Gigantul Goldman Sachs, notă cu avertisment către investitori: „Super-anul” electoral 2024 va amâna ajustările fiscale în România. Leul este supraevaluat cu 5-6% și se va deprecia cu timpul

Gigantul Goldman Sachs, notă cu avertisment către investitori: „Super-anul” electoral 2024 va amâna ajustările fiscale în România. Leul este supraevaluat cu 5-6% și se va deprecia cu timpul

Sursa foto: Alexey Novikov | Dreamstime.com

scris 28 mar 2023

O notă către clienți a celei mai mari bănci americane de investiții, Goldman Sachs, analizată de Profit.ro, indică o perspectivă pozitivă pentru România pe termen scurt, dar avertizează că riscuri rămân pe termen mediu. Deficitul de cont curent și presiunile inflaționiste sunt indicate ca probleme care pot amenința economia românească.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

România este într-o etapă de moderație a activității economice, dar creșterile salariale sunt puternice, spune un document-focus pentru piețele emergente al Goldman Sachs. Economia a încetinit în a 2-a parte a anului trecut, în linie cu un comportament general al țărilor din regiune, dar piața muncii a fost robustă, cu majorări medii anualizate de 13% ale veniturilor angajaților.

Urmărește-ne și pe Google News

Inflația este înscrisă pe o reducere abruptă, dar presiunile inflaționiste rămân ridicate. Banca Națională a României se așteaptă la un declin al dinamicii prețurilor pentru lunile următoare, în condițiile unei contribuții pozitive dinspre energie și prețurile alimentelor. Pe de altă parte, toate componentele inflației au presiuni ridicate de creștere. Așteptările bancherilor de la Goldman Sachs sunt că BNR va menține rata de dobândă de intervenție la 7% pe întreg parcursul anului 2023.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Statul vine cu noi schimbări fiscale, controale și \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Statul vine cu noi schimbări fiscale, controale și "impulsionări" - Eșalonările simplificate devin mai restrictive și se dublează dobânda. Nu vor mai putea fi eșalonate anumite restanțe

În opinia americanilor, dezechilibrele externe rămân un motiv major de îngrijorare. Deficitul de cont curent este de 9%, însă, spre deosebire de cele ale Cehiei și Ungariei, de asemenea, ridicate, cel al României pare structural, având în vedere că din punct de vedere energetic – cu producție atât de țiței, cât și de gaze naturale – țara este în cea mai mare parte independentă.

Finanțarea deficitului extern mare apare destul de sigură acum, având în vedere transferurile UE echivalente cu 4-5% din Produsul Intern Brut, iar investițiile străine directe care în mod normal adaugă 2% din PIB. „În orice caz, deficitul de cont curent mare al României rămâne riscul primordial al economiei pe termen mediu”, spune nota către investitori a Goldman Sachs.

Ajustările fiscale – foarte probabil să fie oprite până în anul 2024

Deficitul bugetar al României este de 6%, însă Guvernul are angajamente pentru reducerea la 4,4% în acest an și la 3,0% în 2024. Există, însă, un scepticism larg răspândit – inclusiv la banca centrală – că aceste ținte vor fi atinse, este arătat.

GRAFIC Dacia Spring, cel mai eficient automobil din Europa, pe întreaga durată de viață. Ford Puma, primul în segmentul motoarelor cu combustie CITEȘTE ȘI GRAFIC Dacia Spring, cel mai eficient automobil din Europa, pe întreaga durată de viață. Ford Puma, primul în segmentul motoarelor cu combustie

Un factor de frânare este faptul că 2024 va fi un „super-an” electoral, cu alegeri parlamentare, prezidențiale, locale și europarlamentare. „Eșecul în a reduce deficitul fiscal va adăuga atât la riscul fiscal, cât și la cel extern”, spun cei de la Goldman Sachs.

BNR va admite o flexibilitate mai mare a ratei de schimb

Banca Națională a României operează un curs de schimb flotant, dar a indicat că este în favoarea unei flexibilități mai mari a ratei de schimb cu trecerea timpului. Leul este supraevaluat cu 5-6%, conform aprecierilor băncii centrale, indicate în document, care recent a tins să se opună riscurilor de depreciere, dar se așteaptă la o slăbire a leului care ar urma să survină în timp.

viewscnt
Afla mai multe despre
goldman sachs
bnr
inflatie
leu