VIDEO PROFIT LIVE Răzvan Gălățan, director operațional Goodwill Consulting: Pe programele pe care urmează să avem depuneri, interesul este uriaș. Se vede că lumea are această sete de finanțare

VIDEO PROFIT LIVE Răzvan Gălățan, director operațional Goodwill Consulting: Pe programele pe care urmează să avem depuneri, interesul este uriaș. Se vede că lumea are această sete de finanțare
scris 7 nov 2023

Aproape în fiecare proiect de finanțare se regăsește ca un obiectiv major zona de economie circulară, de energie verde și de digitalizare, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Răzvan Gălățan, director operațional Goodwill Consulting.

 „Tendințele sunt aceleași de la primul moment în care au început să apară fondurile nerambursabile în România. Lumea are nevoie de bani pentru a achiziționa fluxuri tehnologice, pentru a realiza hale de producție, chiar pentru a investi în zona de turistică, pe parte de cazări, deci, practic, avem câteva tendințe clasice pe care le regăsim mereu. Și, pe lângă asta, odată cu perioada de programare 2021-2027 se pune mare accent pe economie circulară, energie verde și, bineînțeles, pe zona de digitalizare”, spune acesta.

Anul acesta însă antreprenorii au mai multe programe de finanțare cu dată clară de începere comparativ cu anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

„Avem programul agri-fotovoltaic unde avem depunere cuprinsă între 9 noiembrie și 23 noiembrie. Este un program dedicat pentru instalarea de surse regenerabile de energie în zona agroalimentară. Pe lângă asta, avem programele regionale, unde practic fiecare regiune are programe dedicate pentru zona de achiziții echipamente, construire hale de producție și spații de birouri.

VIDEO PROFIT LIVE Iulia Ghiță, co-fondator Zitamine: Tocmai am închis runda. Procesul de fundraising nu a fost ușor. Este aproape un full time job CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Iulia Ghiță, co-fondator Zitamine: Tocmai am închis runda. Procesul de fundraising nu a fost ușor. Este aproape un full time job

Zitamine: Tocmai am închis runda. Procesul de fundraising nu a fost ușor. Este aproape un full time job

Am avut deja lansare pe zona de nord-vest și acolo a fost un interes uriaș, s-au depus proiecte de 700% din alocare în primele 2-3 zile și urmează să avem o depunere din programele regionale pe centru începând cu 12 decembrie și până pe 11 februarie. Iar pentru celelalte regiuni urmează să ne anunțe care sunt datele de depunere”, precizează Răzvan Gălățan.

Pe lângă acestea, continuă el, vor mai exista lansări de programe în zona agricolă, pe partea de pomicultură, procesare produse agricole și zootehnie și va urma și lansarea Programului Tranziție Justă, în care 6 județe din România vor avea o alocare specială pentru a se realiza investiții în zona de IMM-uri.

„Avem acum atât de multe lansări față de anul trecut pentru că pe cadrul de programare 2021-2027 sunt întârzieri destul de mari și vorbim de programe operaționale care s-au aprobat și s-au semnat cu Comisia Europeană la începutul acestui an și, din păcate, am avut amânări pe anumite programe până s-au pus la punct ghidurile, condițiile și acum s-au intersectat mai multe apeluri de finanțare. Pe lângă asta, avem și PNRR din care încă mai avem programe care urmează să fie lansate. Avem și un fond special dedicat pe zona de energie numit Fondul pentru Modernizare, care urmează să fie multianual cu un buget de 600 de milioane de euro, din care în acest an se vor lansa 150 de milioane de euro”, mai spune Răzvan Gălățan.

VIDEO PROFIT LIVE Cristian Teodorescu, CEO iTrade Integrated Systems: Ne așteptăm la o uriașă tranziție către tehnologia cloud. Leasingul operațional începe să prindă din ce în ce mai mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cristian Teodorescu, CEO iTrade Integrated Systems: Ne așteptăm la o uriașă tranziție către tehnologia cloud. Leasingul operațional începe să prindă din ce în ce mai mult

Cristian Teodorescu, CEO iTrade Integrated Systems: Ne așteptăm la o uriașă tranziție către tehnologia cloud. Leasingul operațional începe să prindă din ce în ce mai mult

El adaugă că nevoile antreprenorilor de finanțare sunt în creștere, mai ales că OUG de plafonare a prețurilor la energie nu o să aibă o perioadă nelimitată și nu se știe care vor fi prețurile la energie ulterior.

„Deci, o nevoie mare vine pe zona aceasta de a găsi surse regenerabile de energie prin care să ne asigurăm necesarul de energie fără a avea costuri ridicate și fără a depinde de contextul internațional”, afirmă acesta. În plus, firmele au nevoie de finanțare și pentru a ține pasul cu dezvoltarea tehnologică.

„De foarte multe ori nu au surse proprii suficiente pentru această dezvoltare și, din acest motiv, sunt nevoiți să se uite spre diverse finanțări. Nevoia de digitalizare e ridicată și datorită faptului că avem o ușoară criză pe zona locurilor de muncă. Din păcate, piața forței de muncă scade pe zi ce trece în România și atunci intervine nevoia unor soluții de automatizare. Aceste soluții există, dar sunt costisitoare și, corelat cu creșterea de taxe și impozite pe care o vedem la nivel național, antreprenorii nu se pot focusa acum să-și ducă resursele atât de mult în zona de investiții, ci trebuie să-și asigure ziua de mâine”, precizează Răzvan Gălățan. 

„Pe programele pe care urmează să avem depuneri, interesul este uriaș. Se vede că lumea are această sete de finanțare. În plus, încrederea în zona de finanțări nerambursabile a crescut destul de mult în ultima perioadă”, mai adaugă directorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
răzvan gălățan
goodwill consulting