Economiști: Noul pachet de creștere economică al Germaniei nu va avea rezultatele așteptate de guvern în 2025

Economiști: Noul pachet de creștere economică al Germaniei nu va avea rezultatele așteptate de guvern în 2025
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2024

Noul pachet de creștere economică al Germaniei nu va asigura creșterea producției așteptată de guvern anul viitor, au declarat luni economiști și grupuri de afaceri, transmite Reuters.

Guvernul a prezentat vineri măsuri pentru stimularea creșterii economice, ca parte a unui acord bugetar, după luni de discuții între coaliția tripartită a cancelarului Olaf Scholz, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Iohannis reclamă la CCR legea care permite parcuri fotovoltaice pe amenajări piscicole și impune noi condiții de vânzare a amenajărilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT Iohannis reclamă la CCR legea care permite parcuri fotovoltaice pe amenajări piscicole și impune noi condiții de vânzare a amenajărilor
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Executivul speră că măsurile vor aduce o creștere economică suplimentară de 0,5 puncte procentuale în 2025.

”„Programul de stimulare a creșterii rămâne modest. Cu noroc, ar putea adăuga 0,1% până la 0,2% la creștere anul viitor”, a declarat pentru Reuters economistul șef al Berenberg, Holger Schmieding.

Economia germană, cea mai mare din Europa, a fost anul trecut cea mai slabă dintre marile sale egale din zona euro, deoarece costurile ridicate ale energiei, comenzile globale slabe și ratele record ale dobânzilor i-au afectat creșterea.

Guvernul estimează că economia va crește cu 0,3% în acest an, PIB-ul fiind proiectat să crească cu doar cu 1,0% în 2025, conform previziunilor prezentate în aprilie.

Creșterea ar fi de 1,5% cu pachetul economic anunțat.

”Cu toate acestea, creșterea prognozei se va datora nu numai măsurilor specifice din bugetul recent adoptat, ci și îmbunătățirii generale a perspectivelor”, a declarat Jan-Christopher Scherer de la institutul economic DIW.

La 1,3%, DIW Berlin prognozează în prezent o creștere puțin mai puternică pentru anul viitor decât și-a asumat anterior guvernul german, dar contribuția celor 0,5 puncte procentuale anunțate de guvern.

Luna mai a fost o lună grea pentru economia germană. O redresare nu este avută în vedere în sectorul de producție, comenzile industriale și producția înregistrând scăderi neașteptate.

Datele de luni au arătat că exporturile au scăzut în mai mai mult decât erau așteptările, arătând că economia germană, ca națiune orientată spre export, va continua să aibă dificultăți pe fondul unei redresări lente a cererii globale, al incertitudinii geopolitice și al barierelor comerciale.

Potrivit guvernului german, estimările pentru următorii zece ani arată o creștere potențială anuală de numai aproximativ 0,5%.

TAROM anunță că a ajuns la un acord cu reprezentanții personalului navigant pentru derularea operațiunilor în regim normal CITEȘTE ȘI TAROM anunță că a ajuns la un acord cu reprezentanții personalului navigant pentru derularea operațiunilor în regim normal

CREȘTERE MICĂ

”Chiar și o creștere de 0,5% pare nerealistă în acest moment”, a spus președintele Camerei de Comerț Germane DIHK, Peter Adrian, menționând că comenzile primite sunt slabe, producția se bâlbâie și nu există o poveste de vară în ceea ce privește exporturile.

”În plus, o jumătate de punct procentual de creștere economică este deja alarmant de scăzută”, a spus Adrian, referitor la creșterea suplimentară așteptată de guvern cu pachetul său economic.

Citi rămâne precaută cu privire la perspectivele economice ale Germaniei pentru 2024 și 2025, chiar dacă creșterea veniturilor reale și redresarea cererii globale de bunuri pot susține creșterea.

”Dublul zgomot al politicii monetare și fiscale stricte, precum și chestiunile structurale, inclusiv prețurile ridicate la energie, au în mod clar o influență asupra acestui lucru și în special asupra investițiilor”, au spus economiștii Citi într-o notă.

Bugetul va respecta regulile stricte de împrumut ale țării, în ceea ce este văzut ca o victorie pentru ministrul de Finanțe Christian Lindner, care a subliniat importanța revenirii la plafonul de cheltuieli consacrat constituțional al națiunii, cunoscut sub numele de frâna datoriei.

”Germania încă plănuiește să înăsprească politica fiscală anul viitor, astfel încât bugetul să nu stimuleze cererea pe termen scurt”, a declarat pentru Reuters Andrew Kenningham, economist șef la Capital Economics.

Torsten Schmidt, de la Institutul de Cercetări Economice Leibniz, a declarat că multe măsuri ar putea îmbunătăți condițiile-cadru pe termen mediu.

”Stimulii pe termen scurt, pe de altă parte, sunt probabil să fie mici”, a spus el pentru Reuters.

Tanja Goenner de la asociația de afaceri BDI, a declarat că pachetul va oferi un impuls moderat pentru creșterea economică și investiții.

”Concluzia este că acest lucru încă nu este suficient pentru a consolida în mod durabil forțele de creștere”, a spus Goenner.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
germania