Vine Paștele, doar că, speriați de scumpiri, românii au devenit ceva mai cumpătați. Cei care nu știu să facă singuri cozonaci comandă mai puțini.
La rândul lor, comercianții au micșorat gramajul, în speranța că vor avea vânzări comparabile cu cele de anul trecut. Chiar și așa, în 4.500 de brutării din toată țara, cuptoarele duduie, arată Știrile Pro TV.
Pufos, aromat și rumen, cozonacul este desertul vedetă în bucătăria românească, fie că este cu nucă, mac, cacao amestecat cu rahat sau doar simplu.
Doar că ingredientele principale s-au scumpit serios. De pildă, nuca este 50 de lei kilogramul, de la 30.
Proprietarii de patiserii și de brutării artizanale spun că numărul de comenzi se apropie de cel de anul trecut. Însă prețurile au crescut ca aluatul, în medie cu 10 procente. Dacă un cozonac clasic costa 50 de lei, acum costă 65.
“Românul este mult mai precaut și se vede asta și în vânzările noastre. Noi am ridicat prețurile doar cu 10%, deși ingredientele noastre s-au dus către 20%. Am zis să ținem un echilibru”, spune Alina Alexandrov, chef patiser.