Inflația din Germania a încetinit semnificativ în martie, însă mai lent decât estimau economiștii, sporind presiunile asupra Băncii Centrale Europene de a înăspri și mai mult politica monetară.
Rata anuală a inflației din cea mai mare economie europeană a încetinit la 7,8% în martie, de la 9,3% în luna anterioară, potrivit datelor oficiale publicate joi.
În ritm lunar, prețurile de consum au crescut cu 1,1% în martie, scrie Reuters.
CITEȘTE ȘI OTP Bank vede o încetinire a creșterii economice, dar fără risc de recesiune, și prognozează o scădere a dobânzilor din vară. Pericolul vine din criza bancară internațională. Nu se așteaptă la eșecul PNRREconomiștii estimau o inflație anuală de 7,5% și o creștere de 0,8% a prețurilor față de luna februarie.
Scăderea ratei inflației a fost determinată în întregime de ieftinirea energiei electrice comparativ cu martie 2022, când șocul invaziei Rusiei în Ucraina a provocat o creștere uriașă a prețurilor petrolului și gazelor naturale.
Prețurile alimentelor au continuat să crească rapid, cu 22,3% față de anul precedent.
"Există în continuare puține semne - dacă nu chiar deloc - ale unui proces dezinflaționist, în afara prețurilor energiei și mărfurilor", a comentat șeful global pentru macro al ING, Carsten Brzeski.
Inflația încetinește rapid în întreaga zonă euro, pe fondul ieftinirii costurilor cu energia, însă inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale alimentelor și energiei, se menține la un nivel ridicat.
Banca Centrală Europeană (BCE) s-a arătat îngrijorată de faptul că prețurile foarte mari ale energiei s-au infiltrat în economie prin intermediul unor efecte secundare, ceea ce le face dificil de eliminat, deoarece alimentează creșterile costurilor la scară largă.