Retragerea grupului Enel din România este mai degrabă o decizie strategică care vizează politica globală a societății și are mai puțin legătură cu situația din țară, spune, la PROFIT NEWS TV, Corneliu Bodea, CEO al grupului românesc specializat în servicii pentru industria energetică Adrem.
„Grupul Enel este o companie strategică în ceea ce înseamnă energetica europeană. Probabil cea mai mare companie energetică din UE, ceea ce este important. În al doilea rând, grupul Enel avea o strategie extrem de bine conturată în ceea ce înseamnă tranziția energetică și o grămadă de inovații și investiții în ceea ce înseamnă noi forme de a utiliza energia electrică.
Vestea oarecum nu foarte rea este că în locul Enel vine un grup grec, care și el are o experiență, chiar dacă nu are dimensiunea și experiența în investiții în tehnologii noi pe care o avea grupul Enel. Ne bucurăm că este un grup energetic solid aflat în vecinătatea României și asta face ca această tranzacție să fie mai puțin amară decât ar fi fost dacă ar fi venit cineva mai puțin specializat”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Mark Brownlee, Brisk Regional Director în UK: Tot mai multe proiecte în care suntem implicați iau în considerare electrificarea aviației. În aeroportul viitorului îți vei putea trimite bagajul de acasă, să circule independent de tinePrețul convenit este de 1,26 miliarde euro, însă acordul a fost încheiat pe baza unei valori totale a companiei de aproximativ 1,9 miliarde euro, ″valoare supusă ajustărilor regulate″ și care ″include un mecanism de câștig în contextul unei posibile plăți suplimentare bazate pe o creștere viitoare a valorii activităților de tranzacționare″, după cum au anunțat PPC și Enel. Enel Green Power România și Enel X sunt deținute integral de către italieni.
„Unul din lucrurile care se cunoaște mai puțin este că conducătorul acestui grup grec este o persoană cu competențe extraordinare și care cunoaște foarte bine România pentru că a activat aici chiar în cadrul grupului Enel în trecut.
Nu mă bucur că pleacă Enel pentru că era un grup puternic, dar mă bucur ca în locul lui vine o companie cu care România și antreprenorii de aici vor putea cu siguranță să colaboreze”, precizează Corneliu Bodea.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Cristian Preotu, CEO Le Manoir Group: Sunt convins că vom vedea ghidul Michelin în România dacă nu în 2023, cu siguranță în 2024. Acest efort trebuie să vină din partea GuvernuluiProfit.ro a anunțat recent și primul mesaj al grupului PPC despre planurile sale pe piața locală.
″Vedem multe oportunități pe piața locală și intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor de aici. PPC are o strategie de creștere, axată pe extindere regională, pe care o vom continua și în următorii ani, ca parte a angajamentului pe care l-am luat față de investitori în noiembrie 2021″, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții PPC.
Întrebați dacă PPC intenționează să preia și participațiile minoritare deținute de statul român la companiile Enel din România și dacă, eventual, există deja discuții și negocieri în acest sens, aceștia au arătat că, deocamdată, se concentrează pe finalizarea acordului cu grupul Enel.
″Acordul pe care l-am semnat privește exclusiv preluarea pachetului de acțiuni ale grupului Enel. În România, pentru moment, ne concentrăm pe finalizarea acordului cu Enel și asigurarea unei tranziții fără probleme pentru toți clienții și angajații români.
Acordul a primit feedback pozitiv, atât din partea Fitch, cât și din partea S&P, iar tranzacția, odată încheiată, va poziționa PPC ca lider pe piața energetică din Europa de Sud-Est″, au declarat cei de la PPC.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ana Călugăru, director de comunicare eJobs: 2023 cu siguranță va fi anul muncii hibrid. Rămâne însă o piață a candidațilorDespre posibilitatea ca statul român să fi preluat integral activele grupului Enel din România, Corneliu Bodea se arată rezervat și spune că banii pentru o astfel de achiziție ar putea folosiți într-un mod mai util.
″Sunt rezervat în legătură cu aceste declarații și această actuală strategie a statului român de a se fi implicat în achiziția unor componente sau integral a grupului Enel din România. De ce?
Grupul Enel are 3 componente principale: o componentă este a distribuției, o activitate care este reglementată și asupra căreia statul român ar fi fost absurd să cheltuiască foarte mulți bani având în vedere că prin intermediul reglementării poate colabora și poate imprima strategia împreună cu orice alt partener; componenta de furnizare a energiei, care este o facere mai degrabă comercială, unde statul roman are deja un jucător important prin Electrica furnizare; și activitatea de producție de energie prin intermediul parcurilor eoliene și solare pe care Enel le deținea în România.
Dacă ar fi după mine, o strategie mai corectă a statului român ar fi să folosească banii pe care i-ar fi investit în achiziția activelor Enel în România pentru a construi capacități de producție, atât în ceea ce înseamnă energie regenerabilă, cât și în capacități de producție de combustibili fosili avansați, de tranziție și, de ce nu, chiar și în programul nuclear″, mai spune Corneliu Bodea, adăugând că statul are o grămadă de direcții de investiții care ar putea să fie mult mai eficiente, decât să cumpere o afacere pe care deja o controlează într-o anumită măsură.