Startup-ul CardioMedive, care a dezvoltat un produs pentru diagnosticarea și monitorizarea bolilor cardiovasculare, a fost înființat în urmă cu patru ani de către Ion Mocanu, doctorand la medicină la vremea aceea. În prezent, soluția este în stadiul de validare și a fost deja testată cu succes pe 25 de pacienți cu boli cardiovasculare.
„Ne adresăm clienților de business ce vor reuși prin integrarea simplă a serviciului nostru să se digitalizeze și să ofere și alte servicii medicale la distanță față de cele existente în contextul fizic. Dacă este vorba despre un cabinet de cardiologie care oferă serviciile medicale cunoscute deja, cu ajutorul soluției noastre se va putea digitaliza și oferi serviciile medicale pacienților săi și de la distanță.
Clienții noștri pot să fie cabinete de cardiologice independente sau care funcționează în cadrul unor spitale, platforme de telemedicină existente care oferă deja servicii medicale. Aceste platforme de telemedicină care astăzi acoperă un set primar de servicii medicale, în special unele simple, cu ajutorul soluției noastre care este compusă și dintr-un dispozitiv hardware ce poate face anumite măsurători ale parametrilor vitali, poate să acopere și acest segmente de boli cardiovasculare”, spune, la PROFIT NEWS TV, Ion Mocanu, fondator și CEO CardioMedive.
Startup-ul targetează atât bolile cardiovasculare, cât și alte boli cronice, precum cele oncologice, în general boli care necesită monitorizare de lungă durată.
„De obicei, în spatele unui startup stă la baza o motivație sau o nevoie personală. În cazul meu, a fost o problemă de familie. Un bolnav cardiovascular are nevoie să fie monitorizat pentru a i se ajusta tratamentul în funcție de progresul bolii. Eram în timpul studiilor doctorale și am realizat ca se poate construi un dispozitiv”, mai spune acesta.
El adaugă că fiind un dispozitiv medical, validarea durează mult mai mult decât în cazul altor produse sau soluții.
„Nu poți să pui nimic pe pacient ceva ce nu este testat sau sigur. Noi avem 4 ani de când am început acest startup. Și am trecut prin fiecare etapă a dezvoltării și validării. În primă fază validare în laborator, apoi validare pe noi, pe membrii echipei, după care pe părinții noștri, și, după aplicarea patentului internațional, am putut să începem testele pe pacienți.
Până în prezent, am reușit să testam aparatul pe 25 de pacienți cu rezultate foarte promițătoare. Patentul a fost depus internațional, este un patent european, din care se va invoca o prioritate internațională către SUA și în alte țări din lume”, precizează antreprenorul.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Petru Trâmbițaș, fondator WellCode: Cred că, în prezent, domeniul IT, în special cu partea de programare, este cel mai stabil loc în care poți să fiiPentru a dezvolta un astfel de produs, Ion Mocanu susține că s-a lovit de foarte multe provocări, în special tehnice.
„Este foarte important pentru orice startup să treacă cât mai repede posibil peste etapa de cercetare, etapa în care sunt foarte mari necunoscute, risc foarte mare și un apetit scăzut al investitorilor în această fază. Și, să se ajungă cât mai rapid în partea de dezvoltare unde oarecum tehnologia este deja definită, eventual și protejată cu un patent și validată. De asemenea e foarte important un feedback din faza incipientă a proiectului din partea clienților finali.
Pandemia ne-a ajutat. Odată ne-a permis să colectăm feedback din teren prin implementarea sistemelor de telemedicină, dar și reglementarea. S-au făcut pași rapizi și importanți pe partea legislativă, pe partea de educație și conștientizare a tuturor actorilor de nevoia de telemedicină, dar în primul rând s-a confirmat posibilitatea efectuării ei. Și asta mi se pare cel mai important”, subliniază el.
Pentru a continua dezvoltarea produsului, startup-ul vrea să ridice o rundă de finanțare și caută în acest moment potențiali investitori.
„Acum 4 ani am reușit să consolidez un nucleu de specialiști capabili să acopere toate aspectele necesare dezvoltării produsului. Dar am constatat în scurt timp că la nivel de idee sau chiar și pentru un prototip simplu va fi destul de greu să atragem o finanțare, mai ales în regiunea CEE. Și atunci, am decis să continuăm bootstrap până când validăm ideea și ajungem pe pacienți. Acum suntem în căutarea unei finanțări care să ne permită să ducem produsul în următoarea etapă și avem nevoie de 800.000 de euro”, mai spune Ion Mocanu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV David Horobeț, fondator Abiso, cu business lansat la doar 20 de ani: Să te duci să dai cu capul, asta cred că e cel mai important. Școala m-a ajutatDupă obținerea certificatului european de funcționare, dispozitivul va fi lansat întâi pe piața locală, iar ulterior pe cea europeană. Piața din SUA este, de asemenea, vizată.
„Tot planul de scalare și de dezvoltare noi îl corelăm cu o parte legislativă. Fiind un dispozitiv medical, acesta nu poate intra sau nu poate fi vândut pe o anumită piață dacă nu este conform cu tot ce înseamnă partea de certificare și punere pe piață. La nivelul UE există un certificat medical pentru oricare dispozitiv medical și care îți permite să fie pus pe piață produsul la nivelul UE.
După obținerea certificatului european de punere pe piață, vom începe cu piața românească, și aici ne vom matura produsul și îl vom finaliza cu partenerii noștri strategici, ulterior vom aborda piața europeană și, în faza doi, cea americană. Produsul nu are un competitor direct. În schimb, prin funcționalitățile pe care le oferă, suplinește oarecum sau poate înlocui anumiți jucători existenți”, precizează antreprenorul.