Bugetul în primele două luni: Două treimi din cheltuieli au fost pentru salarii, pensii și ajutoare

Bugetul în primele două luni: Două treimi din cheltuieli au fost pentru salarii, pensii și ajutoare
scris 25 mar 2016

Execuția bugetară s-a încheiat după primele două luni din 2016 cu un excedent de 800 milioane de lei, respectiv 0,1% din PIB, față de 2,3 miliarde lei (0,33% din PIB) în aceeași perioadă a anului trecut, anunță Ministerul Finanțelor. Cheltuielile totale au fost de 34,6 miliarde lei, din care 22,5 miliarde lei s-au consumat pentru salarii, pensii și ajutoare sociale, cu 2,5 miliarde de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Veniturile au fost de 35,4 miliarde de lei, reprezentând  4,7% din PIB, cu 4,6% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+39,3%), taxa pe utilizarea bunurilor (20,3%), accize (5,9%), contribuții de asigurări sociale (+9,5%) și TVA (+4%).

Urmărește-ne și pe Google News

Încasările din taxa pe valoarea adăugată au fost de 10,4 miliarde de lei, cu 4% mai mari decât în aceeași perioadă din 2015, în condițiile în care începând cu luna februarie 2016 se reflectă pe lângă măsura de reducere a cotei de TVA la 9% pentru alimente și servicii de restaurant, aplicabile începând cu 1 iunie 2015, și măsura de  reducere a cotei de TVA standard de la 24% la 20%, precizează ministerul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANAF raportează încasări totale cu 7% mai mari. Veniturile din TVA, în ușoară scădere CITEȘTE ȘI ANAF raportează încasări totale cu 7% mai mari. Veniturile din TVA, în ușoară scădere

În ianuarie 2016, încasările din TVA au fost de 6,97 miliarde lei, rezultând că, în februarie s-au redus la jumătate față de prima lună. Încasările din contribuții  de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale au fost mai mari cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Administrațiile locale au înregistrat creșteri față de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15,2%, impozite și taxe pe proprietate cu 2,1%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 4%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 34,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 9,9% față de aceeași perioadă din anul precedent și cu 0,2 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal și cele cu asistența socială au fost de 22,5 miliarde de lei, însemnând două treimi din suma totală cheltuită în primele două luni din 2016.

Cheltuielile de personal, de 9,34 miliarde lei, au crescut cu 21,8% față de aceeași perioadă a anului precedent fiind determinate, în principal, de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituțiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, 15% pentru personalul din învățământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială, precum și majorarea salariului minim brut pe țară cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015. Cheltuielile cu asistența socială, de 13,15 miliarde lei, au crescut față de aceeași perioada a anului precedent cu 6,9% datorită, în principal, majorării cu  5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 și a dublării alocației de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB, față de 2 miliarde lei la aceeași  perioadă a anului precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
salarii
buget
excedent