DECIZIE Statul vrea să atragă investitori în compania strategică Romaero, aflată în insolvență

DECIZIE Statul vrea să atragă investitori în compania strategică Romaero, aflată în insolvență

Boeing 737 în întreținere la Romaero, 2019. Sursă foto: pagina Facebook a companiei

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 iun 2024

Datoriile la Fisc ale companiei de stat strategice de apărare cu profil aeronautic Romaero, aflată în insolvență din ianuarie, vor fi preluate de către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), instituție din subordinea Ministerului Economiei, care este și acționarul majoritar al Romaero, a decis Guvernul prin hotărâre, scopul măsurii fiind atragerea de investitori în companie.

Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI

Urmărește-ne și pe Google News

Procedura ca atare, care este aplicabilă tuturor societăților de stat insolvente, falimentare sau în concordat preventiv, a fost reglementată recent prin ordonanță de urgență, după cum a relatat Profit.ro.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
Fondatorii Dedeman delistează Cemacon Zalău CITEȘTE ȘI Fondatorii Dedeman delistează Cemacon Zalău

Creanțele bugetare deținute de ANAF asupra Romaero, ce urmează a fi transferate la AAAS, se ridică în prezent la peste 466 milioane lei, ceea ce reprezintă peste jumătate din totalul masei credale a companiei, cifrată la mai mult de 851 milioane lei.

Deși a făcut eforturi să plătească parțial sumele datorate către bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale, în condițiile în care activitatea a fost perturbată de mai mulți factori ce au determinat fluctuații în volumul activității și al lucrărilor contractate, nu a fost posibilă respectarea întrutotul a termenelor scadente. Dacă situația actuală s-ar menține neschimbată, societatea s-ar confrunta cu un risc de intrare în faliment, iar toate eforturile făcute până acum pentru stabilizarea acesteia și a relațiilor cu ceilalți creditori ar fi practic anulate. În baza procedurilor specifice, AAAS poate contribui la atragerea unor investitori interesați să dezvolte segmentul de activitate al societății, în timp ce ANAF urmărește cu preponderență valorificarea activelor și recuperarea creanțelor într-un timp relativ scurt″, se arată în nota de fundamentare a hotărârii privind preluarea de către AAAS a datoriilor la Fisc ale Romaero.

Grupul american de apărare Lockheed Martin și Aerostar Bacău au deschis foarte recent primul centru de servicii de întreținere, reparații și revizie (MRO) certificat pentru elicopterul S-70 Black Hawk din Europa. Centrul trebuia să fie deschis inițial la Romaero, însă s-a renunțat la idee din cauza problemelor financiare ale companiei.

Proiectele fotovoltaice teleormănene preluate de OMV Petrom de la danezi, în linie dreaptă pentru startul construcției CITEȘTE ȘI Proiectele fotovoltaice teleormănene preluate de OMV Petrom de la danezi, în linie dreaptă pentru startul construcției

Pierderea mai multor contracte-cheie, printre care cel de mentenanță de avioane civile cu operatorul aerian Ryanair și cel de producție de componente cu Britten-Norman, în toamna lui 2022, la puțin timp după aprobarea de către Guvern a modificării planului de restructurare operațională a companiei, suspendarea unor autorizări, instabilitatea conducerii și plecările de angajați înalt calificați sunt enumerate în mod oficial printre cauzele intrării în insolvență a Romaero.

Această acțiune (de transfer la AAAS al datoriilor fiscale ale Romaero – n.r.) are ca scop unificarea intereselor statului român pentru a facilita o procedură de restructurare a societății conform Legii nr. 85/2014, care să permită recuperarea creanțelor bugetare, în paralel cu stimularea dezvoltării afacerii prin atragerea unui potențial investitor și menținerea locurilor de muncă, care în prezent sunt în pericol″, se mai menționează în documentul citat.

Europa are un nou lider al segmentului B-SUV, care a depășit VW T-Roc, Ford Puma și Dacia Duster CITEȘTE ȘI Europa are un nou lider al segmentului B-SUV, care a depășit VW T-Roc, Ford Puma și Dacia Duster

La 30 noiembrie 2023, Romaero avea în patrimoniu active totale în valoare de peste 900 milioane lei, din care terenuri și construcții de mai mult de 700 milioane lei. Romaero a terminat primele 11 luni din 2023 cu pierderi de 85,73 milioane lei, cu aproape 60% mai mari decât cele din întregul an 2022, la venituri totale de circa 157 milioane lei, în scădere cu 14%.

În plus, Ministerul Economiei a depus sesizare penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în speța dării în plată, către o altă companie de stat, Hidroelectrica, a mai multor terenuri și clădiri din Băneasa ale Romaero, ipotecate în favoarea producătorului de energie pentru eșalonarea plății unor facturi restante la curent. Activele menționate, destinate unui proiect de centru de suport pentru Airbus și Boeing, au fost vândute după aceea la licitație, de către Hidroelectrica, unui vehicul investițional controlat de dezvoltatorul imobiliar One United Properties.

viewscnt
Afla mai multe despre
romaero insolvență
romaero datorii bugetare
romaero investitori