Băncile ar putea obține garanții de stat dacă vor converti din valută în lei creditele acordate populației, potrivit unui proiect al Ministerului de Finanțe trimis în Parlament.
Instituțiile de credit care vor accepta conversia creditelor cu un discount de cel puțin 15% ar putea beneficia de garanții de stat pentru jumătate din valoarea datoriei rămase. Sistemul este similar celui din programul Prima Casă, doar că se adresează creditelor deja acordate.
Ministerul Finanțelor a trimis în Parlament proiectul privind acordarea de facilități băncilor discutat încă de la începutul anului. Plafonul de garanții pentru operațiunile de conversie este de un miliard de lei, dar ar putea fi prelungit, așa cum anunța în luna iulie ministrul Finanțelor, Eugen - Orlando Teodorovici.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Discuțiile privind creditele în valută au captat atenția publică după ce în 15 ianuarie Banca centrală a Elveției a lăsat liber cursul francului, care s-a apreciat apoi foarte puternic față de restul valutelor. Românii cu venituri în lei și cu credite în franci au început să aibă probleme la plata ratelor și au solicitat ca băncile să ofere discount-uri la conversia creditelor. Francul a sărit de la 3,7 lei la peste 4 lei după decizia elvețienilor. Când au luat creditele în franci, în perioada 2007-2008, clienții plăteau ratele la un curs de aproximativ 2 lei/franc. Și euro s-a apreciat față de leu față de perioada de boom a creditării. Moneda europeană a sărit de la 3,3-3,7 lei, în perioada 2007-2008, la peste 4,4 lei în prezent.
Propunerile guvernului vor fi preluate ca amendamente la un proiect al PSD, care a trecut de Senat și se află în dezbatere la Comisia de buget, finanțe și bănci de la Camera Deputaților, astfel că nu vor mai trebui să treacă și pe la Senat. Peste 130 de deputați, majoritate de la PSD, au semnat un proiect privind conversia creditelor, care s-a împotmolit în Camera Deputaților, după ce Banca Națională a României a susținut că băncile nu pot fi obligate să suporte pierderi prin reducerea datoriei clienților.
BNR a arătat că, doar pentru creditele în franci elvețieni, băncile ar suferi pierderi de 5,7 miliarde de lei (0,8% din PIB), la o conversie la cursul istoric de la data acordării creditelor sau de 4,5 miliarde de lei (0,6% din PIB), la cursul istoric plus 20%. Cele două variante de conversie au fost discutate în Comisia de buget din Cameră.
Faptul că își vor putea recupera de la stat eventualele pierderi în caz de faliment al clientului ar putea determina băncile să taie din credite. Garanțiile de stat au fost importante pentru creditare în ultimii ani: peste jumătate dintre creditele ipotecare au în spate programul Prima casă. Din 2009, de când a fost lansată Prima casă și până în iulie 2015, statul a acordat 148.500 de garanții, în valoare de circa 2,8 miliarde de euro, pentru credite accesate în valoare de peste 5,6 miliarde de euro.