Băncile au făcut profit de 3,6 miliarde de lei la jumătatea anului, în creștere cu o treime față de 2017

Băncile au făcut profit de 3,6 miliarde de lei la jumătatea anului, în creștere cu o treime față de 2017
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 30 aug 2018

Profitabilitatea sistemului bancar continuă să crească în acest an și ajunge la un nou nivel record pentru prima jumătate a anului de 3,6 miliarde de lei, în creștere cu o treime față de rezultatul obținut în semestrul I din 2017. Băncile și-au majorat veniturile din dobânzi, pe fondul creșterii marjei nete, și și-au redus cheltuielile cu riscul, în condițiile în care și afacerile au crescut.

Randamentul capitalurilor (ROE – return on equity) a crescut la 15,7%, cu 0,3 puncte procentuale față de nivelul de la finele primului trimestru și cu 3,2 pp față de cel obținut anul trecut, nivel de invidiat în rândul băncilor din zona euro, unde indicatorul ROE era de 6,6% la finele lunii martie.

Urmărește-ne și pe Google News

Randamentul activelor a crescut la 1,66% față de 1,3% la finele anului trecut și 1,36% în iunie 2017, în condițiile în care activele nete au ajuns la 434,6 miliarde de ei, cu aproape o zecime peste nivelul înregistrat a sfârșitul primului semestru de anu trecut, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României.

Pe baza datelor privind randamentul, rezultă că băncile au realizat un profit consolidat de 3,6 miliarde de lei, față de 2,7 miliarde de lei în primele 6 luni din 2017 și circa 5,5 miliarde de lei e întreg anul trecut.

Majorarea fiscalității trimite România pe penultimul loc al competitivității offshore în regiune. Vasile Iuga: În Marea Neagră, temperatura geopolitică este în creștere CITEȘTE ȘI Majorarea fiscalității trimite România pe penultimul loc al competitivității offshore în regiune. Vasile Iuga: În Marea Neagră, temperatura geopolitică este în creștere

În luna mai, băncile stăteau chiar mai bine, cu un nivel al RE de 17%, prag care nu a mai fost atins decât în anii de dinainte de criză.

Rata creditelor neperformante a continuat să scadă, ajungând la 5,7%, față de circa 6,2% în primul trimestru, 6,4% la finele anului trecut și 8,3% în iunie 2017, ceea ce a contribuit la majorarea performanței contabile. Sistemul bancar din România se apropie cu acest indicator de cel european, unde rata creditelor neperformante era de 4,8% la finele lunii martie, potrivit datelor Băncii Centrale Europene.

Pe de altă parte, ponderea creanțelor depreciate în total portofoliu de credite arată o mică creștere (5 puncte de bază) la 2,42% față de primul trimestru.

Cel mai mult a contribuit la creșterea profitului și a randamentelor majorarea dobânzilor la credite, pe fondul creșterii dobânzilor interbancare, în condițiile în care băncile au rămas zgârcite cu remunerarea depozitelor. Marja netă medie (dobânda la credite – dobânda la depozite în lei) a fost de 5,3% în primul semestru din acest an, față de 4,6% în aceeași perioadă din 2017.

De altfel, toate băncile mari au raportat profituri în creștere substanțială ca urmare a majorării veniturilor din dobânzi.

Banca Transilvania a obținut un profit de 853 de milioane lei în primul semestru, mai mare cu două treimi decât cel din perioada similară a anului trecut. BCR a obținut un rezultat net mai mult decât dublu față iunie 2017, la circa 700 de milioane de lei. BRD a încheiat primele 6 luni din acest an cu un profit net de aproape 760 de milioane de lei, cu o treime peste rezultatul din aceeași perioadă a anului trecut. Profitul net al Raiffeisen Bank a avansat cu 74%, la 423 de milioane de lei, iar cel al ING Bank cu o treime la 345 de milioane de lei comparativ cu primele șase luni din anul trecut.

O creștere prea mare a dobânzilor la credite ar putea aduce și probleme pentru bănci, în condițiile în care clienții ar putea ajunge în situația să nu mai aibă cu ce plăti ratele majorate. BNR observă o creștere a riscului de nerambursare și lucrează la un regulament pentru îngrădirea gradului de îndatorare a debitorilor persoane fizice, care au fost principalul beneficiar al creditelor în ultimii ani.

Totodată, băncile ar putea fi penalizate și de condițiile mai drastice impuse de stat cu privire la deductibilitatea fiscală a cesionărilor de credite neperformante, care a fost limitată sever. De asemenea, în Parlament se discută o posibilă plafonare a dobânzilor și o limitare a sumelor ce pot fi obținute de recuperatori de la rău-platnici, inițiative care au primit aviz favorabil de la Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit
profit sistem bancar
profit banci
rata credite neperformante