Guvernul a ajuns cu împrumuturile la 131 miliarde lei după prima jumătate a anului. Pentru tot anul a anunțat un program de împrumuturi de 181 miliarde lei

Guvernul a ajuns cu împrumuturile la 131 miliarde lei după prima jumătate a anului. Pentru tot anul a anunțat un program de împrumuturi de 181 miliarde lei
scris 9 iul 2024

Guvernul a împrumutat în primele șase luni din acest an 131 miliarde de lei, 11,6 miliarde de lei din această sumă reprezentând finanțări luate doar în iunie, care a devenit, astfel, luna cu cele mai mici împrumuturi contractate în acest an, potrivit calculelor Profit.ro. Statul a ajuns, cu cele 131 miliarde lei, la 72% din necesarul de împrumuturi anunțat pentru anul 2024, de 181 miliarde lei.

Ritmul împrumuturilor din acest an este unul alert. De exemplu, anul trecut, Guvernul a trecut cu împrumuturile de pragul de 131 miliarde de lei abia în luna septembrie, lună în care a împrumutat 29,4 miliarde lei și a ajuns la finalul lunii la 143,4 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News

O serie de împrumuturi contractate, cum sunt două emisiuni de obligațiuni totalizând circa 3,2 miliarde de lei pentru care licitațiile au avut loc în iunie, precum și emisiunea Fidelis din iunie, prin care statul a împrumutat 2,17 miliarde lei, au avut ca termen de decontare 1 iulie, astfel că vor fi contabilizate la împrumuturile luate de către Guvern în luna iulie. Iulie se prefigurează a o lună cu împrumuturi mari.

TABEL Noi scumpiri. Prețul carburanților a urcat cu 7% într-o singură săptămână. Unde mai poate fi găsită benzină ieftină CITEȘTE ȘI TABEL Noi scumpiri. Prețul carburanților a urcat cu 7% într-o singură săptămână. Unde mai poate fi găsită benzină ieftină

La finalul lunii mai, împrumuturile din 2024 ale Guvernului se situau la 119,39 miliarde de lei.

Anul acesta, potrivit calculelor Profit.ro, Ministerul Finanțelor a împrumutat 32,4 miliarde de lei în ianuarie, 31,82 miliarde lei în februarie, 13,53 miliarde lei în martie, 12,93 miliarde lei în aprilie, 28,7 miliarde de lei în mai și 11,6 miliarde de lei în iunie.

Ritmul împrumuturilor este unul fără precedent până acum, însă trebuie să ținem cont că necesarul de împrumut pentru tot anul este unul ridicat, în timp Finanțele ar putea viza să rezolve în linii mari chestiunea finanțărilor înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale de la finalul anului, când piețele financiare ar putea deveni ceva mai precaute în așteptarea rezultatelor.

Ministerul Finanțelor, responsabil de contractarea împrumuturilor pentru Guvern, trebuie să plătească în acest an 94,4 miliarde lei în contul datoriilor vechi care ajung la scadență în cursul anului și să asigure fonduri și pentru acoperirea găurii din buget, deficitul, estimat încă la 5% din PIB, 87 miliarde lei.

Pentru 2024, necesarul brut de finanțare (deficit + rostogolirea datoriei) a fost anunțat de către Ministerul Finanțelor la 181 miliarde de lei. Un deficit bugetar peste ținta de 87 miliarde lei (5% din PIB) în 2024 ar însemna automat și un necesar de împrumut mai mare de 181 miliarde lei.

Statul se împrumută constant de la bănci și alți investitori mari de pe piața internă, de la populație prin programele Tezaur și Fidelis, de la instituții internaționale (cum sunt Banca Mondială sau BERD), ocazional prin PNRR (când Comisia Europeană mai aprobă cereri de plată în cadrul PNRR), dar și de câteva ori pe an prin emisiuni de eurobonduri pe piața externă (sume mari, de ordinul miliardelor de euro sau dolari).

Google are peste 1 miliard euro în taxe neplătite către Italia. Investigație lansată CITEȘTE ȘI Google are peste 1 miliard euro în taxe neplătite către Italia. Investigație lansată

Necesar brut de finanțare de 181 miliarde lei pentru 2024

În 2024 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 181 miliarde lei, excluzând instrumentele de cash management. Volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe este estimat la un nivel similar necesarului brut de finantare, de aproximativ 181 miliarde lei, cu 10,8% mai puțin față de volumele atrase în anul 2023 (203 miliarde lei), fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 5% din PIB (aproximativ 86,6 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2024, în sumă de 94,4 miliarde lei.

În 2023, împrumuturile au ajuns la 203 miliarde lei, dintr-un necesar de finanțare modificat repetat, din cauza deficitului bugetar

Inițial, pentru 2023, pe baza construcției bugetului, necesarul brut de finanțare a fost anunțat la 160 miliarde lei. Ulterior, pe măsură ce a devenit tot mai clar că deficitul bugetar va fi peste ținta inițială de 4,4%, necesarul a fost revizuit la 180 miliarde lei, după care la 200 de miliarde de lei. La mijlocul lunii decembrie, necesarul de împrumut a fost revizuit pentru a treia oară în anul 2023, și a fost anunțat la 205 miliarde lei. Împrumuturile efectiv contractate s-au situat la 203 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor