BNR pune în discuție utilitatea programului Prima Casă: riscurile ar putea crește

BNR pune în discuție utilitatea programului Prima Casă: riscurile ar putea crește
scris 7 oct 2015

Creșterea moderată dobânzilor și o reducere ușoară a veniturilor ar genera efecte negative importante asupra românilor cu credite Prima Casă, arată Banca Națională a României, care invită la o analiză privind utilitatea actuală a programului cu garanții guvernamentale.

Jumătate din creditele de casă ale românilor sunt garantate de stat prin programul Prima Casă, arată datele BNR. Românii au luat aproape 150.000 de astfel credite începând cu 2009, atrași de avansul redus și dobânzile mici. Însă aceste avantaje s-ar putea întoarce împotriva lor.

Urmărește-ne și pe Google News

"(...) este utilă o analizare a utilității măsurii programului Prima Casă, acordat în condițiile actuale, și contextul în care acesta mai aduce o valoare adăugată superioară vulnerabilităților pe care le creează", se arată în Raportul privind Stabilitatea Financiară pentru 2015, întocmit de BNR.

Dobânzile la lei și euro, acum la minime istorice, ar putea crește, ceea ce ar putea aduce probleme pentru debitori.

"În perioada următoare, riscurile creditelor acordate prin acest program s-ar putea majora, în eventualitatea creșterii ratei dobânzii", se arată în raportul citat.

O creștere cu două puncte procentuale a dobânzilor, cumulată cu o scădere a veniturilor de 6% ar duce la creșterea gradului de îndatorare cu 12 puncte procentuale a debitorilor Prima Casă, arată BNR. Comparativ, cei cu credite imobiliare standard ar suferi o creștere a îndatorării cu nouă puncte, iar creșterea gradului de îndatorare la nivelul întregului portofoliu de credite ar fi de patru puncte procentuale.

Gradul de îndatorare reprezintă raportul dintre ratele lunare și venitul disponibil.

Debitorii Prima Casă au deja un grad de îndatorare mai mare, la 42%, față de 38% pentru cei cu credite imobiliare standard.

Nivelul gradului de îndatorare și cel al garanțiilor raportate la valoarea împrumuturilor sunt strâns corelate cu rata de neperformanță a creditelor, arată BNR. Cu cât o persoană este mai îndatorată și cu cât garanția are o valoare mai mică în comparație cu nivelul împrumutului, cu atât aceasta are șanse mai mari să intre în default.

Prima Casă necesită un avans de doar 5%, ceea ce înseamnă că datoria poate depăși rapid valoarea garanției, în condițiile unei scăderi a pieței imobiliare. Datale BNR arată că unul din patru credite imobiliare standard este în default acolo unde valoarea împrumutului o depășește pe cea a garanției, în timp ce rata neperformanței nu depășește 4% acolo unde garanțiile sunt suficiente.

„Acceptarea unui nivel mai mare al raportului împrumuturi/garanții (LTV) pentru creditele din programul Prima Casă influențează implicit comportamentul de economisire al debitorilor și vulnerabilitatea acestora la șocuri viitoare”, se arată în raportul BNR.

O altă vulnerabilitate a acestor credite este accea că au o scadență reziduală îndelungată care crește senzitivitatea la rata dobânzii, mai arată BNR.

Cele mai multe credite acordate prin Prima Casă sunt în valută, iar din 2013 finanțarea este exclusiv în lei. Așa că o parte dintre clienți se confruntă și cu riscul valutar.

O parte din vulnerabilitățile programului sunt moderate de faptul că legea nu permite speculațiile imobiliare, din moment ce casele cumpărate nu pot fi înstrăinate timp de cinci ani, sumele maxime sunt plafonate și sistemul de verificare a clienților este mai riguros.

Din 2009, de când a fost lansată Prima Casă și până în iulie 2015, statul a acordat garanții în valoare de circa 2,8 miliarde de euro, pentru credite accesate în valoare de peste 5,6 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
garantii prima casa
bnr