Volumul tranzacțiilor cu depozite se va dubla în 2021, pe fondul activității unor investitori precum Ionuț Dumitrescu și Sorin Preda

Volumul tranzacțiilor cu depozite se va dubla în 2021, pe fondul activității unor investitori precum Ionuț Dumitrescu și Sorin Preda
scris 10 nov 2020

Volumul tranzacțiilor cu spații de depozitare este așteptat să se dubleze în 2021, până la o pondere de 20% din piața de investiții imobiliare comerciale, pe fondul apariției unor produse noi dezvoltate de firmele antreprenorilor români Ionuț Dumitrescu și Sorin Preda.

„Ne așteptăm pentru 2021 la o creștere semnificativă a ponderii industrialului în totalul volumului de tranzacții imobiliare. Acum sectorul reprezintă sub 10% și ne așteptăm la o dublare a acestei cifre. Ea nu reflectă, neapărat, interesul investitorilor pentru industrial, ci numărul de produse existente pe piață. Volumul scăzut pe care România îl are, comparativ cu alte țări, este dat de lipsa acestor produse la vânzare. Odată cu apariția unor jucători noi pe acest segment de piață, a celor locali, cum sunt Element Industrial și Global Vision, ne așteptăm ca lucrurile să se schimbe“, a declarat Răzvan Iorgu, managing director al companiei de consultanță imobiliară CBRE.

La un volum tranzacțional anual de circa 700 de milioane de euro, cât este așteptat pentru acest an, ponderea de 20% reprezintă contracte de vânzare în valoare de circa 140 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro. O parte din tranzacțiile cu depozite ar putea fi între Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, și Element Industrial, firma omului de afaceri Ionuț Dumitrescu. Cele două părți colaborează la dezvoltarea unor proiecte logistice lângă București și în Bacău, care odată finalizate ar urma să ajungă în portofoliul fraților Pavăl. La rândul său, Global Vision, firma antreprenorului Sorin Preda, dezvoltă un proiect logistic de proporții în satul constănțean Lazu, care urmează să intre în portofoliul Globalworth.

Creșterea activității pe segmentul industrial preia din cota de piață a segmentului de retail, spun reprezentanții CBRE.

EXCLUSIV Un nou jucător vine la bursă - Gheorghe Iaciu inițiază o afacere cu apartamente de închiriat. „Dacă există interes, putem construi sute de apartamente de închiriat.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un nou jucător vine la bursă - Gheorghe Iaciu inițiază o afacere cu apartamente de închiriat. „Dacă există interes, putem construi sute de apartamente de închiriat.“
Urmărește-ne și pe Google News

„Ponderea este dată, mai degrabă, de diferența dintre industrial și retail, decât între industrial și birouri. Există încă interes pentru clădiri de birouri și cred că vom vedea o creștere a prețurilor pentru produsele prime scoase la vânzare. Pandamia a generat o accelerare a tendințelor la nivel global. Vom vedea o creștere a prețurilor pentru produsele «prime», valabilă la nivel global. Avem mandate pe piața de birouri și pentru vânzare și pentru achiziție. Dacă procesele merg înainte, vom avea și intrari de jucători noi pe piață“, explică Iorgu.

CBRE a făcut un sondaj printre investitori și a constatat că peste 60% se așteaptă la o compresie a yield-ului, deci o creștere de preț. Astăzi, randamentul pe industrial în România este de 7,75%, față de 5% în Cehia sau 7,25% în Ungaria.

Iorgu spune că pe segmentul de retail există un interes crescut din partea investitorilor pentru parcuri de retail și se așteaptă la încheierea a cel puțin o tranzacție cu produse de retail distressed până la finalul anului.

„Nu o să vedem malluri inaugurate în 2021, dar sunt orașe care mai au nevoie de cel puțin încă un mall, cum sunt Iași și Craiova. Dezvoltatorii prezenți acum pe piață vor construi în continuare. Cu siguranță vor fi suprafețe mai mari preînchiriate. În următorii 3-4 ani vom vedea malluri noi și mari. Pe termen lung, mă aștept și la închideri de malluri, însă nu mai devreme de 2-3 ani. Nu multe, pentru că și cele mici sunt deja consolidate“, a adăugat Carmen Ravon, head of retail and land în cadrul CBRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
ionut dumitrescu
sorin preda
element industrial
global vision
industrial