Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a declarat, pentru News.ro, ca reacție la acuzațiile aduse de Nicușor Dan într-o conferință de presă, că i-a solicitat prin două adrese primarului Capitalei să îi trimită copie certificată după aceste PUZ-uri pe zonele protejate, după ce a apărut un zvon că acestea nu ar fi fost adoptate în 2000, în CGMB și că nu ar exista în arhivele Primăriei, dar primarul nu i-a răspuns la niciuna dintre adrese.
Prefectul afirmă că această ieșire a lui Nicușor Dan îi arată că este ceva în neregulă și că nu are ce să atace mâine în instanță pentru că nu știe dacă există aceste PUZ-uri, nu le-a văzut ca să conteste legalitatea adoptării lor. Toni Greblă mai arată că primarul este obligat, în virtutea legii, să îi pună la dispoziție toate documentele.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Toni Greblă a precizat că ”în spațiul public a apărut un zvon cu privire la faptul că cele 86 de PUZ-uri pe zone protejate nu ar exista și că nu ar fi fost adoptate de CGMB în decembrie 2000”.
”Nu mi-a venit să cred că așa ceva se poate întâmpla dar imediat după, a apărut un răspuns către un ONG al unui director din Primărie, de la Direcția Arhive, în care scria că aceste PUZ-uri nu au existat niciodată în arhiva Primăriei și nu se află nici acum, scris de Primăria Capitalei. În această situație, pentru a elimina orice suspiciune, am solicitat prin două adrese primarului Capitalei să îmi trimită copie certificată după aceste PUZ-uri, dar nu mi-a răspuns la niciuna, iar astăzi a ieșit în conferință acuzând că vreau să atac în instanță aceste PUZ-uri. Nu era mai simplu să îmi dea un telefon și să îmi spună că există, să mă invite la primărie să le văd?”, a precizat prefectul Toni Greblă.
Prefectul a menționat că această ieșire a primarului îl duce la concluzia că ”este ceva în neregulă cu acele PUZ-uri”.
”Eu nu am ce să atac mâine în instanță pentru că nu știu dacă există, nu le-am văzut ca să contest legalitatea adoptării lor. Primarul este obligat, în virtutea legii, să îmi pună la dispoziție toate documentele, sunt convins că le va trimite într-un termen mai scurt sau mai lung”, a spus Greblă.
Prefectul a mai arătat că primarul Nicușor Dan ”a făcut mare tam-tam că zonele protejate ar rămâne neprotejate, însă el însuși a suspendat PUZ-urile de la patru sectoare”. ”A fost vreo nenorocire? Nu, pentru că există PUG-ul, planul urbanistic general. Se pare că este un lucru mai profund ceea ce s-a întâmplat cu aceste PUZ-uri, nu numai în mandatul lui Nicușor Dan, pentru că ele au fost adoptate sau se vorbește despre adoptarea lor încă din anul 2000 și se pare că asta deranjează mai mult. Eu voi lua o decizie după ce voi vedea despre ce e vorba, voi avea opinia direcțiilor de specialitate din Prefectură și voi spune care este poziția, pe lege, privind aceste PUZ-uri”, a mai spus prefectul Capitalei.
CITEȘTE ȘI MyRoomie își pregătește intrarea în RomâniaPrimarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că prefectul Bucureștiului, Toni Greblă, ar urma să atace în instanță regulamentul de construcții care protejează zona istorică a Capitalei de o dezvoltare haotică și galopantă.
”Asta înseamnă liber la blocuri între case în centrul vechi din București”, a transmis primarul general, citat de G4Media.
CITEȘTE ȘI FOTO Petre Niculae lansează Politehnica Business Tower, investiție de 18 milioane de euro. “Este un proiect de suflet."Nicușor Dan a declarat că acest lucru se întâmplă din cauză că este pentru ”prima dată când administrația respinge autorizații, face sesizări la DNA”, iar ”speculatorii imobiliari pun presiune” pentru ca regulamentul să fie desființat.
Primarul a arătat că prevederile acestui document sunt în vigoare din anul 2000, moment din care, în ultimele două decenii, au fost emise ”zeci de mii de autorizații”, fără ca regulamentul să fie respectat.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Buget pentru 6.000 de succesiuni gratuite și în 2023. În 6 ani au fost eliberate abia 3.700 de certificate de moștenitorNicușor Dan mai spune că una dintre consecințe este că toate proiectele de autorizare care sunt în curs, inclusiv investiții publice sau PNRR, trebuie să reia circuitul de autorizare pentru că acestea vor trebui să se raporteze nu la regulamentul zonei protejate, ci la Planul Urbanistic General.
”Absurdul situației: Avem un regulament din anul 2000 în baza căruia s-au emis zeci de mii de autorizații. Și deodată prefectul îl atacă. De ce? Pentru că prima oară, această administrație a început să aplice acest regulament, a respins sute de autorizații pentru că nu respectau zona protejată. Pentru prima dată administrația a făcut sesizări la DNA pentru acest regulament. Toți așa zișii investitori, speculatori imobiliari, au început să pună presiune, să atace sursa, adică regulamentul zonei istorice. Și au găsit aliați: Inspectoratul de Stat în Construcții, în loc să apere interesul public, apără interese speculative”, mai transmite Nicușor Dan.
CITEȘTE ȘI FOTO ″Război″ în Predeal pe un teren al unui ministru din guvernarea Ion AntonescuPrimarul Bucureștiului a spus că speră ca instituțiile statului să acționeze și să oprească ”acest act de iresponsabilitate”.