VIDEO Profit.ro TV - Alexandru Stânean, CEO TeraPlast: Continuăm achizițiile în străinătate. Degeaba arunci cu fonduri europene în companii mici și foarte mici

VIDEO Profit.ro TV - Alexandru Stânean, CEO TeraPlast: Continuăm achizițiile în străinătate. Degeaba arunci cu fonduri europene în companii mici și foarte mici
scris 3 dec 2024

TeraPlast, cel mai mare procesator de polimeri din regiunea CEE, va finaliza anul 2024 cu o cifră de afaceri de aproape 900 de milioane de lei și o EBITDA de circa 47 de milioane de lei, spune, la Profit.ro TV, Alexandru Stânean CEO TeraPlast.

„Pe fondul investițiilor masive pe care le-am realizat în ultima perioadă, ne vom apropia de 900 milioane lei cifră de afaceri la finalul acestui an. Anul acesta am avut o evoluție a pieței mai degrabă pozitivă. Diferă foarte mult evoluția geografică. dar piața din România a mers bine anul acesta, în timp ce piețele din Europa de Vest mai puțin bine.

Profitabilitatea însă va fi impactată de investiții, de costurile de integrare ale noilor companii achiziționate. Vom încheia 2024 cu o EBITDA de circa 47 milioane lei, dar care are potențial mare să se îmbunătățească accelerat în următorii ani”, mai spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit.ro TV - Andrei Cionca, Impetum Group: Ultimii 4 ani au însemnat un tur de forță pentru managerii români, s-au călit. Avem astăzi o clasă managerială română extrem de matură, managerii nu trec pe safe mode CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Andrei Cionca, Impetum Group: Ultimii 4 ani au însemnat un tur de forță pentru managerii români, s-au călit. Avem astăzi o clasă managerială română extrem de matură, managerii nu trec pe safe mode

Grupul Teraplast a investit peste 100 de milioane de euro în ultimii 5 ani atât în fabricile sale din România – trei la momentul actual, toate amplasate în județul Bistrița-Năsăud – cât și în extinderea în afara granițelor țării, prin achiziții. Compania este prezentă cu fabrici și firme de distribuție în Croația, Ungaria, Austria și Republica Moldova.  

„Dorim să continuăm achizițiile în străinătate. Noi suntem de foarte mulți ani lideri de piață în România, avem unele grupe de produse pe care avem 40-50% cotă de piață, asta generează automat o problemă de creștere, nu putem să sperăm că vom deveni un monopol pe țevile de canalizare.

Așa că, pentru a crește, suntem forțați să ne extindem amprenta geografică și evident că extinderea asta începe cu piețele de lângă noi, de aceea am achiziționat fabricile din străinătate, tocmai pentru a avea o distribuție geografică mai bună a vânzărilor. Piața românească, deși este cea mai mare din regiune, totuși are suișuri, coborâșuri și încercăm prin această extindere geografică, dincolo de faptul că vrem să creștem, să ne și protejăm de evoluțiile sezoniere dintr-o țară sau alta”, precizează Alexandru Stânean.

VIDEO Profit.ro TV - Marian Bălan, IPP: A crescut presiunea pe promoții, dar suntem încă într-o situație privilegiată. Private label nu a reușit să capitalizeze foarte mult pe anumite categorii, în curând vor fi pe piață băuturi care înlocuiesc o masă CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Marian Bălan, IPP: A crescut presiunea pe promoții, dar suntem încă într-o situație privilegiată. Private label nu a reușit să capitalizeze foarte mult pe anumite categorii, în curând vor fi pe piață băuturi care înlocuiesc o masă

Piața de instalații pentru grupul Teraplast reprezintă 75% din cifra de afaceri, fiind și cea mai importantă linie de business. 

„Produsele noastre se adresează exact zonei de infrastructură, deci, evident că depindem de partea de investiții. Dar suntem optimiști pentru că România are nevoie de infrastructură, are cele mai scăzute rate de conectare la rețele de utilități - canalizare apă, gaz – suntem chiar și sub Bulgaria, suntem în infringement pe directiva apei la UE și asta creează premisele ca investițiile să continue. Fonduri sunt”, afirmă CEO-ul Teraplast.

Alexandru Stânean mai spune și că, pentru business-ul Teraplast, impactul războiului din Ucraina a fost mult mai semnificativ decât cel al pandemiei.

„Un impact nefavorabil puternic a venit în momentul în care a început războiul din Ucraina. Am avut creșteri exponențiale de prețuri ale materiilor prime. Într-un an, unele materii prime aproape că s-au triplat ca și cost și la noi materia primă reprezintă 70-80% din baza de construcții. Și lucrurile astea au dus efectiv la o blocare a pieței.

Dar, după șocul inițial, lucrurile acum tind să se normalizeze. Din păcate, pe fondul unei lipse de cereri din Europa, care duce prețurile la materiile prime la nivelurile de dinainte de război. În domeniul nostru în acest an, nu doar că am asistat la o lipsă a inflației, am asistat la o deflație a prețurilor”, mai spune acesta.

VIDEO Profit.ro TV - Cristian Anastasiu, Sera Intelligence. Planificăm în 2025 să mai facem o rundă de finanțare. Suntem într-o perioadă mult mai pragmatică, este mai greu de atras bani. Investitorii se uită să ai un business foarte solid CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Cristian Anastasiu, Sera Intelligence. Planificăm în 2025 să mai facem o rundă de finanțare. Suntem într-o perioadă mult mai pragmatică, este mai greu de atras bani. Investitorii se uită să ai un business foarte solid

La nivel de grup, Teraplast are 1.200 de angajați, dintre care aproximativ 950 sunt români.

„Noi am început să furnizam produse în Ucraina anul trecut. Am avut un proiect destul de mare, una dintre capacitățile noastre de producție a funcționat o lună de zile pentru a servi cererea venită pe unul dintre proiectele din Ucraina.

Toata capacitățile de producție din Europa vor fi ocupate ca să furnizeze materiale pentru Ucraina în momentul în care se va finaliza războiul. Interesul este mare, toată lumea știe ce va urma acolo. Va fi concurență, dar nivelul cererii va fi atât de mare încât nu va fi o concurență în care să ne dăm în cap sau să ne canalizăm unii pe alții”, precizează Alexandru Stânean.

VIDEO Profit.ro TV Mihai Gurei, fondator Intro Design: Cifra de afaceri evoluează lent, important e să nu pierzi direcția de pe busolă. Durează foarte mult timp să-ți recuperezi investiția CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Mihai Gurei, fondator Intro Design: Cifra de afaceri evoluează lent, important e să nu pierzi direcția de pe busolă. Durează foarte mult timp să-ți recuperezi investiția

Peste 30 de milioane de euro din investițiile Teraplast provin din diferite tipuri de finanțări, precum fonduri europene, ajutoare de stat și PNRR.

„Cred că ceea ce a reușit Teraplast să demonstreze și cu un efort foarte mare e că e capabil să implementeze proiecte atât în România, cât și în străinătate. Degeaba arunci cu fonduri europene în companii mici și foarte mici, care evident că au rolul lor în economie, dar multe dintre ele nu au capacitatea de a implementa un proiect. Și companiile care au capacitate dovedită de a implementa proiecte nu au acces la fel de multe fonduri. Și atunci, rămâi cu fonduri neaccesate”, adaugă el.

Tranzația prin care Grupul TeraPlast cumpără o nouă companie din străinătate, respectiv preia 70% din capitalul social al companiei Optiplast, al treilea cel mai mare producător de ambalaje flexibile din Croația, a fost recent finalizată.

Grupul și-a propus și să devină liderul pieței pe piața din Ungaria, unde a cumpărat cele două fabrici ale grupului austriac Freiler.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
alexandru stânean