Creșterile de prețuri la energie, în special la gazul metan, au avut cel mai mare impact în economie în ultimul an, spune, la PROFIT NEWS TV, Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România. Însă, perspectivele se arată pozitive pentru viitor.
„Țările UE importau undeva la 40% din consum de gaz metan din Rusia. Acesta a fost folosit de către Rusia ca și mijloc de a pune presiune pe țările UE. Și, prin urmare, a fost un proces de ajustare și de a găsi noi frunizori pentru gazul metan.
Dacă la începutul războiului undeva la 40% din gazul metan era importat din Rusia de țările UE, acum s-a ajuns la sub 7%. Practic, UE în mai puțin de un an a devenit independentă în ceea ce privește gazul metan. Și tocmai datorită acestei independențe prețul gazului metan este chiar mai mic decât înainte de începerea războiului, undeva cu 20 euro/Mwh este mai mic”, spune acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterea prețului la gaz metan a dus și la creșterea prețului energiei electrice, atingând valori record în 2022. Însă, odată ce s-a rezolvat problema gazului metan, se pare că s-a rezolvat și problema energiei electrice.
„Asta e frumusețea capitalismului. Economia este mult mai flexibilă și se adaptează șocurilor. Vedem cum UE a devenit independentă față de gazul metan rusesc, se consumă inclusiv în condiții normale mai puțin gaz metan acum decât înainte de război și, în ceea ce privește energia, s-a investit masiv în surse de energie regenerabile, tocmai pentru a asigura independența și pe partea de energie electrică. A fost un proces dureros pentru că a generat inflație, însă, pentru viitor asigură o perspectivă bună economică pentru țările UE”, afirmă Adrian Codirlașu.
El adaugă că „ce a fost mai greu a trecut” și nu observă viitoare probleme în ceea ce privește gazul metan.
„Dacă în 6-7 luni s-a reușit independența față de gazul rusesc, până iarna viitoare mai e mult timp și se iese din această iarnă cu rezervele aproape pline și în condițiile în care prețul gazului metan este cu 20 de euro sub cel de dinainte de război, iar prețul gazului metan în SUA este foarte aproape de minimele istorice.
Deci nu văd probleme în acest an pe partea de gaz metan. A scăzut cererea pentru că se folosesc alte surse de energie și, de asemenea, s-a văzut că se poate face și economie de gaz. Nici măcar nu o să mai fie cererea cum era înainte de război pe gaz metan, inclusiv în condiții normale economice”, mai spune vicepreședintele CFA România.