După câteva sesiuni cu lichiditate slabă la Bursa de Valori București, pe piață s-au activat ordine, inclusiv pe piața deal, însă acestea sunt concentrate pe titlurile Băncii Transilvania și Fondul Proprietatea.
Activitatea de tranzacționare s-a reaprins la BVB în ședința de astăzi, în proporție covârșitoare urmare a interesului jucătorilor pentru acțiuni cu profil financiar. Fondul Proprietatea (FP) a venit cu o propunere de natură să animeze piața. Emitentul a convocat pentru data de 15 noiembrie Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor având pe ordinea de zi un program de răscumpărare pentru un număr de 800,00 milioane de acțiuni proprii care ar urma să fie achiziționate în anul 2020.
Pe volume echivalente cu 10,12 milioane lei în piața reglementată, titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,88%, până la prețul de 1,1450 lei/acțiune, doar marginal sub maximul consemnat zilele trecute pe acest emitent în cei 8 ani și jumătate de prezență în ringul bursier. Pe același simbol a fost realizat și un transfer special, în valoare de 1,91 milioane lei.
CITEȘTE ȘI SIF Oltenia își lichidează participația la TMK Artrom. Președintele Ciurezu declara, luna trecută, că acționează doar timid în piațăCea mai mare tranzacție de tip deal, de 3,30 milioane lei, s-a conseumat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au cumulat și pe segmentul regular schimburi însumând 23,92 milioane lei, într-o zi în care cotația a urcat cu 0,43%, până la nivelul de 2,3600 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,31 miliarde lei (2,60 miliarde leuro).
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat la prețul de 13,50 lei/acțiune, al sesiunii precedente, pe volume echivalente de 7,71 milioane lei. De altfel, cei 3 emitenți au concentrat 84,82% din rulajul de 56,50 milioane lei.
În rest, interesul a fost limitat, iar jucătorii din piață par că deocamdată încă arată prudență. Este și ceva care s-a văzut la nivelul indicilor unde deviațiile au fost modeste. Astfel, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,20%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 9.262,37 puncte, pe un maxim post-criză, însă doar marginal peste valorile record consemnate în aceste zile.
Sub aspect tehnic, trendul ascendent este coerent, cu prețul evoluând deasupra mediilor mohbile relevante, iar acestea dispuse în „evantai”, cu cele având perioade mai scurte deasupra celor pentru intervale mai lungi, așa cum se vede pe graficul atașat.
Ezitările zilei de azi au fost încă și mai evidente la nivelul indicilor sectoriali. Astfel, indicele financiar BET-FI a avansat cu 0,06%, până la nivelul de 40.544,53 de puncte, iar indicele energetic BET-NG a suferit un declin de 0,20%. Din structura acestuia, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,15%, până la prețul de 34,25 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,00 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au alunecat cu 0,12% sub referință, la prețul de 0,4150 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 917.000 de lei.