Nimeni dintre profesioniștii activi pe piețele financiare participanți la un sondaj realizat de Profit.ro nu mizează pe o întărire a leului în acest an, indicând însă proiecții exacte ale cursului leu-euro. Principalele argumente invocate sunt adâncirea deficitelor, factorul politic și teama investitorilor față de derapajele fiscale.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, majoritatea proiecțiilor sunt pentru un interval de 4,70-4,75 lei pentru un euro.
Deși au avut o ratare marginală în estimarea traiectoriei pieței bursiere în anul 2017, cu o anticipare având o eroare de numai 0,11% față de închiderea de final de an pentru indicele BET, profesioniștii pieței contactați de Profit.ro au fost surprinși de piață în ceea ce privește evoluția cursului de schimb. Niciunul dintre respondenți nu a anticipat amplitudinea deprecierii de anul trecut, cea mai temerară proiecția fiind de 4,60 lei pentru un euro, cu un leu mai tare decât la închiderea de an.
Poate ca o reacție de sens contrar, acum, participanții la sondajul Profit.ro din zona pieței de capital au afișat prognoze care vizează o slăbire a monedei naționale, o perspectivă împărtășită și de mulți dintre analiștii economici activi pe zona bancară și zona macro. Cu o singură excepție, care nici aceea nu mizează pe un leu întărit, toți respondenții se așteaptă la o depreciere a monedei naționale în 2018.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Leul încheie anul la ce mai scăzut nivel față de euro din istorieCel mai slab leu, cu un nivel indicat de 4,78-4,80 lei pentru un euro la finalul anului, a indicat Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România. Aceasta ar însemna o depreciere de 2,6-3,0% față de ultimele valori de tranzacționare ale anului trecut. Este o proiecție realizată în contextul în care analistul financiar anticipează „un sentiment mai puțin favorabil activelor riscante la nivel global”.
Cazacu nu exclude ca, pe parcursul anului, cursul de schimb să coboare sub nivelul de 4,60 lei pentru un euro, în contextul în care este probabil ca România să mențină unul dintre cele mai ridicate rate de creltere ale economiei din lume. Totuși, în contextul deteriorării deficitului de cont curent, percepția investitorilor străini și locali referitoare la stabilitate ar putea juca un rol important.
Deficitul comercial este indicat și de către Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring din Târgu Mureș, ca factor de presiune pentru cursul de schimb pe care îl vede la un nivel de 4,73-4,75 lei pentru un euro la sfârșitul acestui an.
Nu mai puțin de 3 respondenți au indicat o închidere de an în intervalul 4,70-4,75 lei pentru un euro. Unul dintre aceștia este Simion Tihon, broker la Prime Transaction, care are în vedere modelul de anul trecut, când creșterea economică record nu a reușit să țină leul în loc, după cum deprecierea nu a fost împiedicată nici de randamentele superioare celor din zona euro existente în piața monetară locală. În plus, nici politicile fiscale nu par a fi atrăgătoare, mai spune Tihon.
„Sunt absolut convins că, pe parcursul anului 2018, cotația EURRON va atinge noi maxime istorice fiind, practic, singura supapă de refulare în condițiile în care politicile guvernamentale vor continua pe traiectoria avuta in 2017”, spune, la rândul său, Liviu Moldovan, analist Admiral Markets. El se așteaptă ca declinul să fie atenuat parțial, în contextul în care Banca Națională va „bonifica” leul cu o dobândă mai mare care urmare a creșterii inflației.
Timp de peste 8 ani realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere, Moldovan indică un nivel de 4,70-4,75 lei pentru un euro la final de 2018, la fel ca și Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest care invocă drept argument al deprecierii „factorul politic”.
Instabilitatea, bat-o vina!
Instabilitatea politică și legislativă este menționată ca principal factor de influență pentru care leul ar urma să se deprecieze în acest an față de moneda unică europeană și de către Răzvan Raț, director operațiuni la BRK Financial Group, însă proiecția acestuia este mai moderată, pentru un nivek de 4,70 lei pentru un euro.
Cea mai moderată anticipare a fost oferită de Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, care a indicat pentru finalul lui 2018 un nivel situat între reperele de 4,60-4,70 lei pentru un euro, adică destul de aproape de reperele de tranzacționare de la sfârșitul lui 2017. Știri cu privire la încetarea de către Banca Centrală Europeană a programului de răcumpărare de active va fi urmată de discuții privind majorarea ratei de dobândă pe euro, ceea ce va favoriza întărirea monedei unice europene în raport cu alte valute.