VIDEO PROFIT LIVE Bianca Stamatoiu, reprezentant AREI: Caracterul inovativ al noului Cod de Urbanism va crea o reformă în plan juridic. Așteptăm să fie aprobat în acest an

VIDEO PROFIT LIVE Bianca Stamatoiu, reprezentant AREI: Caracterul inovativ al noului Cod de Urbanism va crea o reformă în plan juridic. Așteptăm să fie aprobat în acest an
scris 14 dec 2023

Noul Cod al Urbanismului va actualiza, unifica și va sistematiza cadrul legal, va crea un act unic, coerent, clar și inovativ pe care îl vor putea folosi atât dezvoltatorii, cât și autoritățile publice locale, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Bianca Stamatoiu, reprezentant AREI și Head of Legal în cadrul AFI Europe.

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

„Era necesar un cod al urbanismului. În actualul cadru legal sunt foarte multe prevederi care se contrazic foarte mult, care nu sunt corelate unele cu altele și de aceea a apărut o confuzie atât pentru dezvoltatori, dar mai ales pentru autoritățile locale. Sunt departamente în cadrul primăriilor care interpretează diferit cadrul legal pentru că este contradictoriu și ușor confuz. Din cauza aceasta au și apărut foarte multe litigii în ultimul timp”, mai spune aceasta.

În acest moment, proiectul se află în dezbatere publică la Camera Deputaților, unde a primit deja 4 avize.

Urmărește-ne și pe Google News

„Sperăm că acest cod la urbanismului va fi aprobat cât de curând mai ales considerând faptul că este inclus în PNRR, drept pentru care chiar așteptăm să fie aprobat în acest an. Suntem pozitivi”, precizează Bianca Stamatoiu.

Chiar și în forma actuală, continuă ea, acest cod la urbanismului va fi un act net superior și util în cadrul legislativ

„Ceea ce vrem noi să facem este să preîntâmpinăm existența unor neconcordanțe între diversele clauze ale lui. Spre exemplu, există o prevedere în această propunere care spune că autoritățile publice locale pot dispune în cadrul PUC ca anumite terenuri, inclusiv terenuri aflate în proprietatea privată a unor persoane sau societăți să fie definite ca spații verzi.

Asta e o mare problemă. Presupune ca acel teren, deși se află în continuare în proprietatea persoanei fizice, el de fapt a fost expropriat fără o dezdăunare, iar acea persoană nu-l mai poate folosi în scopul pentru care poare l-a achiziționat, ceea ce va duce în mod cert la foarte multe litigii”, afirmă ea, adăugând că este necesară în primul rând să fie definite spațiile verzi.

VIDEO PROFIT LIVE Florin Dănescu, președinte executiv ARB: Ne-am dezvoltat, dar ne-am fi putut dezvolta mult mai mult, dacă am fi evoluat după regulile jocului pieței libere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Florin Dănescu, președinte executiv ARB: Ne-am dezvoltat, dar ne-am fi putut dezvolta mult mai mult, dacă am fi evoluat după regulile jocului pieței libere

În momentul de față, spațiile verzi nu sunt definite nici în cadrul actual, nici în legea spațiilor verzi și nici în proiectul de Cod de Urbanism nu sunt definite.

„Cred că și aceasta ar fi o clarificare absolut necesară în noul Cod al Urbanismului. Noi susținem cu tărie existența spațiilor verzi, toți avem nevoie de ele. Bucureștiul, România trebuie să fie dezvoltată sustenabil, dar pentru a face asta ar trebui ca aceste spații verzi să fie identificate.

În acest moment, spațiile verzi nu sunt identificate. Nu există un registru al spațiilor verzi, care sunt spații verzi, care este suprafața terenurilor pentru fiecare locuitor al Bucureștiului, pe sectoare, nu avem acest calcul făcut.

După ce spațiile verzi vor fi inventariate de către autorități, ar trebui ca tot autoritățile să pornească o acțiune, să se elaboreze niște strategii durabile și concrete pentru creșterea spațiilor verzi”, mai spune Bianca Stamatoiu.

Ea adaugă că noul Cod al Urbanismului, chiar și în proiectul actual, prezintă foarte multe avantaje, precum digitalizarea întregului proces de elaborare și avizare a documentelor de urbanism, reducerea numărului de avize necesare, a termenelor pentru emiterea documentelor de urbanism, reglementări cu privire la agențiile de amenajare a teritoriului, crearea unui ghișeu unic prin care se va putea depune, soluționa diversele solicitări ale dezvoltatorilor și ale persoanelor interesate, construcții care se vor putea construi fără a fi necesară o autorizație de construire.

„Deci, în mod cert, caracterul inovativ al acestui cod de urbanism va crea o reformă în plan juridic”, punctează aceasta.

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI), organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, susține și transferul de competență în aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale de la Consiliul General al Municipiului București către consiliile locale de sector

„Pentru Capitală așteptăm cu toții emiterea PUG-ului, care e într-o fază incipientă. Acest PUG va reglementa într-o viziune modernă, dinamică, va asigura o echitate, un echilibru între interesele cetățenilor și dezvoltarea sustenabilă și durabilă a Bucureștiului. Odată ce vom avea acest PUG vom avea un cadru clar și o direcție de urmat pentru dezvoltarea Bucureștiului.

Noi încercăm să degrevăm Primăria Capitalei de emiterea acestor PUZ-uri. Până la urmă, scopul creării sectoarelor în Capitală a fost tocmai acesta, fiecare unitate administrativă din cadrul Bucureștiului să se administreze singură. Primarii din aceste sectoare cunosc cel mai bine care sunt cerințele cetățenilor, zonele de interese locale în cadrul sectorului, prioritățile respectivului sector. Astfel că, un transfer al emiterii, aprobării PUZ-urilor primăriilor de sector ar eficientiza procesul de elaborare a documentațiilor PUZ”, mai spune Bianca Stamatoiu.

VIDEO PROFIT LIVE Sorin Stoica, CEO al Eturia: Oamenii au învățat în pandemie și evită tot ce înseamnă super deal-uri „to good to be true”. Prețurile sunt duble cam peste tot CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Sorin Stoica, CEO al Eturia: Oamenii au învățat în pandemie și evită tot ce înseamnă super deal-uri „to good to be true”. Prețurile sunt duble cam peste tot

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) cere și protejarea autorizațiilor de construire de ulterioare suspendării.

„Există construcții care au fost construite de către diverși dezvoltatori fără autorizație de construire sau prin încălcarea acesteia. Aceste construcții ar trebui până la urmă demolate. Însă, în primul rând, ar trebui sancționați cei care au construit acele construcții. Poziția noastră este că aceste sancțiuni ar trebui să fie chiar mai drastice decât sunt în acest moment.

Separat de acestea, sunt construcții edificate în baza unei autorizații de construire emisă în mod legal și, în ultimul timp, s-a solicitat anularea acestor documente de urbanism. Dar acele construcții au fost totuși construite în baza unei autorizații de construire legală. Aici trebuie găsită o soluție. Aici trebuie să intervină legiuitorul și să reglementeze rapid”, precizează aceasta.

Dacă noul Cod al Urbanismului va fi adoptat în acest an, continuă ea, estimările pentru 2024 pentru piața imobiliară sunt destul de pozitive. 

viewscnt
Afla mai multe despre
arei
noul cod de urbanism
bianca stamatoiu