Dragoș Anastasiu, CEO-ul Eurolines România, spune, la PROFIT NEWS TV, că în ultimii ani nu se poate plânge de deschiderea la dialog a statului român cu mediul de business. Se fac pași importanți, însă nu e suficient.
„În ultimii ani nu pot să mă plâng de deschiderea la dialog. Și mă refer de la guvernul Ponta încoace. Da, influențăm. Suficient de mult? Nu. Efortul pe care îl depunem este infinit mai mare decât impactul pe care îl avem. Dar asta nu înseamnă că avem voie să cedăm. Trebuie să ne profesionalizăm. Domeniul ăsta care se cheamă lobby trebuie profesionalizat. Ne ferim de cuvântul ăsta în România, ne e frică de influență”, spune acesta.
Omul de afaceri afirmă și că asociațiile și patronatele trebuie să se profesionalizeze și, în momentul de față, sunt două care fac asta foarte bine.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Concordia și CNIPMMR fac pași importanți și acolo trebuie să fie mulți oameni plătiți și foarte bine pregătiți care să ajute mediul politic să ia deciziile corecte. Îi ajutăm și cu un think tank care se cheamă Rethink România și facem studii pe zona asta demografică, dar și legate de mindset și de educație și ăsta e drumul pe care trebuie să mergem”, precizează Anastasiu.
El consideră că unii antreprenori ar fi bine să facă la un moment și pasul către domeniul politic, pentru că, în acest mod, impactul ar fi semnificativ mai mare.
„Știu că e greu, știu că foarte mulți se feresc. Și eu am fost de mult ori întrebat și am spus că să faci business la nivel înalt și în același timp politica este no way, nu se poate așa, e o ipocrizie, dar sunt unii care își vând activitatea, ies din business și ar fi bine să se ducă pe partea cealaltă pentru că în felul ăsta impactul nostru ar crește”, mai spune CEO-ul Eurolines România.
Pentru mediul de business din România, el afirmă că în ultimii ani a fost o furtună permanentă. Însă, există totodată și multe oportunități.
„Am avut furtună la nesfârșit. Antreprenorii români sunt ca niște boxeri care stau în permanență în ring și primesc pumni din toate părțile. Dacă nici noi nu ne-am obișnuit cu pumnii, nu s-a mai obișnuit nimeni pe lumea asta. Daca aduci antreprenori din Germania în România nu o să le fie ușor, dar românii care pleacă în străinătate, dacă s-au descurcat în România cu siguranță se descurcă peste tot în lume. Deci, este o furtună fără sfârșit, cu care trebuie să ne obișnuim, din care trebuie să vedem oportunitățile, care sunt nenumărate. Nu e simplu”, precizează Anastasiu.
Furtuna cea mai mare, continuă acesta, nu e „nici la energie, nici la inflație, ci la oameni”.
„Asta e o furtuna care a început acum 7-8 ani și care devine din ce în ce mai greu de suportat și unde va trebui împreună să facem ceva. Pe mine nu mă înspăimântă prețul crescut la energie și nici inflația, sigur că nu-mi plac, dar ceea ce mă preocupă cel mai mult este situația resursei umane în această țară atât din punct de vedere numeric, dar mai ales din punct de vedere mindset și skills. Asta e cea mai mare problemă a României astăzi la toate nivele, inclusiv la nivel politic”, adaugă el.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Cristian Preotu, CEO Le Manoir Group: Sunt convins că vom vedea ghidul Michelin în România dacă nu în 2023, cu siguranță în 2024. Acest efort trebuie să vină din partea GuvernuluiDespre promovarea României la nivel internațional și atragerea turiștilor străini în țară, acesta afirmă că este necesar doar să se comunice intensiv realitatea.
„România acum 2 săptămâni n-a participat la cel mai important târg de turism din lume, de la Berlin. Cred că se întâmplă pentru prima dată în ultimii 30 de ani. Ce coerență poți să ai dacă tu nu te duci să promovezi țara ta la târgul de la Berlin și ai un buget de promovare anul trecut la fel de mare precum îl aveam eu la compania mea înainte să vând, de circa 2 milioane de euro la nivel național. Va trebui să ne decidem ce vrem să facem.
Pe de-o parte spunem că turismul e prioritate națională, pe de altă parte nu-i alocăm nici resursă umană, nici resursă financiară. Deci, suntem într-o vrăjeală. La nivel public declarăm că ne-a înzestram Dumnezeu, că suntem colț de rai, iar pe de altă parte ne batem joc pentru că nu investim nici bani și nici resursă umană”, precizează Dragoș Anastasiu.
„Și, suntem într-o situație în care teoretic ar putea să fie fericită în sensul în care imaginea noastră e mult mai proastă decât realitatea. Adică noi nu trebuie să facem altceva decât să comunicăm intensiv realitatea. Și, dacă vom face asta vom câștiga foarte mult respect și turiști străini în România. Să ai brandul Dracula și să nu ai plin la Brașov, Predeal, Sinaia e rușinos”, mai adaugă Anastasiu.