Unul dintre cei mai vechi producători privați de energie electrică din surse regenerabile din România, înființat în urmă cu 20 de ani și controlat de investitori italieni, a obținut prima victorie în justiție împotriva Fiscului din procesele în care mai multe societăți producătoare au acuzat aplicarea retroactivă a legislației înăsprite a supraimpozitării din sector, printre reclamante numărându-se și liderii industriei, companiile de stat Hidroelectrica și Nuclearelectrica.
Espe Energia SRL, parte a grupului italian omonim, firmă care deține și operează un număr de 5 hidrocentrale în România, având în dezvoltare și 3 proiecte de parcuri fotovoltaice, a primit în august anul trecut o decizie de impunere de la ANAF privind plata unei sume suplimentare de circa 539.000 lei la așa-numita contribuție la Fondul de Tranziție Energetică, suprataxa impusă producătorilor, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Suma suplimentară a fost calculată de Fisc ca datorată pentru perioada 01.09.2022 - 28.02.2023, în plus față de cea plătită de companie pentru intervalul respectiv, de peste 3 milioane lei. Espe Energia SRL a contestat în instanță decizia de impunere.
Potrivit legislației privind supraimpozitarea din energie, cota de impunere a fost de 80% din diferența dintre prețul mediu net lunar de vânzare și pragul de 450 lei/MWh în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 august 2022, respectiv de 100% începând cu 1 septembrie 2022.
Printr-o lege publicată pe 13 decembrie 2022 și intrată în vigoare pe 16 decembrie 2022, a fost modificat modul de calcul al prețului mediu net lunar de vânzare, prin limitarea veniturilor luate în calcul pentru supraimpozitare doar la cele din energia electrică produsă și vândută sau transferată între segmente, precum și prin limitarea cheltuielilor deductibile doar la cele din echilibrare (fără cele de achiziție din piețele angro în caz de deficit de producție), și acelea plafonate la 5%.
Problema este că că textul legii menționează că prevederile acesteia sunt aplicabile începând cu 1 septembrie 2022, adică de dinainte de intrarea ei în vigoare, de unde litigiile cu Fiscul.
CITEȘTE ȘI BCE va aproba cererile băncilor grecești de a relua plata dividendelor după o pauză de 16 aniANAF și-a argumentat decizia de impunere arătând că, pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie 2022, societatea a luat în calcul drept cheltuieli deductibile la calculul contribuției la Fondul de Tranziție Energetică și cheltuielile cu achiziția de energie electrică din piața pentru ziua următoare (PZU), în condițiile în care, conform prevederilor Legii nr. 357/2022, aceste cheltuieli nu mai intrau în categoria cheltuielilor deductibile, iar pentru lunile ianuarie și februarie 2023, calculul contribuției a fost făcut pe baza documentelor privind dezechilibrele primite până la data de 24.03.2023, pe când, conform aceleiași legi, Espe Energia SRL mai avea dreptul la cheltuieli deductibile cu dezechilibrele de maximum 5%, raportat la veniturile obținute din vânzarea de energie electrică produsă.
″Prin Decizia de impunere nr. (…), organul fiscal a încălcat principiul neretroactivității legii noi, în sensul că a dat eficiență juridică metologiilor (de calcul al contribuției – n.r.) (…) așa cum au fost modificate prin Legea nr. 357 din 16.12.2022 pentru o situație născută înainte de apariția legii noi, respectiv pentru perioada 01.09.2022 - 16.12.2022. Astfel că, prin aplicarea retroactivă a noii legi fiscale, actul administrativ emis a încălcat principiul neretroactivității legii civile, reglementat la nivel constituțional, iar această încălcare atrage nulitatea actului astfel emis. Față de aceste considerente (…), va admite acțiunea și va dispune anularea actelor administrativ fiscale contestate″, a decis recent Tribunalul Timișoara, în procesul dintre Esme Energia SRL și ANAF.
CITEȘTE ȘI McDonald's a pierdut dreptul de marcă înregistrată în UE pentru sortimentele cu pui ale celebrului "Big Mac"Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de către Fisc. Procesele similare intentate de Hidroelectrica și Nuclearelectrica au mize financiare semnificativ mai mari, de peste 80 milioane lei în total.
Compania controlată de italieni a fost înființată în 2004 și a primit prima licență de producător de energie în 2005. Espe Energia SRL deține și operează hidrocentralele Săpânța (9,188 MW), Blidari 2 (1,06 MW), Blidari 3 (3,87 MW), Blidari 4 (0,76 MW) și Firiza (0,8 MW) din Maramureș. Firma are și autorizații de înființare acordate de ANRE, în 2022 și 2023, pentru 3 proiecte de parcuri fotovoltaice dezvoltate în județele Timiș și Arad, cu puteri instalate însumate de circa 9,5 MW.
Espe Energia SRL a terminat anul trecut cu profit net de 13,81 milioane lei, în scădere față de cel de 15,6 milioane lei din 2022, la venituri totale de 43,6 milioane lei, cu aproape 14% peste cele din anul anterior, de 38,3 milioane lei.