Startup-ul Miluu, care a creat o platformă pentru digitalizarea întregului proces de închiriere a locuințelor private, a atras finanțări totale de peste 1,2 milioane de euro până în prezent. Ultima rundă, de 1 milion de euro și închisă recent, a fost condusă de CoFounder Zone, un fond de investiții din Polonia. Compania are planuri de extindere atât în România, cât și în afara granițelor țării.
„Inițial ne-am finanțat din surse proprii. Ulterior, am adus două fonduri de investiții din România care ne-au ajutat cu o rundă de pre seed, de circa 200.000 de euro, însă ne-am lovit de diverse bariere și a trebuit să schimbăm primul model de business. De asemenea și pe al doilea l-am pivotat puțin.
Pentru ultima rundă condusa de fondul din Polonia a fost mai dificil. În februarie trebuia să o închidem, dar a izbucnit războiul, iar toți investitorii au intrat în panică. Astfel că a trebuit să amânăm discuțiile și să așteptăm să se așeze un pic lucrurile. Am reușit să securizăm runda abia în septembrie.
Dar este clar că situația economică actuală duce către un proces de finanțare din ce în ce mai dificil, pentru că lumea se uită foarte atent la bani, investitorii căuta business-uri cu un grad de risc cât mai scăzut, iar zona de startup-uri este evident că va avea de suferit. Noi am avut norocul că produsul funcționează și suntem în creștere. Nu este ușor în perioada actuală”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Florin Stoian, fondatorul Miluu, startup înființat în 2019.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Sorin Petcu, fondator Santinela: Într-un an probabil că vom lua mai în serios posibilitatea de finanțare. Momentan, ne axăm pe EuropaProdusul creat de cei doi fondatori, Florin Stoian și Ionuț Gheorghe, a trecut prin mai multe pivotări până să ajungă în varianta actuală. Modelul actual însă funcționează de peste un an de zile și este folosit deja de mai mulți proprietari de apartamente din București.
„Am ajuns cu greu la modelul pe care îl avem în prezent, pentru că tehnologia a intrat destul de greu în piața de închirieri și, în speță, în zona imobiliară. Adopția și tranziția nu e una ușoară. Ai nevoie de timp, prezență, comunicare cât mai coerentă. E un proces destul de greoi. Modelul actual funcționează de peste 1 an de zile. Avem peste 300 de apartamente în management. Și lucrurile cresc.
În momentul ăsta suntem prezenți doar în București, însă ne propunem ca anul viitor să atacăm și piața din Polonia, dar vrem să continuăm să ne extindem și în România, în alte 2-3 orașe până la finalul anului. Încercăm să facem din Miluu un produs regional pentru că piața ne permite.
Toată zona CEE este o piață destul de fragmentată ca și stoc de apartamente. Ea este reprezentată de zeci de mii de proprietari care dețin 2-3 apartamente, iar toți acești proprietari nu au niciun instrument digital prin care să gestioneze aceste chirii. În plus, ei au o predictibilitate financiară aproape zero. Nu au garanția că acel chiriaș există și mâine în acel apartament. Iar împreună cu noii investitori ne dorim să ne extindem regional”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Victor Paraschiv, CEO YumiDocs: Ne dorim ca, până la finalul anului, să obținem o finanțare de 900.000 de lire sterline pentru dezvoltarea platformei și extinderea în SUA. Este o piață obișnuită să cumpere tehnologieEl adaugă că, în momentul de față, produsul va funcționa strict pentru închirieri și, momentan, nu ia în calcul și trecerea la vânzarea de apartamente.
„Vedem o oportunitate foarte mare în zona de închirieri. Primele cele mai mari 4-5 orașe din România reprezintă un stoc de peste 200.000 de apartamente care sunt anual în piața de închirieri, care va crește. Sunt toate premisele să se întâmple lucrul acesta pentru că creditele sunt din ce în ce mai scumpe, prețurile apartamentelor au explodat și cresc în continuare, vin din spate oamenii tineri care-și doresc să evolueze, să studieze, să se plimbe, și nu mai există atât de mult simțul proprietății ca înainte”, afirmă Florin Stoian.