Omul de afaceri de origine siriană Omar Akili, care a participat la dezvoltarea a peste 200.000 de metri pătrați de clădiri, și-a vândut participația pe care o deținea în cadrul complexului de birouri Tandem, care a devenit noul sediu Orange, din centrul Bucureștiului, și a rămas cu turnul de birouri Millo, în urma unei tranzacții de peste 30 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În 2018, grupul Forte Partners, alături de Omar Akili, a cumpărat de la operatorul de telefonie Telekom două proprietăți lipite din spatele Palatului Telefoanelor din centrul Bucureștiului la un preț de peste 11 milioane de euro.
Investitorii imobiliari au demarat aici construcția complexului de birouri denumit Sector 0, o investiție de circa 100 de milioane de euro care s-a concretizat în două clădiri de birouri: Millo Offices și Tandem. Anul trecut au avut loc discuții avansate cu dezvoltatorul austriac S Immo cu privire la vânzarea la pachet a întregului complex, însă vânzătorii nu au căzut de acord.
Drept urmare, Omar Akili, care deținea câte 30% din ambele firme care au dezvoltat Millo și Tandem, a renunțat la participația sa în cadrul Tandem și a primit în schimb întreaga clădire Millo. Sursele Profit.ro spun că valoarea Tandem este de circa 70 de milioane de euro, în timp ce cea a Millo este de aproximativ 35 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că tranzacția poate fi evaluată la peste 30 de milioane de euro.
Akili a derulat cele două tranzacții prin intermediul firmei Real Venture Holding pe care a deținut-o direct până în 2018, când a fost transferată soției sale Al Jisri Leila.
În 2020, înainte de finalizarea Millo Offices, Forte Partners a fost în discuții cu gigantul american WeWork pentru închirierea întregii clădiri, însă tranzacția nu s-a concretizat după decizia americanilor de a renunța la intrarea pe piața imobiliară românească.
Clădirea, cu o suprafață închiriabilă de circa 9.700 de metri pătrați, a fost inaugurată în iulie 2021 și are ca principal chiriaș compania de cosmetice Estée Lauder, care ocupă circa 5.400 de metri pătrați.
Millo Offices SURSA FOTO: Igloo
Clădirea Tandem are o suprafață închiriabilă de 19.700 de metri pătrați și este sediul operatorului de servicii de telefonie fixă Telekom, cumpărat de Orange.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE AFI Europe semnează cel mai mare credit bancar acordat până acum pe piața imobiliară din RomâniaTot aici se mută și sediul Orange din Green Court, amplasat în zona Pasajului Pipera din nordul Bucureștiului.
Clădirea Tandem, noul sediu Orange
Omar Akili mai deținea alături de Geo Mărgescu, unul dintre acționarii Forte Partners, un teren de 9.300 de metri pătrați din zona Expoziției, pregătit pentru dezvoltarea unui complex de birouri, însă anul trecut, Geo Mărgescu a ieșit din parteneriat, iar proprietatea a rămas integral la Akili.
CITEȘTE ȘI Valentin Morar, CEO Wallberg: “Există în piață o serie de cumpărători maturi, cu o educație financiară și care văd azi, în piață imobiliară, oportunitatea de a-și crește valoarea economiilor” Frații libanezi Johny și Jihad Jabra sunt principalul asociat al Forte Partners, restul participațiilor fiind împărțite între familia directorului de construcții Stephen Burke și cea a CEO-ului, Geo Mărgescu.
În acest moment, Akili și acționarii Forte Partners nu mai au nicio proprietate împreună.
Anul trecut, Omar Akili s-a asociat cu compania de construcții Bog`Art, fondată de omul de afaceri Raul Diocescu, cu scopul realizării de proiecte rezidențial premium, având în pregătire peste 1.000 de apartamente în București, după cum a scris Profit.ro în premieră.
Doicescu și Akili au început cu proiectul Art City, o dezvoltare cu 141 de apartamente și o valoare de 20 de milioane de euro, pe un teren cumpărat de la OMV Petrom. Adiacent acestui proiect, cei doi asociați au mai cumpărat, tot de la OMV Petrom, un lot de 2,6 hectare lângă Petrom City și au decis să îl pună la comun cu un alt teren învecinat, de 4,4 hectare, cumpărat de Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, și dezvoltatorul imobiliar Redport, controlat de avocatul Cosmin Savu-Cristescu, de la același vânzător.
În paralel, în locul bazei Bog’Art de pe Calea Dudești, de lângă București Mall, cei doi parteneri pregătesc construcția unui proiect de 50 de milioane de euro, cu peste 250 de apartamente.
Akili mai deține și alte clădiri de birouri de dimensiuni mai mici, precum Beller Office Building din zona Dorobanți în care funcționează Banca Românească.
Omar Akili a fost interesat să participe și la prima rundă de finanțare organizată de compania de investiții Encore Capital Trust, însă nu a mai făcut acest pas. Encore Capital Trust îl are pe Dan Șucu ca principal acționar, cu 27,4% din companie.
Pe parcursul anului 2022, volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale a totalizat aproximativ 1,25 miliarde de euro, cu 40% mai mult față de 2021, din care aproape 600 milioane de euro reprezintă volumul tranzacționat numai în trimestrul 4, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară JLL România. Un puternic factor de influență au fost achizițiile grupului Pavăl Holding, care au reprezentat aproape 37% din totalul anual.
În lipsa unor tranzacții cu portofolii și sub influența tendințelor globale și regionale care, deși cu întârziere, se manifestă și în România, pentru 2023 brokerii JLL se așteaptă la un volum ce nu va depăși media ultimilor ani, de aproximativ 8-900 milioane euro.