Petru Trâmbițaș, fost programator la Facebook și Google în SUA, a fondat WellCode, o platformă care furnizează cursuri de programe pentru cei care vor să facă reconversie profesională, în anul 2017. Până în prezent, platforma a pregătit sute de oameni în domeniul IT atât din România, cât și din diaspora.
„Prima dată noi am făcut o platformă de învățat programare pentru elevi și, pe măsură ce am ajuns la tot mai mulți, oameni din alte domenii au început să încerce platforma noastră. Le-a plăcut foarte mult și ne-au rugat să-i ajutăm pe partea de reconversie profesională. Și am început să-i ajutăm, am avut rezultate foarte bune, iar până acum avem peste 100 de oameni pe care i-am pregătit și care acum lucrează ca programatori și din România, dar și din afara țării.
Avem profiluri foarte variate de cursanți. De la români care lucrează în afara țării și care vor să se întoarcă, dar într-un job bun și să fie calificați, până la absolvenți de studii superioare, ingineri pe tot felul de domenii care nu sunt mulțumiți cu ceea ce se întâmplă pe domeniul lor fie financiar, fie ca program de lucru”, spune, la PROFIT NEWS TV, Petru Trâmbițaș, fondator WellCode.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El adaugă că, în contextul actual, a devenit mult mai greu să atragă noi cursanți în platformă. Din cauza scumpirilor, oamenii sunt mai atenți în ce își investesc banii.
„Dar, per total, avem în continuare oameni cu care să lucrăm și cred că e o oportunitate foarte bună în prezent și din cauza războiului din Ucraina. Există mai multe proiecte de IT care se îndreaptă către Romania și cred că e rolul nostru să le explicam oamenilor că acum e momentul să facă trecerea asta. Cred că, în prezent, domeniul IT și, în special, partea de programare e cel mai stabil loc în care poți să fii.
E greu să faci o reconversie profesională spre programare. Cred că există o așa cerere mare de programatori pentru că foarte puțini reușesc să parcurgă drumul ăsta până la capăt. Principalele blocaje pe care noi le vedem țin în primul rând natura job-ului pe care îl are un om. Dacă persoana respectivă are sarcini legate de management, nu are un program fix de 8 ore, ci poate să lucreze 10-12 ore, poate chiar și în weekend atunci, într-adevăr, e mai greu”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Vlad Doboș, CEO VR2MED, a creat un "Netflix" pentru studenții de la medicină: Vrem să fim prezenți și în SUA. În Europa sunt deja universități care ne contacteazăDespre scalarea platformei în alte țări, Petru Trâmbițaș afirmă că este dificilă, dat fiind faptul că în cadrul cursurilor ei oferă și suport participanților.
„Nu sunt pur și simplu niște cursuri înregistrate la care tu te uiți. Noi avem o echipă de mentori care lucrează personal cu fiecare cursant și provocarea vine din partea asta de construire a unei echipe care să poată să îndrume mai mulți oameni. Pentru a scala trebuie să continuăm să investim în oameni, să recrutăm, să facem conținutul în altă limbă și să dezvoltăm fie o echipă în țara respectivă, fie să mergem pe un model de franciză. Noi încă de la început ne-au auto-susținut, nu avem neapărat o problemă cu banii, ci să avem oameni buni pe care să-i recrutăm în echipă și cu ajutorul cărora să creștem. Avem 300 de cursanți activi acum”, explică fondatorul WellCode.