Apar două noi tipuri de tichete pentru angajați, pe lângă cele de masă, cadou, de creșă și de vacanță

Apar două noi tipuri de tichete pentru angajați, pe lângă cele de masă, cadou, de creșă și de vacanță
scris 18 iun 2017

Angajatorii vor putea acorda salariațiilor, prin lege, două noi tipuri de tichete sau bonuri valorice, pe lângă cele prevăzute de legislația actuală. Un proiect de lege care unifică toate tipurile de vouchere existente, stabilind cuantumul fiecăruia în parte, introduce și cele două noi tipuri de bonuri valorice.

Legislația în vigoare permite angajatorilor acordarea de tichete de masă, tichete de creșă, tichete-cadou, vouchere de vacanță, dar un proiect de lege care va intra în dezbatere parlamentară în perioada următoare stabilește și posibilitatea legală a acordării tichetelor pentru sport și tichetelor culturale.

Urmărește-ne și pe Google News

Autorii legii arată că tichetele pentru sport sau facilități similare se acordă în mai multe țări europene, precum Finlanda, Belgia, Marea Britanie, Suedia, care la nivel de principii si de politici publice au stabilit faptul că resursa umană este regenerabilă, dar și epuizabilă.

”Concluzia autorităților din astfel de state este că angajații obosiți sau suferinzi de boli profesionale ajung să reprezinte mai degrabă o povară pentru sistemele de sănătate și de asigurări sociale decât o resursă de prosperitate economică. În spiritul acestei abordări, tichetele pentru sport au ca scop menținerea capacității de muncă a angajaților sau refacerea ei prin stimularea achiziționării de echipament sportiv, achitării tarifelor ședințelor sau abonamentelor la săli de sport, baze sportive, cluburi de fitness etc., suportării contravalorii ședințelor de gimnastică terapeutică și alte asemenea produse și servicii care nu pot aduce decât beneficii atât angajatorilor cât și angajaților”, arată inițiatorii legii.

Potrivit proiectului, tichetele pentru sport vor fi acordate lunar angajaților, exclusiv în vederea achitării contravalorii de bunuri și servicii destinate desfășurării de activități sportive, iar suma maximă lunară este de până la 300 de lei.

Top cei mai căutați angajatori din lume în 2017. Uber, înaintea Apple în preferințele utilizatorilor LinkedIn CITEȘTE ȘI Top cei mai căutați angajatori din lume în 2017. Uber, înaintea Apple în preferințele utilizatorilor LinkedIn

Tichetele culturale vor fi destinate acoperirii unor cheltuieli legate de evenimente, spectacole sau achiziționării de cărți, autorii proiectului subliniind că achiziționarea produselor si serviciilor culturale, educaționale si de recreere se află la niveluri extrem de reduse, după cum arată și datele Institutului Național de Statistică.

”Dacă în anul 2015 pentru recreere și cultură gospodăriile au alocat în medie în fiecare lună 67,8 lei, iar pentru educație 7,5 lei, însemnând 4%, respectiv 0,4% din veniturile totale, anul 2016 arată reducerea sumelor și ponderii acestor tipuri de cheltuieli la cote încă și mai rușinoase. Astfel, în trimestrul I pentru recreere și cultură familiile au alocat 55,5 lei lunar, iar pentru educație 11,3 lei, în timp ce în trimestrul al II-lea recreerea și cultura au consumat 58,8 lei, iar educația 4,2 lei din bugetul familial”, afirmă parlamentarii.

Bunurile si serviciile culturale acoperite prin aceste tichete vor fi abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, târguri și expoziții permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv destinate copiilor, precum și cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme în orice format.

Suma pentru care se vor acorda tichetele culturale este de până la 150 de lei lunar sau, dacă sunt acordate ocazional, de 300 de lei.

Proiectul de lege stabilește totodată că valoarea tichetelor de masă de maximum 15 lei pentru fiecare zi lucrătoare, suma corespunzătoare unui tichet cadou este de până la 300 lei, în timp ce suma pentru care se acordă tichetele de creșă este de până la 450 de lei pentru fiecare copil.

CONFIRMARE Guvernul introduce tele-munca. În ce condiții vor lucra angajații de acasă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul introduce tele-munca. În ce condiții vor lucra angajații de acasă

În cazul tichetelor de vacanță, proiectul prevede că nivelul maxim al sumei care poate fi acordată unui angajat în decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanță reprezintă 6 salarii de bază minime brute pe țară, iar suma poate fi fracționată în maximum 2 tranșe, în funcție de opțiunea angajatului privind efectuarea concediului de odihnă. 

Conform prevederilor proiectului, plafonul maxim cumulat al comisionului perceput de la angajator și operatorii economici de către societățile comerciale care emit tichete este de 1% din valoarea voucher-ului de vacanță. Totodată, comisionul maxim perceput de agențiile de turism nu poate depăși 10% din valoarea pachetului de servicii oferit utilizatorilor tichetelor. 

Proiectul ai stabilește că angajatorii împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantul angajaților stabilesc de comun acord tipul sau tipurile de bilete de valoare care se acordă angajaților, frecvența acordării acestora, precum și valoarea lor acolo unde este cazul, unitatea emitenta sau unitățile emitente si modalitatea de acordare, pe suport hârtie sau electronic.

Dacă legislativul va adopta acest proiect, legislația actuală privind tichetele de masă, tichetele cadou, de creșă și de vacanță urmează a fi abrogată.  

viewscnt
Afla mai multe despre
tichet
voucher
sport
cultura
masa
cadou
cresa
vacanta
proiect
lege
parlament