VIDEO Profit.ro TV - Florentina Păncescu, UCB Pharma: România este printre singurele țări care nu are un sistem de rambursare al medicamentelor predictibil. Nu putem să ne facem niciun plan

VIDEO Profit.ro TV - Florentina Păncescu, UCB Pharma: România este printre singurele țări care nu are un sistem de rambursare al medicamentelor predictibil. Nu putem să ne facem niciun plan
scris astăzi, 07:23

Subfinanțarea rămâne în continuare principala provocare a sistemului de sănătate din România, cu doar 5,8% din PIB investiții către acest sector, în timp ce media Uniunii Europene este de 10,4%, spune, la Profit.ro TV, Florentina Păncescu, General Manager South-East Europe UCB Pharma.

„Suntem printre ultimele țări în clasament, dar s-au făcut totuși progrese foarte mari în ultimii ani și investim din ce în ce mai mult. În schimb, pierdem ritmul față de celelalte țări și, odată cu subfinanțarea aceasta, eu cred că mai e o problemă foarte mare în România și anume, nu avem o strategie integrată pe termen mediu și lung, care să-și găsească și forța politică necesară pentru o implementare pe termen lung și nici fondurile necesare. Cu tot progresul făcut până acum, pacienții din România încă nu au acces la o sănătate de calitate precum a unui pacient din UE”, spune aceasta.

VIDEO Profit.ro TV - Andrei Spătaru, fondator Missions Team: Am refuzat 4 fonduri de investiții. Deși produsul e foarte bun și bate concurenți internaționali, când vrei să lucrezi cu firme globale trebuie să fii și tu un furnizor global CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Andrei Spătaru, fondator Missions Team: Am refuzat 4 fonduri de investiții. Deși produsul e foarte bun și bate concurenți internaționali, când vrei să lucrezi cu firme globale trebuie să fii și tu un furnizor global
Urmărește-ne și pe Google News

Apoi, o altă provocare a sistemul de sănătate românesc ține de accesibilitatea pacienților la terapiile inovative.

„România este încă în urmă față de celelalte țări europene în ceea ce privește accesul la terapiile noi. Un pacient român așteaptă în continuare în jur de 778 de zile să poată să aibă acces la un tratament inovator aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), ceea ce e foarte mult, chiar și vecinii noștri bulgari stau mai bine decât noi.

Pentru anumiți pacienți, faptul că nu au acces la aceste tratamente de ultimă generație poate însemna diferența dintre viață și moarte. Acest acces rapid nu e doar o dorință.

Aud de foarte multe ori discutându-se în spațiul public că există și medicamente generice care sunt și foarte ieftine și foarte bune și, într-adevăr, pentru foarte multe afecțiuni aceste tratamente sunt în continuare eficiente, dar terapiile inovative care vin pe piață în ziua de azi au niște calități excepționale față de tratamentele vechi”, precizează Florentina Păncescu.

VIDEO Profit.ro TV - Alin Bucsai, fondator WeReload: Începând cu 2026 ne dorim să fim un distribuitor de produse eSIM pentru operatorii de telefonie mobilă. Suntem în discuții cu companii din Luxemburg, Franța, Italia CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Alin Bucsai, fondator WeReload: Începând cu 2026 ne dorim să fim un distribuitor de produse eSIM pentru operatorii de telefonie mobilă. Suntem în discuții cu companii din Luxemburg, Franța, Italia

Inovația însă vine cu un cost, adaugă ea, punerea unui medicament pe piață ajungând să coste și până la 2 miliarde de euro, iar procesul să dureze chiar și 10 ani.

„Companiile farmaceutice fac eforturi foarte mari să vină cu medicamente cât mai bune, cu cât mai puține efecte adverse. În general, companiile farmaceutice investesc între 15 și 30% din cifra de afaceri anuală în cercetare și dezvoltare”, subliniază aceasta.

VIDEO Profit.ro TV - Răzvan Szilaghi, Deputy CEO AIC Trucks: O tendință generală în piață este de a reduce consumul. Foarte multă tehnologie care vine inclusiv în zona de camioane grele, subiectul electrificării e tot mai prezent CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Răzvan Szilaghi, Deputy CEO AIC Trucks: O tendință generală în piață este de a reduce consumul. Foarte multă tehnologie care vine inclusiv în zona de camioane grele, subiectul electrificării e tot mai prezent

Printre măsurile cele mai importante pe care autoritățile le-ar putea lua pentru a sprijini sistemul de sănătate românesc, Florentina Păncescu menționează revizuirea procentului din PIB investit în sănătate, dar și importanța sustenabilității și predictibilității în acest sector.

„O revizuire a procentului din PIB investit în sănătate astfel încât să arătăm că atât sănătatea, cât și educația sunt o prioritate pentru autoritățile române. România este și printre singurele țări care nu are un sistem de rambursare al medicamentelor predictibil ceea ce pentru noi, companiile farmaceutice, e foarte dificil.

Nu putem să ne facem niciun plan. Bugetul e făcut într-un mod în care nu poate clar să susțină cheltuielile pe anul următor și atunci se alocă bucatele mici pe parcursul anului în momentul în care se fac realocări bugetare cu niște eforturi imense din partea tuturor actorilor și lucru ăsta nu e deloc sustenabil.

Apoi, este important să avem o strategie foarte clara pe termen mediu și lung”, precizează ea

viewscnt
Afla mai multe despre
florentina păncescu
ucb pharma