EXCLUSIV Ovidiu Tender vrea să vândă cu cel puțin 5,5 milioane euro un teren din Chitila unde se află și arhiva geologică a României

EXCLUSIV Ovidiu Tender vrea să vândă cu cel puțin 5,5 milioane euro un teren din Chitila unde se află și arhiva geologică a României
scris 1 apr 2017

Furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni SA, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender și aflat de un an în insolvență, vrea să scoată la vânzare un teren de aproape 22.000 metri pătrați situat în cartierul Chitila din sectorul 1 al Capitalei, intenționând să obțină cel puțin 5,5 milioane de euro. Banii ar urma să fie folosiți pentru finanțarea activității curente a companiei, respectiv pentru achitarea datoriilor curente restante survenite după intrarea în insolvență, în special către bugetele statului, dat fiind că Prospecțiuni SA are nevoie de un certificat fiscal "curat" pentru a putea participa la licitații de lucrări.

Inițiativa aparține administratorului judiciar al Prospecțiuni SA, firma Euro Insol a avocatului și deputatului ALDE Remus Borza, și va fi supusă votului comitetului creditorilor societății pe 3 aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News

Terenul respectiv, în suprafață de 21.741,22 metri pătrați, se află pe strada Navigației din sectorul 1 al Bucureștiului, zona Chitila, și a fost evaluat în ianuarie anul acesta de către un evaluator autorizat la o valoare de piață de 5,45 milioane euro și una de lichidare de 4,09 milioane euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Din totalul suprafeței de 20.741,22 mp, pe o suprafață de aproximativ 3.000 mp se află depozitată Litoteca Națională, aflată în administrarea Institutului Geologic al României, care în prezent deține spațiul societății fără a avea un titlu valabil. Prospecțiuni a obtinut în prima instanță hotărârea judecătorească de evacuare împotriva Institutului Geologic al României, însă o tranzacție imediată va include și operațiunea de dezmembrare a proprietății în două loturi și vânzarea etapizată, primul lot de aproximativ 17.740 mp, iar cel de-al doilea în suprafață de 3.000 mp", se arată într-un document al Euro Insol.

Carrefour va înființa o cooperativă agricolă în Giurgiu, în care vrea să reunească 80 familii de producători și 60 hectare de teren CITEȘTE ȘI Carrefour va înființa o cooperativă agricolă în Giurgiu, în care vrea să reunească 80 familii de producători și 60 hectare de teren

Litoteca, constituită începând cu 1938, este un depozit de probe geologice (carote) ce conține sute de tone de mostre de foraje structurale, care arată ce conțin straturile geologice din zonele forate de pe întreg teritoriul României. Pe lângă imensa valoare științifică și documentară, litoteca este importantă și din punct de vedere economic, fiind valorificată prin studiile pe care le solicită companiile interesate de exploatarea resurselor minerale din România, studii care se bazează pe conținutul mostrelor din arhivă și pe documentația aferentă acestora.

Terenul care ar urma să fie scos la vânzare este grevat de o clauză de preferință în favoarea BCR, unul dintre principalii creditori ai Prospecțiuni SA, precizează Euro Insol.

"Precizăm că sumele rezultate din această vânzare vor fi utilizate strict pentru achitarea tuturor obligațiilor curente restante, survenite după data deschiderii procedurii de insolvență, în mod special față de bugetul de stat și bugetele locale. Având în vedere că în perioada imediată urmează, printre altele, două licitații pentru achiziție și procesare date seismice cu o valoare estimată de 20 milioane euro și o a treia cu o valoare estimată de 5 milioane euro, achitarea obligațiilor curente și obținerea unui certificat fiscal fără restanțe este absolut necesară", se mai menționează în documentul citat.

În iunie anul trecut, Euro Insol a acordat Prospecțiuni SA un împrumut fără dobândă în valoare de circa 1,17 milioane lei, în baza căruia operatorul controlat de Ovidiu Tender a obținut o scrisoare de garanție de la Banca Transilvania, care i-a permis să se înscrie la o licitație organizată de compania petrolieră croată INA.

ANPC pierde un proces cu Piraeus Bank pe creditele în franci elvețieni CITEȘTE ȘI ANPC pierde un proces cu Piraeus Bank pe creditele în franci elvețieni

Administratorul judiciar al Prospecțiuni SA propune vânzarea terenului de 21.741 mp din cartierul Chitila prin negociere directă, respectiv acceptarea ofertei primite în valoare de 5,5 milioane euro, superioară valorii de piață stabilite de evaluator.

Dacă va fi aprobată de comitetul creditorilor, vânzarea ar urma să fie realizată în cel puțin 20 de zile de la aprobare, Euro Insol urmând să publice cel puțin 5 anunțuri de supraofertare, în cel puțin două ziare de largă circulație, pasul de supraofertare fiind stabilit la suma de 100.000 euro. Potențialilor cumpărători interesați li se va cere o garanție de 10% din valoarea vânzării.

Situația nefirească a Litotecii Naționale, aflată în administrarea Institutului Geologic al României și situată pe terenul proprietate a Prospecțiuni SA, datează încă de la privatizarea companiei, din anul 2000. Practic, statul a privatizat Prospecțiuni SA omițând să clarifice situația depozitului și fără să-l mute de pe terenul care a intrat în posesia investitorului privat. Mai mult, într-un interviu acordat anul trecut publicației România Liberă, soția lui Ovidiu Tender declara, ca reprezentant al Prospecțiuni SA, că la data tranzacției nici nu era la curent cu existența litotecii. De altfel, accesul la arhivă este extrem de strict reglementat, fiind guvernat de legislația protecției informațiilor clasificate, inclusiv de normele în materie ale Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM).

Un prim proces pentru evacuarea depozitului ce conține litoteca a fost câștigat de Prospecțiuni SA încă din 2006, însă a rămas fără nici un rezultat, Institutul Geologic al României neavând resursele necesare pentru a schimba locația arhivei. Compania a suportat în continuare și cheltuielile de întreținere și pază a depozitului.

CNAIR pregătește semnarea contractului pentru construcția Pasajului de la Domnești, după doi ani de la prima licitație și două reevaluări CITEȘTE ȘI CNAIR pregătește semnarea contractului pentru construcția Pasajului de la Domnești, după doi ani de la prima licitație și două reevaluări

În vara anului trecut, Prospecțiuni SA a câștigat un nou proces de evacuare a litotecii cu Institutul Geologic. "Dispune evacuarea pârâtului din spațiul situat în București, str. Navigației nr. 2A, sectorul 1 (fostă șoseaua Chitilei nr. 58-60). Obligă pârâtul la plata sumei de 709.782,86 lei, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului pentru perioada 2013-31 august 2015, actualizată cu indicele de inflație, precum și la plata dobânzii legale aferente prestațiilor lunare corespunzătoare, începând cu data scadenței (sfârșitul fiecărei luni din perioada de referință) și până la data achitării debitului", se arată în hotărârea Tribunalului București din 7 iulie 2016.  

Institutul Geologic al României (IGR), fondat în 1906 prin decret semnat de către regele Carol I, își are și sediul central în curtea Prospecțiuni SA, la adresa din strada Caransebeș nr. 1, sector 1, București.  Instituția a terminat anul 2015, ultimul pentru care există date publice disponibile, cu un profit net de circa 174.000 lei, la venituri de 12,3 milioane lei, dar și cu datorii de peste 3 milioane lei. IGR se află în în coordonarea noului Minister al Cercetării și Inovării, fosta Autoritate Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare din subordinea Ministerului Educației Naționale, ale cărei subvenții au reprezentat în 2015 peste o treime din veniturile totale ale Institutului. 

Potrivit legislației în vigoare, IGR exercită atribuțiile de serviciu geologic național al statului român, care asigură organizarea, gestionarea și valorificarea publică a fondului național de date geologice, conservarea și valorificarea carotelor de foraje, a colecțiilor de minerale, roci și flori de mină, precum și monitorizarea stării mediului din zonele miniere.

Fondul suveran. Necesitate sau sinecură? CITEȘTE ȘI Fondul suveran. Necesitate sau sinecură?

Prospecțiuni SA, intrată în insolvență în aprilie 2016, a terminat anul trecut cu o pierdere netă de 39,7 milioane lei, cu 14% mai mare față de 2015, și cu venituri totale de 30,7 milioane lei, în prăbușire cu peste 85% comparativ cu anul anterior. În tabelul preliminar al societății figurează creanțe admise în sumă totală de peste 86 milioane lei, la care se adaugă creanțe sub condiție de aproape 59 milioane lei.

Cel mai mare creditor al companiei este AIG Europe Limited, subsidiara britanică a gigantului american din asigurări AIG, prin intermediul căreia grupul financiar american desfășoară activitate de asigurare și în România. Firmei i s-a acceptat la masa credală o creanță de 10,61 milioane lei. Pe locul 2 se află ANAF, cu 10,39 milioane lei, urmată de divizia europeană a firmei americane de leasing de echipamente pentru prospecțiuni seismice Micham, cu 9,79 milioane lei, BCR, cu 7,78 milioane lei, și Libra Internet Bank, cu 5,33 milioane lei. Salariații Prospecțiuni SA figurează în tabelul preliminar al creditorilor cu creanțe admise în sumă cumulată de 5,92 milioane lei. Pe lista creditorilor se află și agențiile de credit pentru exporturi ale guvernelor Statelor Unite și Canadei, cărora li s-a acceptat înscrierea la masa credală cu creanțe în valoare cumulată de 1,1 milioane dolari (4,51 milioane lei).

În raportul asupra cauzelor insolvenței companiei, administratorul judiciar Euro Insol susține că Prospecțiuni SA a fost obligată să ceară intrarea în insolvență atât din cauza amânării de proiecte de către clienții din industria petrolieră, după prăbușirea prețurilor la țiței și gaze, cât și ca urmare a sechestrului instituit de ANAF asupra activelor imobiliare ale companiei în dosarul Carom, sechestru care a dus ulterior la refuzul băncii de stat Eximbank de a prelungi o linie de credit de 13 milioane lei acordată Prospecțiuni SA.

Ovidiu Tender, care controlează furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni prin firma Tender SA, cu 55,7% din acțiuni, a fost condamnat pe 8 iunie 2015 la 12 ani și șapte luni de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani în dosarul Carom și își ispășește pedeapsa la Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad. Recent, luna aceasta, Tribunalul Arad i-a anulat lui Tender trei ani și 5 luni din pedeapsă, după decizia CCR din 2016 privind abuzul în serviciu. Decizia nu este definitivă.

viewscnt
Afla mai multe despre
ovidiu tender
prospectiuni sa
dosarul carom
abuz in serviciu
institutul geologic al romaniei
litoteca nationala
carote de foraj
vanzare teren chitila
remus borza
euro insol