Prețurile locuințelor din Marea Britanie au consemnat cea mai mare creștere anuală din ultimii patru ani, în octombrie, și au atins un nou nivel record, depășind un sfert de milion de lire sterline pentru prima dată în istorie.
În medie, prețul unei case a crescut cu 7,5% în octombrie comparativ cu perioada similară din 2019, până la 250.457 lire (329.000 dolari), potrivit unui raport lunar realizat de Halifax și citat de Bloomberg.
Este cea mai mare creștere anuală începând cu anul 2016. Raportat la luna septembrie, prețurile locuințelor au crescut cu 0,3% în octombrie, față de un avans lunar de 1,5% în luna anterioară.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Record surprinzător de locuințe vândute. Cel mai mare volum lunar de tranzacții imobiliare din ultimii 3 ani“Prețul mediu al unei case din Marea Britanie depășește acum un sfert de milion de lire sterline (250.457 lire) pentru prima dată în istorie, după ce inflația anuală a prețurilor locuințelor a crescut la 7,5% în octombrie, cea mai mare rată de la jumătatea anului 2016. La baza ritmului de creștere recentă a prețurilor din piață se află câștigul de 5,3% din ultimele patru luni, cel mai mare din 2006”, se arată în raport.
Piața imobiliară din Regat nu a fost afectată până în prezent de declinul economic cauzat de pandemie, inclusiv pe fondul cererii ridicate de case, în condițiile în care mulți locuitori din mediul urban au căutat să se mute în afara orașelor. Guvernul alimentează, de asemenea, cererea, cu o reducere temporară a taxelor la achiziția de locuințe, precum și cu promisiunea unor credite mai generoase pentru cumpărătorii tineri.
Prețurile apartamentelor au crescut, în medie, cu 2% (2.883 lire) începând din martie, în timp ce prețul mediu al unei case a urcat cu 6% (27.371 lire), potrivit Halifax.
Noile restricții de activitate, care au intrat în vigoare în această săptămână, nu includ vizionările de locuințe, iar agențiile imobiliare rămân deschise pentru afaceri.
Cu toate acestea, boomul imobiliar ar putea fi de scurtă durată, deoarece creșterea șomajului și înăsprirea restricțiilor pe fondul pandemiei vor îngreuna realizarea tranzacțiilor.
“În timp ce măsurile de sprijin guvernamental au contribuit, fără îndoială, la întârzierea recesiunii preconizate pe piața imobiliară, ele nu vor continua la nesfârșit”, spune Russel Galley, directorul general al Halifax, divizia de trading a Royal Bank of Scotland.
Banca britanică se așteaptă la o presiune mai mare pe scăderea prețurilor pe măsură ce ne apropiem de intrarea în anul 2021.