Un dezvoltator imobiliar din Manhattan, New York, încearcă să forțeze evacuarea unui chiriaș evreu născut în România, supraviețuitor al unui lagăr de muncă sub regimul comunist, pe motiv că acesta ar locui încă în casa din București care a fost confiscată de autorități la finele anilor 1940, scrie New York Post.
Cazul se judecă la Curtea Supremă din Manhattan, iar miza este un apartament cu două camere cu vedere la Central Park, pe care dezvoltatorul imobiliar vrea să îl renoveze și să îl vândă. Un apartament similar din zonă a fost scos recent la vânzare cu un preț de 1,7 milioane dolari.
Lucien Orasel Tomberg, în vârstă de 73 ani, spune că nu a revenit în România din 1949, când, împreună cu părinții și cei trei frați au fost trimiși într-un lagăr de muncă. Cu un an înainte, guvernul comunist confiscase toate proprietățile familiei, inclusiv casa din București în care aceștia locuiau.
CITEȘTE ȘI Un start-up pentru tranzacții cu monede virtuale din Cluj a procesat schimburi de 100 milioane lei, de la lansarea din decembrie 2015Tomberg a fost singurul din familie care a supraviețuit lagărului. Ulterior, românul a fost adoptat de un cuplu american, iar din 1984 locuiește în apartamentul din Manhattan, pentru care plătește o chirie de 800 dolari pe lună. Valoarea chiriei este stabilită de autoritățile de reglementare în domeniu din New York. Astfel de chirii sunt stabilite la un nivel modic cu argumentul că respectivul chiriaș reprezintă un caz social.
Potrivit proprietarului clădirii, Tomberg ar trebui evacuat din apartament din cauză că acesta nu reprezintă reședința primară a românului, care ar locui în realitate în casa familiei, situată în București, pe strada Banul Manta nr. 79.
“Nu e mică ironia ca proprietarul să se agațe de casa din Banul Manta pentru a-și argumenta încercarea de a mă evacua din apartament. Îmi aduce aminte de un episod foarte întunecat din istoria umanității, eu și familia mea fiind printre victimele nefericite ale acestuia“, spune Tomberg.
Clădirea în care locuiește Tomberg este deținută, potrivit documentelor oficiale, de gigantul imobiliar Chetrit Group, printr-o subsidiară. Compania a început să renoveze apartamentele din clădire în 2007.
Avocatul care reprezintă proprietarul în procesul cu Tomberg spune că Chetrit Group a vândut proprietatea unui investitor din afara grupului, însă în acte nu apare nicio mențiune privind tranzacția.
Reprezentanții Chetrit nu au răspuns solicitărilor pentru un comentariu din partea New York Post.