AmCham: Șapte domenii prioritare pentru economia României au nevoie de o intervenție imediată

AmCham: Șapte domenii prioritare pentru economia României au nevoie de o intervenție imediată
scris 29 mar 2016

Evoluția populației și sănătatea, infrastructura, exodul de inteligență, cercetarea, agricultura, educația și coerența politicilor publice sunt domeniile prioritare care au nevoie de o intervenție imediată, arată ediția a doua a Raportului de Competitivitate realizat de Camera de Comerț Americană în România.

”Tendința cea mai alarmantă se înregistrează la indicatorii demografici. Statistica populației arată o diminuare constantă a populației României după 1990 - numai în ultimii zece ani scăderea a fost de aproximativ 7%”, se arată în raport.

Urmărește-ne și pe Google News

Dincolo de competențele lingvistice și cele legate de științe, calitatea sistemului de învățământ, a cărui alocare bugetară se ridică la 3,1% din PIB, față de 5,3% cât este media la nivelul UE, pune sub semnul întrebării calitatea educației generațiilor următoare. Nici în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea, domenii esențiale pentru creșterea competitivității, România nu stă mai bine comparativ cu media europeană sau față de țările de referință din regiunea extinsă (Austria, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia).

”Cu excepția studenților de elită care sunt supuși fenomenului de exod al inteligenței, calitatea generală a pieței muncii este afectată de nivelul mediu de educație a forței de muncă active”, se menționează în raport.

Studiu: 67% dintre directori cred că politicile Guvernului nu au ajutat la dezvoltarea economică a țării CITEȘTE ȘI Studiu: 67% dintre directori cred că politicile Guvernului nu au ajutat la dezvoltarea economică a țării

Lipsa infrastructurii ocupă unul dintre locurile fruntașe atunci când vine vorba de obstacole în calea demarării sau dezvoltării unei afaceri, acest aspect ”reprezentând cel mai mare dezavantaj pentru țara noastră atât față de țările de referință, cât și față de media UE”, notează autorii raportului.

”În 2014, lungimea autostrăzilor pe milion de locuitori în România se ridica la mai puțin de 10% din lungimea autostrăzilor din Austria, în condițiile în care Austria are o suprafață considerabil mai mică decât România. Cu toate că Polonia și Slovacia au înregistrat valori mai mici decât Austria la acest indicator, România continuă să se situeze pe ultimul loc în grupul de referință cu o marjă considerabilă”, se arată în document.

În ceea ce privește agricultura, România rămâne în urma multor țări europene atunci când vine vorba de eficiența exploatării agricole, producția pe hectar fiind cu 50% mai mică decât media UE, în contextul în care 27% din populație activează în acest domeniu.

”Ar trebui adoptate măsuri pentru pentru creștera valorii adăugate a produselor agricole - trecerea de la exportul de materii prime la exportul de produse agricole procesate în România”, menționează sursa citată.

Investitorii sunt încă interesați de terenuri agricole în România, randamentele sunt mai bune decât în alte țări CITEȘTE ȘI Investitorii sunt încă interesați de terenuri agricole în România, randamentele sunt mai bune decât în alte țări

Simplificarea formularelor fiscale care trebuie depuse de cetățeni, posibilitatea de a le depune online sau simplificarea Codului Fiscal se numără printre recomandările făcute de raportul AmCham.

Printre zonele care au înregistrat o evoluție pozitivă de la publicarea primului Raport de Competitivitate, în 2011, se numără corupția, inflația și legislația muncii.

De altfel, și Dean Thompson, adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA în România, a subliniat faptul că au fost înregistrate progrese, arătând însă că ”munca României este neterminată. Guvernul și Garlamentul trebuie să continue reformele concentrându-se pe dezvoltarea sustenabilă și aderarea deplină la statul de drept. Crearea și menținerea încrederii investitorilor străini este esențială pentru noi investiții care urmează să fie făcute și pentru extinderea celor existente”.

Ambasadorul SUA: Acțiunea ANAF nu a influențat dreptul Antenei de a emite. A fost pusă în aplicare o hotărâre judecătorească CITEȘTE ȘI Ambasadorul SUA: Acțiunea ANAF nu a influențat dreptul Antenei de a emite. A fost pusă în aplicare o hotărâre judecătorească

Diplomatul american a dat drept exemplu pentru pașii înainte făcuți de România recentul anunț făcut de Ford, care va muta o linie de producție la fabrica de la Craiova.

”Dacă o firmă cunoscută și respectată precum Ford are succes în România, este un semnal pentru potențialii investitori că România poate fi un loc bun să faci afaceri”, a argumentat Dean Thompson.

Raportul de Competitivitate a României analizează efectul politicilor publice asupra competitivității prin raportarea performanțelor României la media europeană, analizarea comparativă a principalelor politici economice din România cu cele din alte șase state din regiune, precum și evoluția înregistrată de România din 2011, atunci când AmCham a lansat prima ediție a raportului.

AmCham România a fost înființată în 1993 și reunește în prezent peste 400 de companii americane, internaționale și locale, cu investiții totale de peste 20 de miliarde de dolari.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
amcham
raport de competitivitate
agricultura
educatie
infrastructura