de lei în conturi curente, neremunerate. Firmele au depozite la termen în lei de 28 de miliarde de lei și 47,5 miliarde de lei în conturi curente în lei. În toate valutele, populația ține la bănci 173,8 miliarde de lei, iar firmele 102 miliarde de lei. În noiembrie, populația a făcut depozite noi la termen în lei – ceea ce înseamnă inclusiv reînnoirea depunerilor anterioare – de aproape 5,5 miliarde de lei, iar firmele de 11,9 miliarde de lei.