România este pe locul trei în Europa Centrală și de Est la tranzacții imobiliare, cu 600 milioane euro în acest an

România este pe locul trei în Europa Centrală și de Est la tranzacții imobiliare, cu 600 milioane euro în acest an
scris 7 oct 2015

România a înregistrat în primele nouă luni tranzacții imobiliare în valoare totală de 600 de milioane de euro, plasându-se într-un astfel de top pe poziția a treia în Europa Centrală și de Est (ECE), după Cehia și Polonia, potrivit companiei de consultanță imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL), care estimează că volumul de tranzacții din 2015 va depăși 800 milioane de euro.

În majoritatea tranzacțiilor realizate în acest an au fost implicate nume noi de investitori, respectiv CTP Invest, P3, GLL și Lonestar, după mai mulți ani în care NEPI și Globalworth au dominat piața.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut tranzacțiile imobiliare din România au totalizat 1,15 miliarde de euro, reprezentând un record al ultimilor ani. Volumul a fost însă influențat de două tranzacții aproape imposibil de repetat în următorii ani, respectiv achiziția magazinelor Real de către Auchan, în valoare de 260 - 280 de milioane de euro, și consolidarea portofoliului Globalworth prin preluarea participației deținute de fondul german RREEF la mai multe proiecte, în sumă de circa 200 de milioane de euro, arată JLL.

JLL a fost implicat în peste 70% din tranzacțiile realizate în acest an în România. Cea mai recentă tranzacție în care JLL a fost parte este reprezentarea Prologis în vânzarea către CTP Invest a Prologis Logistic Park.

De altfel, pe segmentul logistic, cel mai activ în acest an, JLL a fost implicată în toate tranzacțiile realizate în acest interval, cu o singură excepție.

Volumul total tranzacționat de proprietăți industriale în primele nouă luni depășește 600.000 de metri pătrați și 260 de milioane de euro.

Structura pe segmente de piață arată că tranzacțiile cu birouri și cu spații industriale reprezintă peste 70% din piață, restul fiind achiziții de proiecte de retail. De asemenea, numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut în acest an, în timp ce valoarea medie a tranzacției a scăzut, un indicator că piața este mai lichidă și că investitorii nu mai caută doar proiecte de peste 50 de milioane de euro, ci și de dimensiuni mai mici.

”În 2015 interesul investitorilor pentru România  a crescut, iar întâlnirile pe care le-am avut la Expo Real confirmă faptul că țara noastră este din nou pe harta multora dintre ei, indiferent de segmentul de piață în care activează. Datorăm în mare parte acest interes creșterii competiției și a prețurilor pentru produse de calitate în Polonia și Cehia. În trimestrul trei s-au concretizat în contracte semnate tatonările și negocierile din prima jumătate a anului. Ne așteptăm ca volumul de tranzacții din 2015 să depășească 800 milioane de euro”, a declarat Andrei Văcaru, Capital Markets Consultant&Head of Research Jll România.

Lunile de vară din acest an au fost atipice, cu o efervescență pe piața de investiții imobiliare din Europa Centrală și de Est, care a dus la un volum al tranzacțiilor de 2,8 miliarde de euro în trimestrul al treilea, peste nivelul înregistrat în primele două trimestre în total. La nivelul primelor nouă luni, volumul investițiilor din regiune a ajuns la 5,5 miliarde de euro, cu 22% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cehia a fost campionul regiunii cu o cotă de piață de 43% din totalul tranzacțiilor, aceasta fiind urmată de Polonia cu 28%, România (11%), Ungaria (10%) și țările din Europa de Sud-Est (6%).

JLL este o firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar.

viewscnt
Afla mai multe despre
jll
imobiliare
tranzacții