Banca Comercială Română spune că ar putea acționa în instanță avocații care, în opinia băncii, deformează realitatea în privința proceselor pe clauze abuzive cu clienții, potrivit unui comunicat de presă al băncii.
“Suntem însă cu adevărat surprinși de aparițiile publice ale unora dintre acești avocați, care fac promisiuni înșelătoare referitoare la dobânzi nerealiste”, declară reprezentanții Departamentului Juridic, BCR.
Ofertele de ajustare a sarcinii financiare, lansate în piață de mai multe bănci, demonstrează că pentru orice provocare socială există o soluție comercială, spun oficialii BCR, în comunicatul de presă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Avocații care își exprimă dezamăgirea asupra înțelegerilor dintre bănci și clienți dau dovadă, în opinia BCR, de rea-credință.
“Din păcate, în cazul unor astfel de profesioniști a intervenit o reală deformare profesională, din stimabili specialiști în Drept aceștia transformându-se în banali samasari de litigii”, spune Juridicul BCR, și adaugă că i-ar putea da în judecată pentru afirmații false și grosolane.
“Recunoaștem că, din cauza pozițiilor inflexibile ale băncilor din trecut, litigiile de acest gen au fost un motor de câștig nesperat și nemeritat pentru acești avocați, dar observăm că schimbarea de abordare a băncilor creează frustrări serioase în rândul acelor avocați care pierd astfel o sursă de venit și de vizibilitate”, se arată în comunicatul băncii.
BCR mai spune că avocații la care face referire fac promisiuni deșarte. Banca clamează o rată de succes de aproximativ 80% în litigiile cu clienții pe care s-au pronunțat curțile de apel și Înalta Curte de Casație și Justiție.
“BCR are o strategie de închidere amiabilă a litigiilor de peste doi ani de zile. Reacția promptă a acestor avocați a fost aceea de a ne acuză de <<terorism contractual>>”, se arată în comunicatul BCR.
Termenul a fost folosit de mai multe ori de avocatul Gheorghe Piperea, care are pe rol mai multe procese cu BCR, inclusiv de grup. Piperea a anunțat recent că renunță la mai multe litigii cu băncile, după ce clienții au semnat acorduri de înțelegere cu instituțiile financiare.
BCR a fost acționată în judecată pe clauzele care vizează dobânzile și comisioanele aferente creditelor. Înainte de 2010, BCR percepea o dobândă fixă în primele 6-12 luni, după care dobânda devenea variabilă și aproape dublă, și varia în funcție de o referință internă, la care se adăuga o marjă de 1-2 puncte procentuale. Clienții cu credite ipotecare în euro au ajuns, astfel, să plătească dobânzi de aproximativ 10% în timpul crizei, în timp ce referința pieței, Euribor, a scăzut la minime istorice, apropiate de 0.
Clienții au cerut instanțelor ca dobânda să fie calculată în funcție de Euribor, la care să se adauge marja fixă inițială.
Banca Comercială Română, controlată de austriecii din grupul Erste, este cea mai mare bancă locală după active. Instituția de credit a fost chemată în judecată, în mai multe dosare, și de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, care a cerut Tribunalului București să elimine clauzele privind dobânzile și comisioanele din mai multe contracte de credit.
Nu este singura bancă în această situație. ANPC se mai judecă la Tribunal, în mai multe dosare, și cu Credit Europe (banca și instituția financiară nebancară), Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Românească, Volksbank, Piraeus Bank, Alpha Bank, ING Bank și BCR Banca pentru Locuințe.
Cu OTP Bank ANPC așteaptă judecarea apelului, după ce Tribunalul a dispus eliminarea clauzei privind variația dobânzii din toate contractele băncii maghiare.
UPDATE: Piperea comentează mesajul BCR: Îmi sporește atributele de Robin Hood
"Nu cred că în acest fel BCR își îmbunătățește imaginea. Mai degrabă, îmi sporesc mie atributele de Robin Hood. Pentru asta, nu pot decît să le mulțumesc", a scris Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.
Piperea a mai menționat că a câștigat toate procesele cu BCR, cu excepția a două litigii de grup, pe care instanța urmează să se pronunțe în curând.
"Nu știu cînd vreodată m-or fi stimat cei de la BCR. Probabil cînd apărătorii lor mă acuzau de megalomanie, de lipsa de vocație că profesor și îmi retrăgeau într-o manieră privată, opozabilă inter partes, titlul de doctor în drept la Sorbonna. Și, în timp ce făceau asta, încasau de la perdantă BCR cîteva milioane de euro onorarii, pe care, by the way, toți clienții BCR le achita acum sub formă de comisioane ascunse sub tot felul de denumiri pompoase", a mai scris avocatul pe Facebook.