Pentru piața de vehicule comerciale grele, anul 2024 a fost „unul excelent”, înregistrând creșteri pe toate segmentele, spune, la Profit.ro TV, Răzvan Szilaghi, Deputy CEO la AIC Trucks, companie specializată în comercializarea de camioane și vehicule comerciale grele si oferă o gamă largă de vehicule comerciale, service si piese de schimb.
„Până undeva în luna iulie, cred că se arăta a fi unul dintre cei mai buni ani, dacă nu cel mai bun din ultimii cinci, după care începând cu luna august vedem o frânare destul de bruscă, astfel încât ultimele 3-4 luni sunt destul de neprielnice. Ar putea să fie explicată această frânare de contextul local, dar și de contextul european în sens larg, pentru că vedem că sunt acolo multe provocări. Deci, dacă ar fi să unific cele două direcții un pic contrare, aș zice că în 2024 am avut mai degrabă complexitate sau diversitate”, spune acesta.
AIC Trucks activează de aproape 20 de ani în domeniul auto ca furnizor de servicii și produse pentru profesioniștii din lumea transporturilor.
“În esență, am avut o piață care a crescut pe toate segmentele. Dacă ne uităm la piața de vehicule comerciale grele, avem acolo trei segmente. Un segment de cap tractor care este mai degrabă legat de zona de transport internațional, un sector legat de construcții, vehicule de construcții, betoniere sau basculante, respectiv o zonă de vehicule specializate pe diferite zone de utilitate”, precizează Răzvan Szilaghi.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Alin Becheanu, ARB: E nevoie să facem schimb de informații mult mai rapid. Până schimbăm noi hârtii, atacatorii au plecat. Dacă totul sună prea frumos, cel mai probabil nici nu este adevăratPiața de vehicule cap tractor, adaugă el, care reprezintă circa 80% din piața totală de camioane grele, a crescut în principal pe fondul unor semnale pozitive din zona de comerț european.
“Venim după o perioadă lungă în care consumul în termen de volum a rămas mai degrabă constant și erau niște semnale pozitive pentru creșterea asta de volum. Pe termen un pic mai lung aș zice că, în principiu, premisele sunt bune. Dacă ne gândim la Europa în ansamblu am avut o perioadă în care consumul în termen de volum mai degrabă a rămas pe loc.
Am avut creștere de valoare, pentru că am avut inflație, dar, în principiu, volumele transportate au fost mai degrabă constante în ultimele probabil șase semestre sau ceva în zona asta. De ce s-a întâmplat asta? În principiu pentru că salariu real a scăzut. România este, de altfel, o țară privilegiată din punctul ăsta de vedere, pentru că am avut creștere de salarii reale și asta s-a văzut și în consum, adică piața locală a fost tot timpul pe un trend pozitiv.
Deci, așteptările sunt ca transportul internațional să crească, susținut de o creștere a salariului real”, afirmă acesta.
În ceea ce privește segmentul de construcții rezidențiale, Răzvan Szilaghi se așteaptă se înregistreze o creștere de 5%, în timp ce construcțiile de infrastructură au o direcție clară, de creștere semnificativă.
“Pe zona de construcții de infrastructură, în schimb, eu cred că aici trendul este clar. Am avut câțiva ani cu creșteri de 10%, poate 20% și anul acesta ne așteptăm să fie undeva în jur de 15%. Cred că toate construcțiile de autostrăzi, de tot ce presupune infrastructură vor continua și atunci mă aștept să crească piața din acest segment”, completează el.
AIC Trucks are o cotă de circa 70% pe segmentul de vehicule municipale.
“Tot ce se va întâmpla de acum în zona de transport public va fi în principiu electric. Acolo unde există soluții electrice care zic eu că sunt destul de viabile și din punct de vedere economic, cred că asta e o tendință clară. Probabil vor fi multe licitații în zona asta de transport public”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Alexandru Stânean, CEO TeraPlast: Continuăm achizițiile în străinătate. Degeaba arunci cu fonduri europene în companii mici și foarte miciCompania a vândut în 2024 circa 1.100 de unități, dintre care 500 sunt camioane grele, 500 sunt vehicule uzate, 50 de autobuze și autocare și 60 de Piaggio.
“Cred în jur de 40% din clienții către care am vândut anul acesta sunt clienți noi. Noi avem unde să creștem din punct de vedere al posibililor parteneri”, precizează Răzvan Szilaghi.
După lansarea cu succes în 2017 a brandului Ford Trucks în România, cu peste 3.500 de unități livrate până în prezent, lider de piață în segmentul vehiculelor de construcții și specializate, AIC Trucks și-a extins în 2023 portofoliul de produse cu gama de produse Otokar.
“O tendință generală pe care o observăm în piață este de a reduce consumul. Vedem că avem foarte multă tehnologie care vine inclusiv în zona de camioane grele.
O altă tendință este cea legată de emisiile de carbon, legată cu performanța în ceea ce privește consumul de combustibil fosil. Dar vedem din ce în ce mai mult prezent acest subiect al electrificării.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Cristian Anastasiu, Sera Intelligence. Planificăm în 2025 să mai facem o rundă de finanțare. Suntem într-o perioadă mult mai pragmatică, este mai greu de atras bani. Investitorii se uită să ai un business foarte solidPe zona de vehicule comerciale ușoare cred că tendința este clară, avem produsul, avem business case-ul, mergând pe exemplul curierilor, de electrificare.
Dacă vorbim de camioanele grele, aici suntem un pic în urmă. Există produsul, deja sunt camioane electrice care oferă performanțe similare cu mașinile personale electrice, în termen de autonomie și în termen de viteză de încărcare, dar încă sunt niște lucruri de îmbunătățit pe zona de costuri. Încă este foarte scump transportul cu vehicule comerciale grele electrice”, mai spune Răzvan Szilaghi.