2024 va fi un an fost dificil pentru toți antreprenorii, în special pentru cei mici, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Luiza Daneliuc, fondator Smart Advisors.
„Anul acesta a fost unul dificil pentru toți antreprenorii, dar mai ales pentru cei mici și foarte mici. Dar, așa dificil cum a fost, eu cred că o să plângem după anul acesta, pentru că 2024 se anunță și mai greu mai ales pentru acești mici antreprenori. Chiar dacă și în 2023 au crescut taxele, ce ne așteaptă pentru 2024 este mult mai rău și o sa fie destul de greu pentru antreprenorii mici să supraviețuiască”, spune aceasta.
PFA au fost foarte lovite de modificările fiscale.
„Eu cred că PFA-ul ăsta se vede ca un fel de motor de evaziune fiscală și atunci s-au hotărât să pună o impozitare suplimentară la PFA similară cu cea de la salariu. Iar impactul e foarte mare. Adică nu prea mai are sens să ai PFA în 2024 decât în niște cazuri foarte clare”, precizează aceasta, adăugând că problema cea mai mare apare la contribuția de la sănătate unde oamenii ajung să plătească și de trei ori această contribuție.
„Iar contribuția asta la sănătate trebuie plătită acum chiar și atunci când nu ai venituri, adică pur și simplu dacă nu faci venituri sau faci venituri foarte mici vei plăti o contribuție minimă, iar lucrul acesta pur și simplu îngroapă PFA-urile”, afirmă Luiza Daneliuc, care consideră că foarte mulți antreprenori își vor închide PFA-urile.
„Din ce observ este ca foarte mulți, pe final de an, își închid PFA-urile și își deschid SRL-uri, dar sunt și foarte mulți care închid și atât. Nu-și mai deschid nimic altceva. Unii merg spre evaziune fiscală, dar alții merg spre a părăsi zona de antreprenoriat și a se angaja. Și acest lucru mi se pare foarte periculos. Nu se încurajează deloc antreprenoriatul în România și din ce în ce mai mulți tineri renunță”, adaugă ea.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Sorin Stoica, CEO al Eturia: Oamenii au învățat în pandemie și evită tot ce înseamnă super deal-uri „to good to be true”. Prețurile sunt duble cam peste totLuiza Daneliuc mai spune și că există această percepție în rândul decidenților „cum că oamenii nu ar vrea să plătească taxe”.
„Oamenii doresc să plătească taxele, mai ales generațiile mai noi. Nu-i interesează să devină evazioniști. Dar se simt foarte descurajași și nedreptățiți pentru că taxarea așa cum e gândită ea în 2024 este extrem discreționară și inechitabilă. Pur și simplu s-au luat anumite domenii din economie și s-au impozitat discreționar. Ni se pare nouă că IT-iștii câștigă foarte mult, sunt foarte bogați. Hai să luăm de la ei mai mult decât luăm de la alți oameni. La fel se va întâmpla și cu HoReCa și cu industria medicală.
Pe SRL-uri micro aceste domenii vor fi taxate mult mai mult decât celelalte. Practic, vor fi taxate cu 3%. Aceasta va fi una dintre schimbări. Nu doar ei vor fi taxați. Toate microîntreprinderile vor fi taxate dacă depășesc o cifră de afaceri de 60.000 de euro pe an cu 3% în loc de 1%, cât era până acum”, precizează ea.
O altă modificare foarte importantă pentru antreprenori este și introducerea sistemului de facturare e-Factura.
„e-Factura e un lucru foarte bun, este una din deciziile bune care s-au luat atât pentru noi ca și antreprenori, dar și pentru stat. Într-adevăr, această digitalizare va face să scadă evaziunea și bugetul de stat va colecta mai mult. Dar felul în care este implementată - tot pe spatele micului contribuabil. Aceasta este problema. Oamenii sunt nemulțumiți.
În primul rând pentru că sistemul ANAF pe care va trebuie să-l folosim de la 1 ianuarie 2024 cu toții nu funcționează și vor exista foarte multe probleme de transmitere și amenzi pentru ceva ce noi nu suntem vinovați. Apoi sunt costurile asociate și adiacente acestui sistem”, explică Luiza Daneliuc.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Elena Gheorghe, country manager PayU România: Cel mai mare Black Friday din CEE se desfășoară în România. Ne-a luat prin surprinderePotrivit acesteia, există acest sistem de facturare în mai multe țări din Europa, dar nicăieri nu este implementat „atât de prost ca în România”.
„Ca să îndeplinești obligațiile acestei e-Facturi trebuie în primul rând să ai o semnătură electronică, pe care trebuie să o plătești. Ca să poți să transmiți această e-Factură îți mai trebuie un ecosistem de facturare atât pentru trimitere, cât și pentru primire. ANAF a pus la dispoziție un astfel de sistem, dar este foarte prost. Adică trebuie să investești niște bani.
Acum, este adevărat și că trebuie să ne digitalizăm și nu se poate face fără o investiție. Oamenii sunt de acord că această investiție trebuie să vină și din partea lor, nu numai din partea statului. Dar, în alte țări, s-a putut și fără această investiție sau s-au acordat de exemplu anumite stimulente, cum ar fi aceste investiții să fie scăzute ca o facilitate fiscală din impozit. La noi nici vorba de așa ceva. Antreprenorul e văzut ca un catâr. Și nu știu cât o să mai ducă”, mai spune Luiza Daneliuc.