Fabrica de medicamente Europharm Brașov, la care GSK va renunța în acest an, lucrează încă la capacitate maximă, pentru a constitui stocuri, și urmează să fie închisă complet în martie 2016, concomitent grupul britanic căutând cumpărător pentru clădiri și teren.
”Fabrica lucrează la capacitate maximă pentru a acoperi cerința pieței și să constituie stocuri, astfel încât să asigure continuitatea produselor în piețe. Concomitent se desfășoară și transferul produselor către alte fabrici ale GSK și găsirea unui cumpărător pentru clădiri și terenuri”, au declarat pentru Profit.ro reprezentanții GSK România.
Potrivit acestora, fabrica va continua să producă medicamente până la finalul anului 2015 și va fi închisă complet în martie 2016.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Încă producem toate medicamentele din portofoliu (de ex. Seroxat, Retrovir, Parasinus)”, au adăugat reprezentanții GSK.
Din 2016, producția de medicamente va fi transferată către fabricile GSK din Spania și Polonia. Astfel, Parasinus - unul dintre cele mai cunoscute OTC-uri folosite în tratarea răcelilor, fabricat de GSK la Brașov - va fi produs în Spania.
În iunie 2013, GSK a anunțat că va renunța la fabrica din Brașov, ca urmare a supracapacității de producție la nivelul grupului pentru unele medicamente. La vremea respectivă, GSK intenționa să vândă fabrica unui investitor cu același domeniu de activitate.
Reprezentanții companiei explicau atunci că la Europharm capacitatea de producție este insuficient utilizată și nu există potențial de creștere pe termen lung pentru producția de alte produse sau volume.
Zece luni mai târziu, compania a anunțat că nu a găsit cumpărător și a decis închiderea unității, clădirile și terenul pe care se află acestea fiind scoase la vânzare.
Referitor la cei peste 200 de angajați ai fabricii care își pierd locul de muncă, GSK arăta că aceștia vor primi pachete compensatorii și suport în găsirea unui nou job.
Fabrica din Brașov a fost înființată în 1994 de omul de afaceri Mihai Miron.
GSK a cumpărat fabrica de la Miron în două etape, în 1998 și în 2003, investițiile totale în unitate ridicându-se la aproximativ 100 milioane euro. În acest timp, grupul a transferat la Brașov producția unor medicamente importante precum Retrovir - pentru tratamentul HIV/SIDA sau Seroxat - pentru depresie. Printre alte medicamente produse la Brașov se numără Duact și Sucrets - pentru boli ale aparatului respirator, Panadol, Coldrex, Parasinus și Marcofen. Fabrica exportă peste 60% din producție în 60 de state.
Reprezentanții GSK România spun că investițiile în România vor continua pe partea de cercetare - dezvoltare, cu un buget de 8 și 10 milioane de euro până în 2018.
În 2014, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, Europharm a înregistrat o scădere cu 14,3% a cifrei de afaceri, la 426,3 milioane lei (96,5 milioane euro), și și-a redus pierderile de aproape 3 ori, la 9,1 milioane lei (2,2 milioane euro). În 2013, fabrica a avut afaceri de 497 milioane lei și pierderi de 26 milioane lei.
Potrivit datelor Cegedim România, GSK ocupă locul 6 pe piața farmaceutică românească, cu o cotă de 4,4%.