Scumpire masivă la case - Prețurile apartamentelor din București ating un maxim istoric. Brașov depășește un prag psihologic, Timișoara trece peste capitală. Noi anunțuri la conferința Profit.ro - Piața imobiliară

Scumpire masivă la case - Prețurile apartamentelor din București ating un maxim istoric. Brașov depășește un prag psihologic, Timișoara trece peste capitală. Noi anunțuri la conferința Profit.ro - Piața imobiliară
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2024

Prețurile apartamentelor noi din orașele mari continuă să crească susținut, cu până la +4% în Timișoara sau Constanța în ultimele 30 de zile. Singura excepție notabilă este Iași, unde asistăm la o evoluție contrară celei înregistrate în celelalte mari centre urbane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Carmistin, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De asemenea, asistăm la creșteri ale prețurilor apartamentelor și în orașele medii, cu Oradea în prim plan (+1.8%). Creșteri de preț au avut loc și în Sibiu și Craiova.

Tendința lansată de marile lanțuri de retail alimentar, precum Lidl sau Penny, de a-și diversifica strategia de expansiune locală prin închirierea magazinelor, impactul asupra pieței imobiliare a pregătirilor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare din 2024, soluțiile concrete în rezolvarea problemelor cauzate de lipsa unui cadru urbanistic unitar sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate la Conferința Profit.ro - Piața imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediția a IV-a, programată pentru 17 iunie. DETALII AICI

“1.598 euro/mp util este noua valoare record la nivel national, consecința unui ritm anual de apreciere de 11,4%, depășind ușor prognozele noastre de la începutul anului, când estimam o creștere anuală de până în 10 procente.

Cererea ridicată pune presiune pe preț și va continua să o facă și în lunile următoare, conform datelor de care dispunem, însă nu este un fenomen îngrijorător, ci mai degrabă un reglaj normal al raportului dintre cerere și ofertă”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

FOTO VGP, al miliardarului belgian Jan Van Geet, extinde parcul logistic din Timișoara CITEȘTE ȘI FOTO VGP, al miliardarului belgian Jan Van Geet, extinde parcul logistic din Timișoara

Prețurile apartamentelor din București ating un nou maxim istoric

Este consemnată și o nouă valoare medie record pentru București, de 1.723 euro/mp, reprezentând un avans anual de peste 11%. Un nou nivel maxim a fost atins și pe segmentul apartamentelor vechi, de 1.705 euro/mp.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi din Capitală este de 1.875 euro/mp, în creștere cu 16% față de mai 2023.

Cluj-Napoca: prețul mediu al apartamentelor noi se apropie de 3.000 de euro/mp

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pentru cumpărătorii interesați de un apartament. Cu o creștere de 3% doar în ultimele 30 de zile, prețul mediu solicitat pentru proprietățile rezidențiale noi a ajuns la sfârșitul lunii mai la valoarea de 2.960 euro/mp util. R

itmul anual de creștere pentru apartamentele scoase la vânzare în acest oraș s-a menținut în jurul valoriii de 10% atât pentru prețul mediu general, cât și pentru cele două segmente principale, nou și vechi. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi este de 2.735 euro/mp.

Brașovul își menține poziția de al doilea cel mai scump oraș din țară pe piața rezidențială

Cu un preț mediu nou și vechi de 1.907 euro/mp, Brașovul își consolidează poziția de al doilea cel mai scump oraș al țării pe piața rezidențială. De altfel, aici înregistrăm cel mai accentuat ritm anual de creștere, de 18.7% (nou și vechi).

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi este de 2.224 euro pe mp, depășind, alături de Cluj, pragul psihologic de 2.000 euro/mp pentru locuințele noi.

Mai accesibile sunt locuințele vechi, pentru care proprietarii solicită în medie 1.826 euro/mp, în creștere cu 18.2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

CTP își întărește echipa de management din România CITEȘTE ȘI CTP își întărește echipa de management din România

Timișoara, orașul în care prețurile apartamentele noi au cel mai accelerat ritm de creștere

Apartamentele noi din Timișoara au ajuns să fie scoase la vânzare la prețuri care le depășesc pe cele din Capitală, după scumpiri cu aproape 22% în ultimele 12 luni și de 4% în ultimele 30 de zile. Prețul mediu pe acest segment este în prezent de 1.960 euro/mp, valoare ce readuce Timișoara în primele 3 poziții ale topului orașelor cu cele mai scumpe apartamente noi.

Mult mai accesibile rămân însă apartamentele vechi, a căror valoare medie este de 1.568 euro/mp și care au înregistrat o creștere medie de 7% în ultimul an. De altfel, Timișoara este orașul cu cele mai accesibile apartamente vechi dintre top 6 centre urbane ale țării.

Constanța: oferta mare ține prețurile sub control

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare în orașul de pe litoral a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variație, de 4.2%, și a ajuns la 1.806 euro/mp util. Oferta rămâne una bogată pe litoral, ceea ce ține încă sub control prețul mediu al apartamentelor.

O creștere anuală mult mai mare, de 11.5%, a fost înregistrată în cazul apartamentelor vechi, al căror preț mediu a fost la finalul lunii mai de 1.630 euro/mp.

Iași rămâne centrul regional cu cele mai accesibile apartamente

Deși apartamentele noi din Iași sunt acum cu 13% mai scumpe decât anul trecut, Iașiul rămâne un oraș cu locuințe accesibile. Prețul mediu pe care îl achită cumpărătorii pentru un apartament nou a ajuns la 1.600 euro/mp util.

EXCLUSIV FOTO Medicul clujean Florin Mărghitaș, proprietarul rețelei de sănătate Eurosanclinic, a cumpărat de la stat un hotel celebru și îl transformă în clinică de recuperare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Medicul clujean Florin Mărghitaș, proprietarul rețelei de sănătate Eurosanclinic, a cumpărat de la stat un hotel celebru și îl transformă în clinică de recuperare

Chiar dacă locuințele noi se vând în continuare cu prețuri mai mari față de cele de pe piața veche, ritmul în care au crescut prețurile în cazul acestora din urmă este mai accelerat. Discutăm despre un avans de aproape 14% până la valoarea de 1.587 euro/mp util.

Creșteri și în orașele medii

În ceea ce privește evoluția prețurilor apartamentelor în orașele medii, cea mai spectaculoasa creștere a avut loc în Oradea, unde întâlnim un avans anual de 17.2% în ultimele 12 luni și de 1.8% în ultima luna. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Oradea este de 1.602 euro/mp.

Orașul de dimensiuni medii cu cele mai scumpe apartamente din România este însă Sibiu, unde avem o valoare de 1.640 euro/mp și un ritm anual de creștere de 12.4%.

EXCLUSIV Lidl a vândut, cu scopul închirierii, 9 proiecte de magazine în România către un magnat imobiliar britanic, cu legături strânse cu Familia Regală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lidl a vândut, cu scopul închirierii, 9 proiecte de magazine în România către un magnat imobiliar britanic, cu legături strânse cu Familia Regală

La mică distanță se situează piața rezidențială din Craiova, unde prețul mediu solicitat pentru locuinte a fost la finalul lunii mai de 1.638 euro/mp, înregistrând o creștere anuală de 9.2%.

La polul opus, în Ploiești prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare este de 1.116 euro/mp, aici având loc și cea mai mică apreciere anuală dintre orașele analizate, de 3.4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
apartamente
preturi