Startup-ul SQB Robotics, fondat de către Alexandra Boroș și Victor Tanvuia, care a dezvoltat o soluție bazată pe inteligență artificială și robotică pentru magazine automatizate, vizează internaționalizarea afacerii, dar și atragerea unei noi runde de finanțare.
„Soluția ajută mici sau marii întreprinzătorii și retailerii care au un produs fizic și vor să ajungă mai aproape de clienți într-un format total diferit de cel brick and mortar și le oferă posibilitatea să fie în spații în care nu ar putea fi, precum în cartiere, medii rurale și, de ce nu, în zone aglomerate.
E un spațiu automatizat, un container în cazul ăsta, care are 12 metri pătrați, prin care clientul accesează un ecran, are un meniu din care poate să-și acceseze produsele care sunt în acest container. Apoi face plata cu cardul, robotul primește comanda și se duce pur și simplu și ia produsele de pe raft și în câteva min le pune într-un coș și le servește clientului printr-un geam, de unde clientul le ridică”, spune, la Profit.ro TV, Alexandra Boroș, co-fondatoare SQB Robotics, adăugând că, în momentul de față, containerul poate să susțină între 200 și 400 de produse unice.
Soluția dezvoltată de cei doi antreprenori este funcțională și a fost deja testată pe piață.
„Deci, dacă un retailer ar vrea să folosească soluția asta ar putea să-și aducă produsele mai aproape de client, într-un loc care nu ar fi fezabil pe formatul pe care îl are acum. Containerul este funcțional non stop”, mai spune Alexandra Boroș.
Partea de magazine de conveniență, adaugă ea, este estimată la 2,4 trilioane de dolari cu o creștere anuală susținută de 5,5%, cu vânzări de peste 366 trilioane în anul 2031.
„Deci, din 2023 până în 2031 piața va crește cu 34%”, subliniază aceasta.
SQB Robotics are ca target atât retailerii, care vor să exploateze un canal alternativ de vânzări, cât și fabricile.
„Această soluție poate fi extrasă din acest spațiu numit container și pusă într-un spațiu în care retailerul dorește să automatizeze. Există multe spații goale care nu sunt folosite, micii întreprinzători nu mai au curajul să se duca să plătească chirie pentru că nu o pot susține, iar acest tip de soluție poate fi transformată foarte ușor într-un magazin deschis non-stop.
Al doilea produs pe care l-am dezvoltat are legătură cu necesitățile fabricilor de a avea produsul cât mai aproape pus la dispoziția angajaților în orice moment din zi și noapte și de a ține aceste produse sub control, în a limita accesul angajaților la diferite produse din stoc, de a putea vedea cine și ce accesează în ce moment și cât de repede se consumă aceste produse de necesitate.
Am primit o comisionare a unei soluții, este al doilea produs pe care l-am dezvoltat care va fi amplasat în curând într-o fabrică din Brașov. Există această necesitate în fabrici. Deci, soluția este foarte versatilă”, explică Alexandra Boroș.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Alin Becheanu, ARB: E nevoie să facem schimb de informații mult mai rapid. Până schimbăm noi hârtii, atacatorii au plecat. Dacă totul sună prea frumos, cel mai probabil nici nu este adevăratPână în prezent, cei doi antreprenori au investit 60.000 de euro în dezvoltarea soluției, din fonduri proprii.
„Suntem în proces de a avea o rundă de finanțare. Vorbim activ cu potențiali investitori atât la nivel național, cât și la nivel internațional pentru a atrage o rundă de finanțare de 250.000 de euro, bani care ne vor ajuta să implementăm planul de marketing și de business development, să susținem partea operațională și să dedicăm o parte și pentru dezvoltarea produsului”, afirmă ea.
Startup-ul are planuri și de extindere în afara granițelor țării, targetând SUA și Orientul Mijlociu.
„Ne îndreptăm și ne uităm spre țări precum Orientul Mijlociu sau SUA, pentru că prezența a astfel de soluții pe piață este foarte mare, deci consumatorul final este obișnuit să aibă o anumită experiență de cumpărături automatizată, să interacționeze cu astfel de magazine. Deci SUA e pe road map în următoarele luni”, completează aceasta.