Startup-ul AIminded din Timișoara, fondat în 2020 de către Alexandru Vesa și Fabian Jichi, care a dezvoltă o soluție pentru diagnosticarea automată a tumorilor pulmonare, vrea să ridice o nouă rundă de finanțare, de data aceasta prin intermediul unei campanii de crowdfunding.
„Căutăm finanțare de 400.000 de euro. Noua rundă ne va ajuta să obținem certificarea pe produsul actual, să ne dezvoltăm echipa și să ne extindem pe piețe externe. La anul ne propunem să intrăm în Ungaria și Polonia.
În Polonia spre exemplu startup-urile medtech românești au un real succes. Diferența dintre Polonia și România este deschiderea pe care o au ei și nivelul de digitalizare, care este un pic mai ridicat decât la noi. Iar integrarea unei soluții de inteligență artificială este mult mai rapidă”, spune, la PROFIT NEWS TV, Alexandru Vesa, cofondator AIminded.
Campania de crowdfunding este deja în derulare, tichetul minim prin care se poate investi în startup fiind de 100 de euro. Până în prezent, startup-ul a investit în dezvoltarea soluției circa 125.000 de euro.
„La început noi ne-am autofinanțat cu circa 25.000 de euro, apoi am ridicat o rundă de finanțare chiar anul acesta de la un investitor privat de 100.000 de euro. Și apoi ne-am dat seama că mai avem nevoie de încă o rundă de finanțare ca să ne dezvoltăm echipa și produsul și am apelat la strategia de crowdfunding”, mai spune acesta, adăugând că pentru atragerea primei runde de finanțare procesul a durat 6 luni și a fost destul de dificil.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Matei Moloș, cofondator Directimo: Până la finalul anului viitor dorim să acoperim 25 de destinații internaționale. Suntem în proces de a atrage 2 milioane de euro„Am învățat că realitatea e complet diferită față de ce ni se predă la acceleratoare, la incubatoare și condițiile pe care ți le pune o companie de genul chiar te fac să te gândești foarte mult. E un proces întreg de negociere prin care trebuie sa treci”, subliniază antreprenorul.
Ca și clienți, Alexandru Vesa afirmă că se vor concentra momentan pe spitalele private, deși au un parteneriat și cu un spital de stat.
„Noi nu putem încă să comercializăm produsul pentru că orice soft medical are nevoie de acreditare. Astăzi funcționează la nivel de parteneriate, care se vor transforma în contracte cu distribuții de produs după ce ne luăm acreditarea în România”, precizează el.