Scumpirile la materii prime, care afectează piața construcțiilor încă din 2020, vor continua, probabil pentru încă 1-2 ani, impactul în prețul produselor finite fiind major. Problemele legate de lipsa materialelor și materiilor prime sunt în prezent accentuate de războiul din Ucraina, care creează incertitudini mari, afirmă Enikő Péter, director comercial la Uniprest Instal.
"Pe piața construcțiilor, prețurile materiilor prime au explodat, pur și simplu. Dacă anul trecut, în această perioadă, părerea generală era că aceste creșteri de preț sunt pe termen scurt, acum există o acceptare a faptului că aceste probleme se pot prelungi pe încă cel puțin 1-2 ani. În prezent, toți jucătorii de pe piața construcțiilor sau a instalațiilor sunt afectați de aceste trenduri. Efectele creșterii prețurilor sunt generalizate și se văd în prețurile produselor finite, în prețurile imobilelor, în bugetele de renovări. Pentru a atenua din impactul asupra clienților, noi am comunicat deschis aceste modificări, și ne-am ajutat partenerii în planificarea comenzilor și a proiectelor lor, prin consiliere pe etapizarea acestora și securizarea comenzilor prin previziunile pe care le facem", spune Enikő Péter pentru Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Proiect de lege pentru protejarea investitorilor imobiliari de "ONG-iștii procesomani". Dezvoltatorii se simt șantajați
Impactul pe prețuri este major în acest moment, iar cauzele sunt multiple: creșterea prețurilor la materiile prime, creșterea prețului la gaze, creșterea costului de transport, și nu în ultimul rând, războiul din Ucraina. Rusia și Ucraina sunt exportatoare de materii prime, dar și de produse de instalații, iar relațiile în aceste două țări sunt blocate, cu șanse mici de revenire pe termen scurt și mediu.
"Contextul economic și politic actual este foarte incert, iar asta afectează mult toate piețele. Nimeni nu știe cât va mai dura conflictul din Ucraina, de aceea este greu de anticipat ce se va întâmpla concret. În plus, România are stocuri mici de materiale de construcții din cauza situației generate de pandemie, care ne-a adus o inflație de 20%. Însă, cred că o problemă mult mai grav și care nu se rezolvă prea curând este aceea că în România nu mai există industrie producătoare de materii prime pentru construcții (de exemplu oțel sau produse petrochimice)", adaugă directorul comercial al companiei din Târgu Mureș.
Efectul crizei materiilor prime a început să se facă simțit încă din septembrie 2020 dar, în prima fază, doar în evoluția materiilor prime de la bursă.
De la începutul anului trecut, prețurile materiilor prime au crescut semnificativ, având la bază revenirea pieței construcțiilor după primul an de pandemie. Construcțiile au avut o creștere accentuată nu numai în România, ci și în Europa și la nivel mondial. Cererea crescută a pus o presiune foarte mare pe lanțurile de aprovizionare, ceea ce a dus la creșteri suplimentare.
Uniprest Instal a fost înființată în 2009 și are sediul social și depozitul central la Târgu Mureș. Uniprest Instal comercializează instalații, echipamente de încălzire și deține o gamă completă și variată de produse HVAC. Compania este prezentă la nivel național prin depozite și 9 puncte de lucru în Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iași, Sibiu și Timișoara. Începând cu ianuarie 2010, Uniprest Instal face parte din grupul olandez Rensa.
Pe parcursul anului trecut, Uniprest Instal s-a confruntat cu o lipsă acută a produselor, termene de livrare dublate sau chiar triplate și creșteri succesive de prețuri. Compania, care a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 47 de milioane de euro, are în vedere 2 scenarii de lucru pentru acest an: primul prevede o creștere de 5-10%, iar al doilea, ceva mai optimist, prevede o creștere de 20% și poate chiar un pic mai mult.
"Urmărim atent evoluția și ne calibrăm permanent pentru a ne asigura că avem un business sănătos din punct de vedere financiar. Primul trimestru al anului 2022 ne arată că suntem în scenariul optimist, cel care prevede o creștere de aproximativ 20 de procente. Rămânem, însă, concentrați pe eforturile de dezvoltare și monitorizăm evoluția pieței. Se construiește în continuare și se investește în această piață. Totodată, se menține apetitul persoanelor fizice pentru renovări/modernizări, ceea ce pentru noi este un avantaj", arată Péter.
Compania a investiti, în ultimii 5 ani, peste 8 milioane de euro, iar pentru anul în curs a bugetat investiții de peste 850.000 euro, care vor merge către dezvoltarea infrastructurii, digitalizare și dezvoltarea echipei.
"Strategia noastră de investiții pe termen mediu și lung are în vedere dezvoltarea infrastructurii și a logisticii Uniprest Instal, și estimăm că va atinge valoarea de 5 milioane euro", a adăugat Enikő Péter.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.forum