Directorii firmelor din România se așteaptă la o creștere a activității în toate sectoarele economice, în perioada iunie-august, și la un avans moderat al numărului de salariați în cele mai multe domenii, în timp ce prețurile ar putea crește în comerțul cu amănuntul, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
Raportul anterior privind tendințele economice, publicat la finalul lunii mai, indica o creștere a activității în toate sectoarele pentru perioada mai-iulie și noi angajări, dar o scădere a prețurilor, arată news.ro.
Cea mai mare creștere a activității, în intervalul iunie-august, este așteptată în construcții, cu un sold conjuctural de +26%, comparativ cu 27% în intervalul anterior.
Soldul conjunctural reflectă diferența dintre așteptările pozitive și cele negative exprimate de către managerii chestionați. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au așteptări de creștere a activității sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă așteptări de scădere a activității în sectorul analizat.
CITEȘTE ȘI Supraviețuitorii crizei: Cum arată astăzi portretul omului de afaceri românDe asemenea, în industria de prelucrare, managerii se așteaptă la o creștere importantă a activității, cu un sold conjuctural de +13%, însă există diferențe semnificative între diferitele sectoare industriale.
"Pentru activitatea de fabricare a băuturilor și pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendință de creștere accentuată (solduri conjuncturale +52%, respectiv +46%), în timp ce pentru fabricarea tutunului tendința va fi de scădere (sold conjunctural -36%)", se arată în raportul INS.
În servicii, managerii au așteptări ceva mai moderate, cu un sold conjunctural de +12%, în timp ce în comerț sunt cele mai modeste estimări, cu un sold de +10%.
Deși se așteaptă la o creștere a activității în toate sectoarele, managerii prevăd doar un avans modest al angajărilor sau chiar scăderi.
Astfel, în construcții se așteaptă cea mai mare majorare a numărului de salariați, cu un sold conjunctural de +10%, în timp ce în servicii și în industrie sunt estimate creșteri modeste, cu solduri conjuncturale de +8%, respectiv +5%.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Angajații din IT, directorii, antreprenorii și inginerii, cei mai numeroși dintre corporatiști care apelează la alergare sau ciclism pentru depășirea stresuluiÎn comerț, numărul de angajați este prevăzut să scadă până la finalul lunii august, cu o diferență între estimările pozitive și cele negative de -13%.
Ancheta Institutului Național de Statistică mai arată că managerii se așteaptă la o creștere ușoară a prețurilor în comerț până în luna august, cu un sold conjunctural de +8%, și la o stabilitate a prețurilor în celelalte sectoare.