Peste jumătate din bugetele gospodăriilor din UE au fost alocate pentru locuință, alimente și transport

Peste jumătate din bugetele gospodăriilor din UE au fost alocate pentru locuință, alimente și transport
scris 27 mar 2023

Datele din cel mai recent Studiu privind bugetul gospodăriilor (HBS) arată că 60,6% din cheltuielile de consum ale gospodăriilor, în 23 de state membre UE pentru care sunt disponibile cifrele, au fost în 2020 alocate pentru locuință, apă, electricitate, gaze naturale și alți combustibili (32,7%), alimente și băuturi non-alcoolice (17,1%) și transport (10,8%).

Potrivit datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat), încă o cincime (20,4%) din bugetele gospodăriilor din UE în 2020 au fost alocate pentru recreere și cultură (6,7%), mobilă și echipamente de casă (4,9%), restaurante și hoteluri (4,8%), îmbrăcăminte și încălțăminte (4%).

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE EximBank își va schimba numele. Tricolor pe siglă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE EximBank își va schimba numele. Tricolor pe siglă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Studiul indică diferențe semnificative între statele membre UE. Cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze naturale și alți combustibili au reprezentat cea mai ridicată pondere din bugetul gospodăriilor în majoritatea statelor membre UE, variind de la 8,4% în Malta la 49,2% în Ungaria. În România, ponderea este similară cu cea din UE, 32,7%, scrie Agerpres.

Pe locul doi se află cheltuielile pentru alimente și băuturi non-alcoolice, iar în cazul transporturilor, cea mai ridicată pondere se înregistrează în Danemarca, Germania, Luxemburg, Austria și Slovenia. În România, ponderea este de 5,2%.

Estonia și Malta au tipare diferite, alimentele și băuturile non-alcoolice reprezentând cea mai importantă pondere a cheltuielilor, cu 22,3% și, respectiv, 19,8% din bugetele gospodăriilor. La polul opus, ponderea cheltuielilor pentru alimente și băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum este mai mică de 10% doar în Luxemburg (9,4%). În România, ponderea este de 27,6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bani
locuinta