Doar o treime dintre cetățenii ruși au menționat știrile legate de “operațiunea militară specială” printre principalele evenimente din ultima săptămână, reiese dintr-un sondaj al Fundației de Opinie Publică (FOM) efectuat în perioada 5-7 august, citat de publicația economică Vedomosti.
Cetățenii ruși încă mai acordă atenție știrilor legate de conflictul din Ucraina, dar acestea nu mai sunt la fel de importante pentru ei ca în lunile precedente.
Imediat după declanșarea conflictului, în perioada 25–27 februarie, nu mai puțin de 77% dintre respondenți l-au numit printre principalele evenimente ale săptămânii. Procentul a coborât la 60% în perioada 25–27 martie, la 58% în perioada 22–24 aprilie, la 44% în intervalul 27–29 mai, la 38% între 17 și 19 iunie și la 37% în perioada 5-17 iulie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tendința poate fi explicată prin trei factori, susține Grigory Kertman, analist al Fundației de Opinie Publică. „În primul rând, există o rutinizare (a conflictului - n.r.), oamenii se obișnuiesc (cu acesta -n.r.). Sentimentul de noutate scade, iar oamenii urmăresc mai puțin îndeaproape fluxul evenimentelor”, susține expertul. În plus, sociologul consideră că nu există informații în domeniul public despre schimbări semnificative în ceea ce privește raportul de forțe pe câmpul de luptă.
Vacanța de vară joacă la rândul ei un rol important, afirmă Kertman. Acest lucru este indicat de faptul că atenția este distrată nu numai de la evenimentele din Ucraina, ci de la întreaga agendă de știri. În prezent, rușii nu mai urmăresc știrile foarte îndeaproape. Dovadă: 51% dintre respondenți n-au putut răspunde la întrebarea referitoare la ce eveniment ar putea fi numit evenimentul săptămânii, în timp ce în aprilie, de exemplu, acest procent era de doar 36%.
Potrivit sociologului Denis Volkov, în martie, rușii își descriau în următorul mod interesul pentru conflictul din Ucraina: „Când te trezești, iei smartphone-ul și vezi ce se întâmplă acolo”. Nu mai este cazul acum, spune acesta, interesul rușilor revenind la problemele personale, inclusiv economice.
Cu toate acestea, după începerea conflictului din Ucraina, rating-urile președintelui Vladimir Putin și cel al altor instituții ale statului au crescut. Potrivit sondajului, 81% dintre respondenți consideră că Vladimir Putin își îndeplinește „destul de bine” atribuțiile. 10% cred că, dimpotrivă, “destul de rău”, iar unui procent de 9% îi este greu să răspundă pe această temă. Înainte de începerea conflictului, doar 64% dintre ruși priveau cu ochi buni acțiunile lui Putin în calitate de președinte al Rusiei.