Furnizorii de telefonie mobilă au scăpat deocamdată, de obligația de a muta antenele GSM la o distanță de minimum 500 de metri de școli și spitale, pregătită în Parlament, după ce Bucureștiul a fost avertizat că ar rămâne fără semnal de telefon printr-o astfel de mutare. Aleșii susțin însă că această problemă trebuie clarificată și promit noi norme privind amplasarea acestor antene.
Anul trecut, Profit.ro a anunțat că senatorii au decis ca antenele GSM să fie amplasate la o distanță de minimum 500 de metri față de unități de învățământ, spitale, centre de plasament și cămine de bătrâni, cu argumentul că autoritățile trebuie să protejeze populația de riscul expunerii la câmpuri electromagnetice, cei mai vulnerabili la un asemenea risc fiind copiii, pacienții din spitale și vârstnicii.
Guvernul a intervenit și a eliminat orice astfel de risc la adresa operatorilor de telefonie, după ce anterior a atenționat că Bucureștiul ar rămâne fără semnal de telefon printr-o astfel de mutare.
Obligația de a amplasa antenele GSM la o distanță de minimum 500 de metri de școli și spitale nu va mai putea fi introdusă deoarece Guvernul a anulat Legea care trebuia modificată pentru aplicarea acestei reguli. Obligația era prevăzută să fie introdusă prin modificarea Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice.
Dacă parlamentarii ar fi dorit introducerea acestei restricții, în dezbaterea finală din Camera Deputațior, parlamentarii ar fi putut legifera prevederea fără a mai face referire la legea respecttivă, urmând a o introduce ca lege de sine stătoare.
Aleșii nu au recurs însă la această soluție și au respins marți proiectul de lege.
CITEȘTE ȘI Samsung s-a răzgândit: va recondiționa smartphone-ul Galaxy Note 7În cadrul discuțiilor din plenul Camerei Deputaților, deputatul PMP, Emil-Marius Pașcan, a arătat că este normal ca antenele de comunicații să nu fie amplasate atât de aproape de școli sau spitale, dar a arătat că orice încercare de introducere a unor standarde mult mai sigure privind distanța de amplasare este sortită eșecului. Pașcan a afirmat că a propus o inițiativă de acest fel și la Târgu Mureș, situație în care "numai Papa de la Roma nu a sunat" pentru a solicita respingerea inițiativei.
Reprezentanții partidului de guvernre, deputații PSD, au arătat însă că proiectul rezvolvă în mod "brutal" această situație, dar au admis că amplasarea antenelor GSM constituie o problemă de sănătate publică. În acest context, ei au recomandat organizarea unor dezbateri viitoare pe această temă cu propuneri de norme mai clare.
Punctul de vedere al operatorilor de telefonie mobilă a fost transmis pe 28 martie, la WeLoveDigital Forum organizat de Profit.ro, unde aceștia au arătat că antenele GSM nu afectează starea de sănătate a populației dacă sunt amplasate corect, iar legislația în domeniu este respectată.
În aceeași zi, pe 28 martie, Guvernul a transmis Parlamentului un proiect de lege privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice și stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării rețelelor de comunicații electronice. Noua lege stabilește, printre altele, că furnizorii de rețele publice de comunicații electronice au drept de acces pe proprietăți, inclusiv blocuri de locuințe.
Noua lege nu impune o distanță minimă față de școli și spitale, dar abrogă Legea 154/2012.